Kiválasztott Művészeink – DemArt projekt a hetedik kerületért

Ezen projekt keretében nagyon sok kiváló pályamunka érkezett be, amelyekből a kurátorok közös áttekintés, értékelés és döntéshozatal követően kiválasztották a 3 továbbjutó projektet. A döntésmeghozatal különösen nehéz volt a sokszínű, izgalmas és változatos munkáknak köszönhetően.

A három kurátor a kiválasztást és a döntést a DemArt elvei és szempontjai mentén hozta meg. Ennek fő kritériumai a következők voltak:

 • A pályázott projekt tartós hatással bír a helyi közösségre
 • Helyi témát érint és/vagy releváns a helyi közösség számára és/vagy bevonja a helyi közösséget
 • Köztéren helyezkedik el, vagy könnyen hozzáférhető a közösség számára

A DemArt projektben résztvevő 3 helyi kurátor olyan művészeket és művészcsoportokat keresett, akik projektjükkel Budapest 7. kerületének közösségé kultúrájához szeretnének hozzájárulni a lakók rejtett történeteinek feltárásával, valamint helyspecifikus, helyi szempontból releváns műalkotások létrehozásával.

A projekt első körében a kurátorok három művészt választottak ki, akik fejenként összesen 1000 eurós bruttó ösztöndíjat kapnak egy művészeti rezidencia program megvalósítására Budapest VII. kerületében. A művészeknek a 2 hónapos rezidencia során egy prototípust vagy modellt kell kifejleszteniük a javasolt projekt megvalósíthatóságának alátámasztása céljából. A rezidencia végén az alkotók a kerület lakóinak számára is nyilvános események keretében belül prezentálják az elkészült prototípusukat.

A projekt kurátorai: Ács Dorottya, Gergő Dominika, Jelinek Júda

A három támogatott projekt

Metrum Ensemble: Zenélő Falak

A Metrum Ensemble a magyar zenei élet markáns szereplője. 2012-es debütálásuk óta jellegzetes művészi látásmóddal és következetes munkamorállal valósítják meg művészi vízióikat.

Mottójuk: játékosság és felelősség.

A Demart projekt keretein belül a 7. kerület zenei múltját és jelenét kívánják felkutatni, amelynek sokarcúsága köztudott: zsidó hagyományok, kabarék, cigány- és szalonzene a körúti kávéházakban, munkáskórusok a Csikágóban, templomi zenei élet, koncertek a bulinegyedben.

Ezt a gazdag örökséget szeretnék mindenki számára megközelíthetővé tenni a kerület identitását erősítő, köztéri zenei-vizuális installációk létrehozásával. A zene QR kód segítségével online is meghallgatható lesz, illetve köztéren iparművészeti alkotásokban csendül majd fel.

A projekt megvalósítása érdekében a Metrum Ensemble a munkafolyamat minden szakaszában megfelelő szakemberekkel működnek együtt. Riporterek, zeneszerzők, előadóművészek, valamint egy iparművész, webkezelő, zenetörténész és technikus vesznek részt a közös alkotásban. A hosszú távú hatás érdekében az együttes helytörténeti séták szervezőivel is szeretnének együttműködni, hogy a projekt eredményei a szélesebb közönséghez is eljuthassanak.

A zenekar eddigi tevékenysége során is az egyéni és közösségi munka harmóniájában dolgozott és a Zenélő Falak projektet is ebben a szellemiségben képzeli megvalósítani.

Metrum Ensemble

* metrum-in-rumbach/ Fotókredit: Mohai Balázs

Szabó Kristóf – KristofLab: Erzsébetváros metszetei

A művészeti folyamat során Szabó Kristóf a 7. kerület területét felbontotta 7 formára, majd ezekből alkotott egy absztrakt térbeli testet metaforikusan utalva az emlékezésre az örökségre. A múltat távolból szemlélve a részletekből nehéz újra alkotni, hasonlóan az absztrakt formát szemlélve nem látjuk az eredeti kiindulópontot csak a jelent.

Szabó Krisróf más módon is foglalkozik a történelemmel. Az objektum szerkezetében kifeszített képek Fortepan oldaláról származó fotók, melyek magánemberek emlékeit tükrözik, és mindegyik egy elfeledett történet része. Az újraértelmezett töredezett “hibás digitális” képek hasonlóan utalnak az emlékezetre és örökségre, és felhívják a figyelmet a kerület múltjára.

Szabó Kristóf 2

Olyan személyes történetek jelennek meg az elmúlt korok embereihez tartozó képeken keresztül, amelyek felölelik és bemutatják a kerület megalalkulását, a nevezetes és pompás épületeit és a háború borzalmas emlékeit.

Megjelenik a Dohány utcai Zsinagóga, “Csikágó” sorházai, a New York kávéház impozáns épülete, mind az az egyben pompás és szomorú emlékezet, mely a kerület régmúltján és polgárain keresztül ránk maradt.

Szobor vagy emlékmű? Mind a kettő egyben. A végleges mű egy több embert befogadó tér, mely a 7. kerület közterületén fogja gazdagítani a helyi lakosokat és ide látogatókat.

