1678790493650 (1)

Academy for Actors of Social Change focusing on ARTIVISM

A társadalmi változásra fókuszáló Nyári Akadémiánk évente kerül megrendezésre az Erasmus+ támogatásával. A kéthetes programra szerte Európából, Erasmus+ programra jogosult országokból hívunk meg szakembereket az oktatás és a szociálismunka területéről.

A képzés során a résztvevők betekintést nyernek a társadalmilag elkötelezett művészeti gondolkodás világába, amiket a téma szakértői fejlesztettek ki többéves tapasztalattal a hátuk mögött. Ezen szemléletmód megismerése lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hogy elsajátítsanak formális és nem formális művészeti módszereket, valamint a program segítséget és tanácsadást nyújt az újonnan megszerzett elméleti tudás gyakorlati implementálására.

2023-ban az akadémia új fókuszpontja az „artivizmus” lett (art+activism; művészet+aktivizmus). Ennek az új szemléletmódnak a bevonása segít a résztvevőknek feldolgozni saját érzelmeiket, gondolataikat és tapasztalataikat. A program fő témakörei a befogadó társadalmak kiépítése, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a környezetvédelem és a művészet. A programnak az aktivizmus ad keretet és segít rávilágítani arra, hogy az egyének hogyan tudnak kapcsolódni a művészetekhez, és hogyan szolgálhat a művészet a társadalmi változások katalizátoraként.

A kéthetes program során a résztvevők elmerülnek a bábszínház világába, ami azzal a nagy előnnyel bír, hogy akár egy lakás nappalija is teret tud biztosítani egy bábelőadás bemutatásához. Ezen túl a résztvevők a művészet eszközeinek új felhasználási módjait is elsajátítják, ami képessé teszi őket a diszkriminációval szembesülő nők és fiatal lányok támogatására, valamint irányt ad a közösségekkel és oktatási intézményekkel való együttműködéshez a környezetvédelem oktatására szóló színházi technikák alkalmazásával. Emellett a program célja, olyan társadalmi szintű interkulturális és szektorközi párbeszédek kezdeményezése, amelyek a művészeti oktatás biztosításáról, a kulturális tartalmak kreálásáról, valamint a kultúrát és az ifjúságot érintő közpolitikai döntésekre való hatásgyakorlásról szól, annak érdekében a fiatalokat a kreativitásuk megélésére buzdítsák.

Projektünkkel arra törekszünk, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat bevonják a saját életükről és az őket érintő témákról szóló diskurzusokba, ezért kreatív és művészi eszközöket biztosítunk a szociális munkásoknak, pedagógusoknak, művészeknek és más, a területen dolgozó szakemberek számára, hogy könnyebben elérjék és megszólítsák a fiatalabb generációt. Továbbá célunk, hogy résztvevőink az akadémia után is nyitottak legyenek és helyi közösségeiknek átadjanak egy olyan innovatív eszköztárat, egy általános kreatív metodológiát, ami lehetővé teszi interaktív performanszok létrejöttét.

A projekt célja egy olyan általános szemléletmód átadása, amelynek alappillére a nyitottságra nevelés, ami hosszútávon ösztönzi a program résztvevőit, hogy Európa szerte hátrányos helyzetű csoportoknak szóló társadalmi kezdeményezéseket, programokat szervezzenek.

Programunkkal egyszerre két célcsoportunkat érjük el, közvetlenül a résztvevőinket, illetve azokat a csoportokat, akikkel résztvevőink munkájuk során dolgoznak együtt. Projektünk célja a különböző társadalmi háttérrel és képzettséggel rendelkező csoportokból jövő egyének látásmódjának szélesítése továbbá, hogy a résztvevők megismerjenek különböző kultúrák és szubkultúrák közötti különbségeket.

433707923 837793015053402 7981530600976679075 N

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrad Fund visegrádi támogatásaiból. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó elképzelések előmozdítása.

A projektet a DANUBE SMALL PROJECT FUND támogatja, amelyet a következők finanszíroznak: Bahe Ministry of Science, Research and Arts Baden-Württemberg, the Federal Ministry for European and International Affairs of #Austria, the Arbeitsgemeinschaft (ARGE) Donauländer / State of Lower Austria, the Provincial Government of the Autonomous Province of Vojvodina within the Republic of Serbia, the City of Regensburg, the Danube Office Ulm / Neu-Ulm, the Volksbank Ulm-Biberach.

Projekt
menedzser

Dóra Laczkó

Projekt időszak

2022-2024

Partnerek

Art Transparent (PL)
Dafa Puppet Theatre (CZ)
Creative Industry Košice (SK)
Kulturanova (RS)
Pro Progressione (HU)

Raíces de Coriander (ES)
Companhia Teatro de Gato Escaldado (PT)