L Magnitudini By Michela Paoloni Ph Stefano Baioni 3

SPARSE plus

A projekt weboldala

A Supporting and Promoting Arts in Rural Settlements of Europe (SPARSE) projekt a vidéki turnékat támogatja a partnerországokban, amelynek keretében hivatásos előadóművészeti társulatok és művészek előadásait vidéken, a helyi közönségnek, helyi közösségi helyszíneken mutatják be.

A vidéki turnézás alapja, hogy a vidéki területeken élő és a vidéki közösséghez tartozó helyi emberek (a helyi promóterek) a helyi szervezetekkel együttműködve választják ki és népszerűsítik a helyi helyszíneken tartott előadásokat. Ez segít megoldani azt a problémát, hogy sok vidéki közösség nem élvezheti ugyanazokat a lehetőségeket a magas színvonalú művészeteket illetően, mint városi társaik. A SPARSE egy kapacitásépítési programmal indul, és minden egyes partnerországban olyan hálózatot hoz létre, amely a közönségfejlesztést és a vidéki közösségek művészetekhez való hozzáférését helyezi a középpontba.

Az EU statisztikák szerint az európai lakosság 30%-a vidéken él és a szolgáltatásokhoz való hozzáférésük nehézkes, valamint a társadalmi kirekesztődés kockázatának is kitettebbek. A program keretében több mint 45 művészeti társulat 150 előadást tart, 50 vidéki közösségben, 7 500 néző előtt. Az előadások 20%-a határokon átívelő, de a partnerek a „lassú utazás” melletti elkötelezettségükkel csökkentik a szén-dioxid-kibocsátását, így enyhítve az utazás káros környezeti hatásait. A hibrid – személyes és online jelentlétű – mentorprogram 50 helyi, vidéki turnészervezőt és legalább 45 művészeti társulatot támogat, hogy elsajátítsák a vidéki turnézás alapvető mechanizmusait, a vidéki turnépartnereknél tett szakmai látogatásokat is beleértve.

A SPARSE Plus projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja társfinanszírozza.

Hu Fundedbytheeu Rgb Pos

Projekt
menedzser

György-Dóczy Katalin

Projekt időszak

2023 - 2027

Partnerek

Associazione Marchigiana Attività Teatrali (Marche, IT)
SA Eesti Tantsuagentuur (EST)
Artists Group Fish Eye (LT)
Nova Sit (CZ)
Shoshin Theatre (RO)
Fondazione Toscana Spettacolo (IT)
Pro Progressione (HU)
SINUM (HU)
Teatro 4Garoupas (D)
Riksteatern Varmland (SWE)
Art Fraction Foundation (PL)