Szabó Kristóf 1988-ban Győrben született. 2016 óta tudatosan használja a KristofLab kifejezést, mint egyfajta brand, utalva az interdiszciplinaritásra és a médiaművészeti tevékenységére. Szabó Kristóf sokszor dolgozik csapatban vagy hoz létre közös munkákat más alkotóművészekkel, valamint kísérletezik a művészeti műfajok közötti határok átléphetőségével is. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte képgrafikus (2012), majd képzőművész-tanári diplomáját (2013). 2011-ben Erasmus ösztöndíjjal Drezdában tanult (Hochschule für Bildende Künste Dresden). 2019 és 2020 között pedig a Budapest Art Mentor programban vett részt, ami Magyarországon egy hiánypótló képzés. A különböző társművészeti együttműködésekkel kísérletező Ziggurat Projecttel 2023-ig rendszeresen együttdolgozott, főleg helyspecifikus kísérleti előadások kapcsán Norvégiától a V4-es országokig. Szabó Kristóf sokszor építészeti vagy urbanisztikai tematikájú vizuális művészete, vegyes technikával készült alkotásai, videóinstallációi, festményei és plasztikus alkotásai vidéken és a fővárosban is, többek között a Műcsarnokban és a Godot Galériában kerültek kiállításra.

Szabó Kristóf

* Fotókredit: Egressy Orsi

Dorottya Márton: Szerkesztői üzenetek

Márton Dorottya egy közösségi filmet fejleszt, amelyben változó korosztályú, különböző gazdasági és etnikai hátterű 7. kerületi nők vesznek részt. Arra kéri meg őket, hogy olvassák fel Magyarország legrégebben futó női magazinjának, a Nők Lapjának olvasói leveleit az 1950-es évektől 1989-ig szelektálva, valamint reagáljanak rá. Ezek a levelek gyakran mélyen személyes történeteket mutatnak be, melyben a levélírók a gyereknevelésről, párkapcsolatokról, vagy a nőiességükkel kapcsolatban kérnek tanácsot.

A film egy utólagos párbeszédet szeretne kialakítani a kommunizmus cenzúrája alatt megfogalmazódott női hangok és Budapest 7. kerületének változatos urbánus közösségei között.

Hogyan változott a nők helyzete azóta és mit mond ez a jelenünkről? Különböző hátterű nők tudnak-e azonosulni egy 1950-es évekbeli özvegy problémáival? Meg tudják érteni egy 1980-as évekbeli titkárnő társkeresési küzdelmeit? A film során lassan derül ki, hogy nem a szereplők írták ezeket, ezzel az ambivalenciával játszik a projekt: mintha ugyanott tartanánk, mint 50 évvel ezelőtt.

A film egyben egy 7. kerületnek címzett, vizuális szerelmeslevél. A kamerába beszélő szereplők képei mellett dekadens, valaha felsőosztálybeli gangokat látunk, 56-os lövedékek nyomait, lépcsőházi növényeket, a Péterfy kórház mozaikjait.

„Meggyőződésem, hogy Kelet-Európában a környezetünk állandó, szinte aktív része a történelem, észre sem vesszük, de pont ez teszi tapinthatóan különlegessé a kerületet.”

Márton Dorottya nemrég szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterszakán (DokMA). Diákfilmjei a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (ZSIFF), az Országos Független Filmfesztiválon (MAFSZ) és a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon voltak láthatók. Márton Dorottya munkássága a dokumentumfilm és a kísérleti film határmezsgyéjén áll, gyakran egyszemélyes stábként forgat, illetve ül a kamera elé. Munkáiban gyakran absztrakt és diverz elemeket (mobil felvétel, fotó, házivideó) használ. A DemArt rezidenciája mellett jelenleg első nagyjátékfilmjét fejleszti, illetve Eksztázis nevű fotós projektjén dolgozik, melyről részletesebben itt lehet olvasni: https://dorottyamarton.myportfolio.com/ecstasy

Márton Dorottya

SzimBio Udvar – 33. Művészetek Völgye

A részletes program: https://bit.ly/SzimBio
Jegyvásárlás: https://www.muveszetekvolgye.hu/ticket

