Dsf5516

Művészeti rezidencia – ECHO Akadémia

Az Echo Akadémia művészeti rezidenciája idén szeptember 4. és 24. között zajlott, ami egy átfogó, Budapest 1860 és 1960 közötti ipari örökségének felfedezésére összpontosító nemzetközi program volt. A háromhetes program felhatalmazta kiválasztott tíz művészünket, hogy tudást szerezzenek Budapest ipartörténeti múltjáról, miközben szakértőink segítették az alkotói munkafolyamatokat, hogy a rezidencia után megvalósíthassák projektötleteiket.

Bloghoz Nyitókép Group Of First Europe Residency

Művészeti rezidencia Lepenski Virben – First Europe

A FIRST EUROPE célja az európai régészeti örökség népszerűsítése és megünneplése, fókuszban pedig a lenyűgöző szerbiai Lepenski Vir áll. A projekt művészeti koncepcióján egy három fős team, Czakó Máté, Pier Lorenzo Pisano és Ljubomir Nikolic dolgozik, akik nemrégiben két művészt (Alice Norma Lombardi, Patryk Matela) választottak ki a közös munkára. A művészeti csapat és a projekt partnerek július 10 és 22 között megkezdték a közös munkát, amelyről a rezidenciát menedzselő Marofka Mátyás számolt be nekünk.

310541633 135470512567154 1256779812401292181 N

Vasfüggöny a kertem végében – projektbemutató a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumban

2019-ben indult útjára a Muse.ar nevű nemzetközi együttműködés, ami örökségi helyszíneket kapcsolt össze különböző országokból érkező művészekkel és technológiafejlesztőkkel. Három kísérleti projekt jött létre három európai örökségi helyszínen, köztük a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumban is.

Pécs Game2

A bronzkori falugyűléstől a digitális térképig. Hogyan válik közössé őskori örökségünk?

Projektkoordinátorunk, Tömöry Miklós beszámolója az elmúlt két évben lezajlott, a magyar-horvát bronzkori régészeti örökséget a kortárs művészet és szerepjátékok eszközeivel népszerűsítő Our Shared Heritage – Vucedol projectről, mely 2022 március 18-án a budapesti Európa Pontban is bemutatkozik.