Img 20231017 Wa0020 655b3f6c2b150

LIFE Bauhausing Europe

Az LIFE Bauhausing Europe célja egy átalakítási folyamat elindítása öt különböző európai környéken, követve a NEB elveit, és bemutatva a megközelítés alkalmasságát bármilyen terület átalakítására, függetlenül annak méretétől, vidéki vagy városi jellegétől, a városi kihívásoktól vagy leépülési folyamatoktól. Ez a városi átalakítás lakóik által igazgatott, fenntarthatóbb, szebb és körforgásos területek kiépítését tűzi ki céljául.

Az éghajlatváltozás és a zöld átmenet olyan globális kihívások, amelyek helyi szintű cselekvést igényelnek. Az New European Bauhaus (NEB) helyi szintű megközelítéseket, az egyének, a környékek és a közösségek kis léptékű kezdeményezéseit támogatja. Amennyiben egy városrésznél garantált az erőforrásoknak, az infrastruktúrának, és a beépítettség sűrűségének racionális térbeli eloszlása, a megközelítés skálázhatósága funkcionálisnak és rendkívül hatékonynak bizonyult.

Sajnos az ilyen léptékű működtetés nem mindig lehetséges a különböző degradációs folyamatoknak és a városi kihívásoknak köszönhetően, amelyek a közintézmények és szolgáltatások csökkenéséhez, a helyi kereskedelem fokozatos megszűnéséhez, és a zöldterületek elhagyásához vagy gondozatlanságához vezetnek. Ez a helyzet a közösség érzetének és az egyéni hozzáállás hiányát eredményezi, ami növeli az erőforrások felhasználásának környezeti hatásait, és csökkentik a kollektív cselekvés erejével elérhető zöld átmenethez, valamint a klímaváltozás veszélyeivel való megbirkózáshoz szükséges tudatosságot.

A NEB ötvözi a többszintű, részvételi és transzdiszciplináris megközelítést a fenntarthatóbb, esztétikusabb és befogadóbb közösségek felé vezető átalakulás utjának irányítása érdekében.

A LIFE Bauhausing Europe középületeket és tereket, valamint a helyi közösségeket célozza meg négy különböző európai tagállamból: Horvátország, Magyarország, Lettország és Spanyolország

A projekt általános céljainak elérése érdekében az alábbi konkrét célkitűzések (Specific Objectives, azaz SOs) lettek definiálva:

SO 1: A partnerség hatékony bevonása a projekt magas színvonalú megvalósításához, ez biztosítva megfelelő irányítással, folyamatos nyomon követéssel és jelentésekkel.
SO 2: Fenntarthatóság, esztétika és inklúzió bevonása a meglévő épületek átalakításába.
SO 3: A város „anyagcseréjének” javítása a környék szintjén.
SO 4: Közösség erősítése és az összetartozás érzésének növelése a kijelölt környékeken.
SO 5: A NEB megközelítés alkalmazásának és a projekt hatásainak kiértékelése.
SO 6: A NEB megközelítés népszerűsítése technikai és nem technikai szinten.
SO 7: Átadás és válaszadás az EU érdekelt felei számára.

Hu Az Eur┬ópai Uni┬ó TÔÇársfinansz┬░rozÔÇásÔÇával Pos

Ez a projekt az Európai Unió Life programjából kapott támogatást a 101113886 számú támogatási megállapodás alapján. A dokumentum tartalmáért kizárólag a BauhausingEurope projekt felelős, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.

Projekt
menedzser

Dézsi Fruzsina

Projekt időszak

2023 - 2027

Partnerek

EuroVertice Consultores (ES) – Coordinator
Universidad Politécnica de Cartagena (ES)
Ekodoma (LV)
Pro Progressione (HU)
Croatia Green Building Council (HR)

Municipality of Cartagena (ES)
Municipality of Blanca (ES)
Municipality of Adaži (LV)
District of Erzsébetváros (HU)
Municipality of Varaždin (HR)

Development agency North – DAN Ltd – Affiliated Partner
Regional Federation of Municipalities from Murcia Region (ES) – Associated Partner
Autonomous Community of the Region of Murcia – Associated Partner (ES)