július 19.
16:00 Weight of Air
18:30 Szélcsendélet // Kocsor Ház – Collectief Walden
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 20.
10:00 Énekelünk és táncol e táj – HolddalaNap
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
16:00 Szélcsendélet // Kocsor Ház – Collectief Walden
16:00 De a növények is éreznek, ugye? – Makra Viktória
18:30 Szélcsendélet // Kocsor Ház – Collectief Walden
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 21.
10:00 Mesék az áldott Földért: A madár, aki a világ legszebb énekét énekelte – Gulyás Anna
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
16:00 Szélcsendélet // Kocsor Ház – Collectief Walden
16:00 De a növények is éreznek, ugye? – Makra Viktória
18:30 Szélcsendélet // Kocsor Ház – Collectief Walden
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 22.
10:00 Mesék az áldott Földért: Piripirí, az illatgyökér – Gulyás Anna
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
14:00 Human Turn – Goda Gábor
16:30 First Europe – Máté Czakó (rendező) – Ljubomir Nikolic (zeneszerző) – Pier Lorenzo Pisaro (szövegíró)
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 23.
10:00 Énekelünk és táncol e táj – Gulyás Anna
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
14:00 Human Turn – Goda Gábor
16:30 First Europe – Máté Czakó (rendező) – Ljubomir Nikolic (zeneszerző) – Pier Lorenzo Pisaro (szövegíró)
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 24.
10:00 Zöld Péter meséje – muzsikás dramatikus mesejáték
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
14:30 Őskori zeneműhely – Ljubomir Nikolic
16:30 Hogyan legyünk szuperhősök? – Tóth Laura
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 25.
9:00 Énekelünk és táncol e táj – Gulyás Anna
10:30 The ethics of changing others’ minds
12:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Responsible Leadership Workshop
14:30 Investing in Sustainable Art – Funding and Policy Perspectives
15:30 Bridging solution
17:00 Superhero Tutorial – Tóth Laura
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 26.
5:00 A Nap s a Hold megszabadítása – Roma legendákból merített muzsikás dramatikus játék
10:30 Climate Changer
12:30 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
14:00 Hug the Future
15:00 LandArt – a journey into the natural heritage interpretation
16:30 Artivism workshop – Alexander Graham Roberts – Christophe Meierhans
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 27.
10:00 Quo-quo, a monszun-béka – Ausztrál őslakosok álomidős mítosza nyomán – Gulyás Anna – Ócs József – Tar Gergely
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
14:00 A lassú lépteknek fülük van – Somló Dávid
16:30 Egy bot finom egyensúlyozása – Somló Dávid
20:00 Kóstolj a Borásszal!

július 28.
10:00 Énekelünk és táncol e táj – Gulyás Anna
11:00 Másik Balaton Vendégasztal – Heim-Tóth Miklós
13:00 Climate Changer
14:30 Egy bot finom egyensúlyozása – Somló Dávid
17:00 Ének a Természetért – imádságkoncert – HolddalaNap Zenekar
20:00 Kóstolj a Borásszal!

A program az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

A MOST valódi hidakat épített

A MOST nem csak a térségben, hanem egész Európában példaértékű: egy rendkívül diverz régió teljes iparágának fejlesztésére tett ‒ sikeres ‒ kísérletet a 4 millió eurós projekt. A Hangvető és a MOST partnerszervezetek nemcsak pénzügyi támogatást, hanem szakmai képzéseket, mentorálást, gyakornoki lehetőségeket és egy kiterjedt kapcsolatrendszert is kínáltak a több mint 500 résztvevőnek. Összesen 30 zenekar, 80 menedzser, 60 fesztivál és klub és 20 helyi projektet megvalósító szervező vett részt a programban – mind a népzene, mind a világzene tágabb területéről. A MOST hatására létrejött egy új, az európai piacon és kapcsolati hálóban otthonosan mozgó szakmai generáció.

A balkáni zene eljutott egy szélesebb, európai közönséghez, ami a régió pozitív megítélésére, és identitásuk erősödésére is visszahat. Több zenei exportiroda jött létre a térségben a projekt közvetett hatásának köszönhetően, a térség művészeit egyre több nyugat-európai fesztivál szerepelteti.

A MOST kiemelt figyelmet fordított a balkáni zene sokszínűségének bemutatására. A projektben elektronikus, kísérleti, a hagyományos zenéből új irányokba induló művészek is otthonra találtak. Románia, Szerbia, Bulgária, Észak-Macedónia, Montenegró, Horvátország, Albánia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina művészei és zeneipari szakemberei vettek részt a projektben, amelynek egyik fő üzenete a sztereotípiák lerombolása; egy izgalmas térség újrafelfedezése volt. A zenészek megismerését segítendő a Balkánon kívüli európai fesztiválok is résztvevők és partnerek voltak.

„A MOST teret engedett a balkáni zene sokszínűségének, gyökereinek és a térség újat kereső, virágzó kreativitásának.”

– Christine Semba, WOMEX

Így történhetett, hogy egy alapvetően bosnyák műfajra, a sevdalinkára szakosodott zenekar, a Divanhana megkapta a világzene egyik legrangosabb elismerését, a Songlines magazin díját, és tizenötezres tömeg előtt játszhatott Londonban, vagy hogy a program támogatásával megjelent lemeze első helyre került a World Music Charts Europe európai világzenei sikerlistán.

A Perija, egy dark folkot játszó, utcazenéléssel induló zenekar a MOST segítségével szintet lépett, világszerte utaznak és felléptek az Eurosonic fesztiválon.

Az E.U.E.R.P.I. kísérleti elektronikája Japánba kapott meghívást, a Lenhardt Tapes-ről a WIRE magazin áradozott, Zarina Prvasevda észak-macedón énekes a Blogotheque-kel forgatott és az egész európai szakma megismerte hangját. A sor folytatható, a MOST sikerét a résztvevő művészek előtt kinyílt szakmai lehetőségek is mutatják.

