Img 20231017 Wa0020 655b3f6c2b150

LIFE Bauhausing Europe

Projekt teljes neve: Szépség, fenntarthatóság, inklúzió: a New European Bauhaus megközelítésének igazolása olyan, középületek átalakítására irányuló projektek segítségével, amelyek végső célja az épületek környezetének megújulása
Projekt száma: Projekt 101113886 — LIFE22-ENV-ES-LIFEBauhausingEurope

Az éghajlatváltozás és a zöld átállás olyan globális kihívások, amelyek helyi szintű cselekvést igényelnek. A New European Bauhaus (NEB) helyi szintű megközelítéseket, az egyének, a városnegyedek/kerületek és a közösségek kis léptékű kezdeményezéseit támogatja. Ugyanakkor a városnegyedek funkcionalitásának mértéke rendkívül hatékonynak bizonyult az erőforrások felhasználásában, amennyiben az infrastruktúra és a városi funkciók térbeli elosztása, valamint az ésszerű beépítési sűrűség biztosított volt.

Sajnos az ilyen léptékű működés nem mindig lehetséges a különböző degradációs folyamatok és városi kihívások miatt, amelyek a közintézmények és szolgáltatások hiányához, a helyi kereskedelem fokozatos eltűnéséhez, a zöldterületek elhagyásához vagy gondozatlanságához stb. vezetnek. Ez a helyzet a közösségi érzés és az egyéni motiváció hiányát is generálja, ami pedig növeli az erőforrások felhasználásának környezeti hatását, és csökkenti a zöld átmenet megvalósításához és az éghajlatváltozás veszélyeivel való megbirkózáshoz szükséges tudatos és kollektív cselekvés erejét.

A NEB a többszintű, részvételi és transzdiszciplináris megközelítést ötvözi a fenntarthatóbb, esztétikusabb és inkluzívabb közösségek felé vezető átalakulás érdekében.

A LIFEBauhausingEurope célja, hogy a NEB elveit követve 5 különböző európai városrészben elindítson egy átalakulási folyamatot, és bebizonyítsa, hogy ez a megközelítés bármilyen terület átalakítására alkalmas, függetlenül annak méretétől, vidéki vagy városi jellegétől, városi kihívásaitól vagy a lezajlott degradációs folyamatoktól. Ez a városi átalakulás a fenntarthatóbb, szebb és inkluzívabb, a helyi lakók által közösen irányított területek létrehozására törekszik.

A LIFE Bauhausing Europe középületeket és tereket, valamint a helyi közösségeket célozza meg négy különböző európai tagállamban: Horvátországban, Magyarországon, Lettországban és Spanyolországban.

A projekt általános céljainak elérése érdekében a partnerség az alábbi konkrét célkitűzéseket (Specific Objectives, azaz SOs) fogalmazta meg:

SO 1: A partnerek hatékony bevonása a projekt magas színvonalú végrehajtása érdekében, amely megfelelő irányítással, folyamatos nyomon követéssel és riportolással valósul meg.
SO 2: A fenntarthatóság, az esztétika és az inkúzió figyelembevétele a meglévő épületek átalakításában.
SO 3: A városi körforgás javítása a környék szintjén.
SO 4: A közösség erősítése és az összetartozás érzésének növelése a kijelölt környékeken.
SO 5: A NEB megközelítés alkalmazásának és a projekt hatásainak kiértékelése.
SO 6: A NEB megközelítés népszerűsítése technikai és nem technikai szinten.
SO 7: Tudásátadás és adaptáció az európai szintű stakeholderek körében

Projekthelyszínek 

A LIFE Bauhausing Europe középületeket és tereket, valamint a helyi közösségeket célozza meg négy európai uniós tagállamban: Horvátországban, Magyarországon, Lettországban és Spanyolországban. Megcélzott önkormányzatok és középületek: 

Cartagena (ES) – közösségi ház
Blanca (ES) – Centro IDOL
Ādaži (LV) – irodaház
Erzsébetváros / Budapest (HU) – Bethlen Téri Színház
Varaždin (HR) – egykori katonai komplexum 

Az erzsébetvárosi Bethlen Téri Színház újragondolása, Budapest (Magyarország) 

A Bethlen Téri Színház Erzsébetváros szomszédságában, Csikágó szívében található. A színházat a 20. század elején épült lakóházak veszik körül. A Bethlen Téri Színháznak otthont adó épület 1929-ben épült, eredetileg ennek a hatalmas bérháznak a részét képezte 110 lakás, valamint egy 600 férőhelyes kabarészínház, amit az évtizedek során felváltva színháznak vagy mozinak használtak. Mára az egész épület az önkormányzat tulajdonában és kezelésében áll. A régi lakóépület energiahatékonysági szempontok figyelembevételével soha nem lett felújítva, ezért üzemeltetése nem elég hatékony. A színházat Reiner Dezső tervezte eklektikus stílusban, ez a tipikus régi stílusú saroképület jellemző Budapest egész belvárosára. A színház belső terében a (földszinten található) színpad mozgássérültek számára is elérhető, azonban a mellékhelyiségekre ez már nem igaz. A jelenleg egy civil szervezet által működtetett színházat főként a helyi közösség használja, a szervezet kültéri előadásokat is rendez a lakóépület udvarában. Ez az egyetlen kulturális létesítmény a környéken; ezért képes helyi szinten jobban fellépni. Emellett a színház sok iskolai előadást is befogad, együttműködve a helyi oktatási intézményekkel. 

Hu Az Eur┬ópai Uni┬ó TÔÇársfinansz┬░rozÔÇásÔÇával Pos

Ez a projekt az Európai Unió LIFE programjából kapott támogatást a 101113886 számú támogatási megállapodás alapján. A dokumentum tartalmáért kizárólag a Bauhausing Europe projekt felelős, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.

Projekt
menedzser

Dézsi Fruzsina

Projekt időszak

2023 - 2027

Partnerek

EuroVertice Consultores (ES) – Coordinator
Universidad Politécnica de Cartagena (ES)
Ekodoma (LV)
Pro Progressione (HU)
Croatia Green Building Council (HR)
Municipality of Cartagena (ES)
Municipality of Blanca (ES)
Municipality of Adaži (LV)
District of Erzsébetváros (HU)
Municipality of Varaždin (HR) 

Projekt teljes keretösszege

4.624.142 €