„A MOST rengeteg lehetőséget nyitott meg számunkra, új helyekre jutunk el. Manapság szinte naponta kapunk meghívást egy fesztiválra vagy showcase-re.”

– Rodjenice, szerb zenekar

Ezt részben a négy éven át zajló, szisztematikus kapcsolatépítés, a közös munka fesztiválokkal, koncertszervezőkkel és szakemberekkel, a MOST konzekvens szakmai jelenléte eredményezte. A Hangvető további projekteken keresztül viszi tovább a projekt örökségét, és folytatja a kiépült szakmai hálózat építését.

“A MOST legnagyobb sikere, hogy elkezdte eloszlatni a balkáni zenét övező sztereotípiákat. A művészek sokkal felszabadultabbak és tudják, nem csak a Macskajajra vagyunk kíváncsiak. A szakmai oldalon sokat számított, hogy a MOST a teljes iparág minden szereplőjének lehetőséget adott a fejlődésre, és azok egymással is kapcsolatba kerültek. Egy olyan ugrásra kész szakmai hálózatot építettünk fel, amely tehetséges művészekből és rátermett szakemberekből áll, akiket már nem köt meg a térség nehéz hagyatéka.”

– Lelkes András, Hangvető ügyvezető igazgatója

A MOST számokban:

 • · több mint 500 zenész, menedzser, programszervező, klubok és fesztiválok képviselője vett részt a projektben,
 • · több mint 40 videoklip született a projekt során,
 • · 3 CD válogatás készült a projektben szereplő zenészek munkáiból,
 • · több mint 80 showcase koncertet adtak a MOST zenészei,
 • · 8 országban 12 közösségi projekt valósult meg a MOST segédletével,
 • · 57 csereprogram zajlott le 23 ország részvételével,
 • · 79 menedzser vett részt képzésen, 20 gyakornoki program zajlott le,
 • · a BALKAN:MOST fesztiválon több, mint 7000-en hallhatták a térség izgalmas előadóit.

Bővebb információk: mostmusic.eu

MOST Policy kiadvány: Ismerje meg az Urban Project Hub alkotóinak projektjeit

A MOST projekt négy pillérének egyike az Urban Project Hub inkubátorprogram, aminek célja balkáni alkotók innovatív projektjeinek támogatása. A program olyan zenével kapcsolatos projekteket támogatott, amelyek egy város vagy régió zenei életét hivatottak fellendíteni. A kiválasztott „városi alkotók” (Urban Creatives) a MOST által nyújtott pénzügyi és szakértői támogatással valósították meg projektterveiket. A MOST projekt képzést, mentorálást és kapcsolatépítési lehetőségeket is biztosított az alkotóknak, ezzel is hozzájárulva különféle terveik, alkotótáborok, egy fiatal helyi művészeket előtérbe helyező fesztivál, vagy a bitolai független zenei szcénát népszerűsítő esemény megvalósításában.

A 12 kiválasztott városi alkotót és projektjeiket bemutató MOST Policy kiadvány itt érhető el.

Bemutatkoznak a DemArt projekt kurátorai

A Bethlen Téri Színház / Pro-Progressione (HU), az Art Transparent (PL) és a New Theatre Institute of Latvia (LV) azzal a céllal hozták létre a DemArt projektet és az IICCA-t, hogy demokratizálják a művészeti finanszírozási és megbízási gyakorlatokat a helyi önkormányzatok és más, kultúráért felelős szervezetek számára, valamint felhatalmazza a helyi közösségeket kulturális igényeik támogatására és kifejezésére. Minden résztvevő országban 3 különböző közösségből érkező, helyi lakos került kiválasztásra, hogy olyan helyspecifikus műalkotások létrehozásának folyamatában vegyenek részt, amelyek relevánsak számukra. A kurátorok számára szükséges képzést és költségvetést, valamint a szakmai útmutatást a folyamat során a projekt biztosítja.

Demart Dorottya

Ács Dorottya
Ács Dorottya vagyok, 27 éves, közösségi és kulturális megmozdulások lelkes képviselője. Jelenleg a civil és kulturális szektorban dolgozom. Zenész családban felnőve az előadóművészetek támogatása mellett érzem magam a legjobban, igyekszem kutatni azokat az utakat, amelyek a művészetközvetítést és támogatást szélésebb körökben is lehetővé teszik. Kerületi lakosként a DemArt projekt nagyon izgalmas számomra egyedisége és az általa képviselt értékek miatt. Szeretném, ha a kiválasztott művészek ténylegesen kapcsolódnának a lakókkal, az alkotásokban megjelennének történeteink.

 

Demart Dominika

Gergő Dominika
Gergő Dominika vagyok, 21 éves fiatal és az elmúlt 10 évemet az élsportnak szenteltem. Múlt idő mostanra, mert rá kellett jönnöm, hogy ez a sport buborék nem elégít ki. Többet érzek magamban, mint egy mindig fáradt sportoló, akinek edzés, étkezés, alvás háromszöge létezik csak. Így a művészetek felé kezdtem el nyitni, ami által felfedezhettem egy színes, kreatív, mindig megújuló szeletét önmagamnak. Ez az új kapcsolódás lehetőséget teremtett nekem jobban kapcsolódni önmagamhoz és hiszem, hogy szintén platformot tud biztosítani a közösségi kapcsolatok újjáéledéséhez. VII. kerületi lakosként egyből megszólított a projekt, hisz szeretném kerületünket egy pezsgő közösségi közegként megélni a hajnali órákon kívül is. Hiszem, hogy ez és az ehhez hasonló projektek egy jó kapoccsá formálodhatnak társadalmi kötődéseinkben. Párbeszédeket elindítva, katalizátorként működve a közösség újra kovácsolásához. Ebben a távlati célban bízva veszek részt én is a projektben. Vizualizálva a magam előtt egy ideális helyi atmoszférát az egymással együtt élő emberek között.

 

Demart Art Juda

Jelinek Juda
Jelinek Juda vagyok, nemzetközi fejlesztési, várostervezési, ingatlanfejlesztési és vállalatvezetési területeken tevékenykedem. Tanultam tértervezést, ArchGIS, ArchiCAD és SketchUp 3D modellezést. Jelentős tapasztalatom van szociális és gazdasági kutatások és elemzések készítésében, valamint intézményi külkapcsolatok szervezésével. Fentarthatósági tanácsadóként is tevékenykedem és a zöld megoldások híve vagyok, lokálpatriótaként a közvetlen környezetem fejlesztése is fontos számomra. A társadalmi, gazdasági és politikai ügyek mellett érdeklődöm a filozófia és művészettörténet iránt. Ezalatt a DemArt projekt alatt össze fogjuk hozni a demokrácia, politika és filozófia gyakorlatait és a folyamat egy egyedülálló – egyelőre még ismeretlen – formációban fog megvalósulni.

Művészeti projekttervek bemutatója – DemArt

Dátum: május 12. 13:00-17:30
Helyszín: Bethlen Téri Színház

„Mi lenne, ha létrehoznánk egy rendszert, hogy bárki megrendelhessen műalkotásokat?” – kérdezték a Közösségi Megbízású Művészeti Alkotások Nemzetközi Intézetének (International Institute of Community Commissioned Art – IICCA ) alapítói.

A Bethlen Színház / Pro Progressione (HU), az Art Transparent (PL) és a New Theatre Institute of Latvia (LV) által létrehozott DemArt – (Democratising art commissioning by involving local communities) projekt azon a „radikális” meggyőződésen alapul, hogy társadalmunkban a kultúra mindenkié.

A partnerek azzal a céllal hozták létre a DemArt projektet és az IICCA-t, hogy demokratizálják a művészeti finanszírozási és megbízási gyakorlatokat a helyi önkormányzatok és más, kultúráért felelős szervezetek számára, valamint felhatalmazzák a helyi közösségeket kulturális igényeik támogatására és kifejezésére.

Minden résztvevő országban 3 különböző közösségből érkező, helyi lakos került kiválasztásra, hogy olyan helyspecifikus műalkotások létrehozásának folyamatában vegyenek részt, amelyek relevánsak számukra. A kurátorok számára szükséges képzést és költségvetést, valamint a szakmai útmutatást a folyamat során a projekt biztosítja.

Minden – wroclawi, rigai és budapesti – közösségi művészeti biztos trió döntött a saját kritériumrendszeréről, nyílt felhívást tett közzé és kiválasztotta az együttműködő művészeket. Az eredmény már ezen a nyáron látható lesz az egyes országok elismert kortárs művészeti fesztiváljain. A kísérlet elindult, és ugyan az IICCA – kísérelti jellegéből adódóan – kiszámíthatatlan, de úgy érezzük, hogy közeledünk, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, mint például: Miért támogatod azokat a művészeteket, akik kapcsán nem érzed, hogy hozzájuk tartoznál? Meg lehet-e változtatni ezt az érzést? A demokratikus értékekre felszólító művészet önmagában mindig befogadó és demokratikus, és figyelembe veszi-e a kollektív döntéseket?

Ha érdekel ez a folyamat, gyere el a DemArt projekt művészeti projektterveinek bemutatójára!

Vedd ki a részed Te is a 7. kerület – Erzsébetváros kulturális életének formálásából!

Az esemény Facebook eventje: https://fb.me/e/1WNjL6ByW

Program:

12:30-13:00 Regisztráció

13:00 DemArt – Művészeti projekttervek bemutatása
● Hogyan lehet demokratikus a művészeti alkotások finanszírozása és létrehozása? – DemArt projektbemutató
● Hogyan újul meg a Bethlen Téri Színház? – LIFEBauhausingEurope projektbemutató
● A DemArt projekt kiválasztási folyamatának első körében nyertes művészek projekttervének bemutatója:
📍Metrum Ensemble
📍Márton Dorottya
📍Szabó Kristóf – KristófLab
● Kérdezz a művészektől és a DemArt projekt tagjaitól! Mond el Te is a véleményed!

15:00-15:30 Szünet – beszélgetés a DemArt projekt művészeivel, kurátoraival

15:30-17:30 3i – vezetett tánc-improvizációs jam, amelyhez előképzettség, tapasztalat nem szükséges. Ez egy belső utazás, párbeszéd a fantázia és a test között, élő zenével! (Az esemény sok mozgással jár, ezért ajánljuk a résztvevőknek, hogy hozzanak váltóruhát magukkal!)

(* a változás jogát fenntartjuk)

❗A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Kérjük, az alábbi linken lévő adatlap kitöltésével jelezd részvételi szándékodat: https://forms.gle/bS9mDex2SJnThmox9

❗Az eseményről fénykép- és videófelvétel készül. Az anyagokat kizárólag a projekttel kapcsolatos tájékoztatásra, az eredmények terjesztésére és a projekt népszerűsítésére használjuk fel.

A DemArt projektről:
https://iicca.org/
https://www.bethlenszinhaz.hu/2023/05/09/demart/
https://proprogressione.com/en/project/demart/

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

Építészeti ötletpályázat a Bethlen Téri Színház épületének megújítására és energetikai korszerűsítésére – LIFEBauhausingEurope

Az ötletpályázat kiemelt célja, hogy a színház fogadóterei – az előcsarnok, illetve a hozzá tartozó ruhatár és büfé – esztétikailag és műszakilag megújuljanak, vonzó, nyitott és akadálymentes befogadó térré váljanak. Szintén kiemelt cél az épületrész energetikai korszerűsítése, amitől a tulajdonos önkormányzat legalább 30%-os energiamegtakarítást vár. További tervezési feladat az előkert növényesítése, barátságosabbá tétele.

A tervezést segíti a színházhoz és annak közvetlen környezetéhez kötődő közösség, a Bethlen Műhely által megfogalmazott ajánláscsomag, amelye az ötletpályázat kiírását megelőző közösségi tervezési folyamat során született meg.

Az ötletek elbírálásakor fontos szempont az építészeti minőség és innováció, az energiahatékonyság-javítás mértéke, a Bethlen Műhely által megadott ajánlások figyelembevétele, a költséghatékonyság, az esztétika és komfort, valamint az újrahasznosított anyagok felhasználása.

Az ötletpályázat összdíjazása bruttó 15 ezer euró, amelyet a zsűri a három legjobb díjazottnak ítél oda.

Az önkormányzat 40 év alatti, építész végzettségű magánszemélyek pályázatait várja.

Az ötletpályázatra jelentkezni a lifebauhausing@erzsebetvaros.hu e-mail címen lehet, a jelentkezők ezután kapják meg a pályázati háttéranyagokat.

Részletek a pályázati kiírásban: Építészeti Ötletpályázat PDF

A tervezés tágabb kontextusa

A Bethlen Téri Színház egy négy ország együttműködésével megvalósuló nemzetközi projekt, a LIFEBauhausingEurope projekt keretében készül megújulni azért, hogy a jövőben hatékonyabban, környezetbarátabb módon működjön, és a környék életében is nagyobb szerepet játsszon. A fejlesztés során fontos szerepet kapnak azok a színházhoz és közvetlen környezetéhez kötődő önkéntesek, akik szívesen megismernék az intézmény működését, és közösen gondolkoznának annak a környék és a közösség számára kiaknázható lehetőségeiről.

A négyéves projekt része a színház környezetének zöldítése, és a közösség számára is elérhetőbb terek létrehozása. A projekt magyarországi partnerei Erzsébetváros Önkormányzata és a Pro Progressione.

A színház megújulása mögött álló LIFEBauhausingEurope célja, hogy a New European Bauhaus elveit követve 5 különböző európai városrészben elindítson egy átalakulási folyamatot, és bebizonyítsa, hogy ez a megközelítés bármilyen terület átalakítására alkalmas, függetlenül annak méretétől, vidéki vagy városi jellegétől, a városi kihívásoktól vagy az átélt degradációs folyamatoktól. Ez a városi átalakulás a fenntarthatóbb, a lakosok által közösen irányított területek létrehozására törekszik.

A projekt megvalósulásának részletei folyamatosan követhetőek lesznek majd a www.erzsebetvaros.hu és az alábbi oldalon.

A LIFE BAUHAUSING EUROPE projekt az Európai Unió LIFE programjának társfinanszírozásával valósul meg. A dokumentum tartalmáért kizárólag a BauhausingEurope projekt felelős, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.

További információ: lifebauhausing@erzsebetvaros.hu

Life ErzsebetvarosHu Az Eur┬ópai Uni┬ó TÔÇársfinansz┬░rozÔÇásÔÇával Pos

Life Bethlen

Academy for Actors of Civil Change focusing on Artivism – 2023

2023-ban az akadémia új fókuszpontja az „artivizmus” lett (art+activism; művészet+aktivizmus). Ennek az új művészeti irányzatnak a bevonása segített a résztvevőknek feldolgozni saját érzelmeiket, gondolataikat és tapasztalataikat. Az artivizmus továbbá képessé tette a részvevőket, hogy a művészetet eszközként használva jobban kifejezzék magukat, és aktív szerepet vállalva, tudatosan vegyenek részt társadalmi változásokat előidéző kezdeményezésekben. A program fő témakörei a befogadó társadalmak kiépítése, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a környezetvédelem és a művészet. Keretet adva a képzésnek, az artivizmus segített a résztvevőknek kapcsolódni a művészetekhez és felismerni a művészet szerepét a társadalmi változások katalizátoraként.

A kéthetes program során a résztvevők elmerültek a bábszínház világába, ami azzal a nagy előnnyel bír, hogy akár egy lakás nappalija is teret tud biztosítani egy bábelőadás bemutatásához. Ezen túl a résztvevők a művészet eszközeinek új felhasználási módjait is elsajátították, ami képessé tette őket a diszkriminációval szembesülő nők és fiatal lányok támogatására, valamint irányt adott a közösségekkel és oktatási intézményekkel való együttműködéshez a környezetvédelem oktatására szóló színházi technikák alkalmazásával. Emellett a program célja, olyan társadalmi szintű interkulturális és szektorközi párbeszédek kezdeményezése, amelyek a művészeti oktatás biztosításáról, a kulturális tartalmak kreálásáról, valamint a kultúrát és az ifjúságot érintő közpolitikai döntésekre való hatásgyakorlásról szól, annak érdekében a fiatalokat a kreativitásuk megélésére buzdítsák.

A Visegrádi Alap támogatásával négy ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, valamint Szerbia – résztvevőinek lehetőségük nyílik az akadémián való részvételen túl, az Artivizmus eszköztárát felhasználva, saját ötletük gyakorlati megvalósítására. Támogatva ezt a kezdeményezést szerveztünk egy online nyílt eseményt, amelyre egy Artivizmussal foglalkozó szakembert hívtuk meg vendégül, majd ezt követően az akadémián tartottunk a témához kapcsolódó workshopot V4-es partnereinkkel. Az akadémia után, a beküldött ötletpályázatok közül országonként kiválasztottunk egyet, ezen négy pályázatot a résztvevők a partnerszervezetektől kapott mentorálással és projektenként maximum 1000 euró támogatás (Visegrádi Alap) mellett valósíthatták meg. A projektzáró konferencián a kiválasztott négy projekt bemutatásra került.

Projektünkkel arra törekszünk, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat bevonják a saját életükről és az őket érintő témákról szóló diskurzusba azáltal, hogy szociális munkásoknak, pedagógusoknak, művészeknek és más, a területen dolgozó szakembereknek kreatív és művészi eszközöket biztosítunk, hogy célcsoportjukat elérjék és dolgozhassanak velük. További célunk, hogy résztvevőink az akadémia után is nyitottak legyenek és helyi közösségeiknek átadjanak egy olyan innovatív eszköztárat, egy általános kreatív metodológiát, ami lehetővé teszi interaktív performanszok létrejöttét.

A projekt a szociális, oktatási és művészeti területen dolgozók képzésével küzd, a háttérbe szorult és figyelmen kívül hagyott csoportok főbb problémái ellen. A projekt célja egy olyan általános szemléletmód átadása, amelynek alappillére a nyitottságra nevelés, ami hosszútávon ösztönzi a program résztvevőit, hogy Európa szerte hátrányos helyzetű csoportoknak szóló társadalmi kezdeményezéseket, programokat szervezzenek.

Programunkkal egyszerre két célcsoportunkat értük el, közvetlenül a résztvevőinket, illetve meg azokat a csoportokat, akikkel résztvevőink munkájuk során dolgoznak együtt. Projektünk célja volt a különböző társadalmi háttérrel és képzettséggel rendelkező csoportokból jövő egyének látásmódjának szélesítése, továbbá hogy a résztvevők megismerjenek különböző kultúrákat és szubkultúrákat, és az azok közötti különbségeket.

Artivism Web Pict C 4 V4

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozta a Nemzetközi Visegrádi Alap visegrádi támogatásaiból. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó elképzelések előmozdítása.

A projektet a DANUBE SMALL PROJEKT ALAP támogatta, amelyet a Baden-Württemberg Tudományos, Kutatási és Művészeti Minisztérium, az #Austria Szövetségi Európai és Nemzetközi Ügyek Minisztérium, az Arbeitsgemeinschaft (ARGE) Donauländer, a Vajdasági Autonóm Tartományi kormánya, Regensburg városa, a Duna Office Ulm / Neu-Ulm és a Volksbank Ulm-Biberach finanszíroz.

Partnerek:

Asociación Raíces de Coriander (ES)
Art Transparent (PL)
Dafa Puppet Theatre (CZ)
Creative Industry Košice (SK)
Kulturanova (RS)
Companhia Teatro de Gato Escaldado (PT)

Galéria:

LINGOTELL művészeti felhívás – Meséld újra! / Mothuv pale! / Părestyé nyé járă!

FELHÍVÁS MŰVÉSZETI WORKSHOPON VALÓ RÉSZVÉTELRE

HATÁRIDŐ: 2024. ÁPRILIS 30. 23:59

A két alkalmas magyarországi workshopon a résztvevőknek lehetőségük nyílik romani és beás nyelvű történeteket (meséket, mítoszokat, verseket, dalokat, élő történeteket, stb.) megismerni és közösen feldolgozni különböző stílusokban – legyen az ének, vers, rap, tánc vagy más kreatív műfaj. Az átdolgozott műveket és produkciókat tapasztalt nyelvi és művészeti szakértők segítségével hozzuk létre, majd mutatjuk be egy nyilvános munkabemutató keretében.

Kiket keresünk?
15-35 év közötti roma/cigány és nem roma/nem cigány fiatalokat, akik  

 • érdeklődnek a romani/beás nyelv és kultúra iránt, és aktívan részt kívánnak vállalni abban, hogy a Magyarországon élő roma/cigány közösségek értékeit széles körben eljuttassuk a fiatal generációkhoz és átélhetővé tegyük számukra 
 • aktív művelői valamilyen művészeti ágnak (ének-zene, színház, tánc, performansz, stb.), vagy legalábbis érdeklődnek az iránt 
 • nyitottak, jól kommunikálnak, jól tudnak csapatban együttműködni 
 • aktívan részt vesznek a workshopokon, és vállalják a két workshop közötti felkészülést, valamint a lehetséges utómunkát 
 • vállalják a létrejött produkciókban való nyilvános szereplést 

Mit kínálunk

 • részvétel egy kétszer kétnapos szakmai workshopon 
 • tapasztalt nyelvi és művészeti szakértők szakmai támogatása 
 • kooperatív alkotói munka 
 • fiatalos, lendületes csapat 
 • szakmai fejlődés és megmutatkozás lehetősége hazai és nemzetközi szinten 
 • a workshopon és a kreatív produktumok létrehozásában való részvétel esetén diákoknak ösztöndíj, tapasztalt alkotóknak díjazás 
 • szükség esetén és egyéni elbírálás alapján szállás- és útiköltség térítés 
 • étkezés és eszközök biztosítása a workshopok ideje alatt 

Rólunk

Lingotell projekt a hollandiai Fryske Akademy, a magyarországi Pro Progressione és a norvégiai Sijti Jarnge közös kezdeményezése, melynek célja az európai őshonos és kisebbségi nyelvek megóvása és megerősítése a restorying, azaz az újramesélés módszerén keresztül.

A projekt során fríz (NL), romani és beás (HU), valamint számi (NO) történetek feldolgozásával és új, modern kontextusba helyezésével kívánunk hozzájárulni e nyelvek és kultúrák megőrzéséhez, ápolásához, és ezáltal Európa nyelvi és kulturális sokszínűségéhez. Szeretnénk továbbá lehetőséget teremteni a fiatal generáció tagjai számára, hogy jobban megismerjék közösségük történeteit és büszkén megéljék és kifejezzék saját kultúrájukat és identitásukat.

A projekt hazai és nemzetközi szinten valósul meg. A hazai, holland és norvég regionális workshopokat követően 2024 őszén Budapesten rendezzük meg a Lingotell nemzetközi találkozót, ahol a résztvevőknek lehetőségük lesz tapasztalatot cserélni a külföldi partnerekkel, és nemzetközi közönség előtt bemutatni a kijelölt produkciókat.

A Lingotell projekt magyarországi csapata

Workshopvezetők – Balogh Rodrigó, Illés Márton (Független Színház Magyarország)
Beás nyelvi szakértő – Orsós Anna
Romani nyelvi szakértő – Buzás-Hábel Géza
Tudományos megfigyelő – Trendl Fanni
Projektmenedzser – Marschall Lívia (Pro Progressione)

Fontos dátumok

Workshop első alkalom: 2024. május 11-12. (szombat-vasárnap) előreláthatólag 10-től 18 óráig
Workshop második alkalom: 2024. május 25-26. (szombat-vasárnap) előreláthatólag 10-től 18 óráig
Munkabemutató: 2024. május 26. előreláthatólag 18 óra
+ igény esetén, további egy alkalom a produkciók befejezéséhez, amely később rögzítendő
Nemzetközi találkozó: 2024. ősz

Helyszín: Budapest, FÜSZI – 1094 Páva u. 30.

Jelentkezni az online jelentkezési lap hiánytalan kitöltésével tudsz, aminek határideje: 2024. április 30. 23:59

A kiválasztás során előnyt élveznek azok, akik 

 • már bizonyítottak valamely művészeti ágban, vagy nagyon motiváltak abban, hogy kipróbálhassák magukat alkotóként 
 • beszélnek romani vagy beás nyelven 
 • már részt vettek nem formális képzésekben, műhelyekben, kooperatív projektmunkában 

A csapat összeállítása során figyelmet fogunk helyezni arra, hogy etnikai, nemzetiségi, nemi és egyéb szempontokból egyaránt sokszínű csoporttal tudjunk dolgozni.

Kapcsolat:
A jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bátran Marschall Líviához a marschall.livia@proprogressione.com e-mail címen!