Dsf5516

Művészeti rezidencia – ECHO Akadémia

Az Echo Akadémia művészeti rezidenciája idén szeptember 4. és 24. között zajlott, ami egy átfogó, Budapest 1860 és 1960 közötti ipari örökségének felfedezésére összpontosító nemzetközi program volt. A háromhetes program felhatalmazta kiválasztott tíz művészünket, hogy tudást szerezzenek Budapest ipartörténeti múltjáról, miközben szakértőink segítették az alkotói munkafolyamatokat, hogy a rezidencia után megvalósíthassák projektötleteiket.

1-2. hét: Online képzés (Szeptember 4-15)
Az első két hét során résztvevőink mesterkurzusokon és szakértőink által tartott előadásokon vettek részt. A művészek értékes betekintést nyertek olyan témákba, mint a projektmenedzsment, az értékesíthetőség, és a kulturális örökség értelmezése Budapest ipartörténetének kontextusában.

3. hét: Rezindencia Budapesten (Szeptember 17-24)
A harmadik héten a művészek személyesen találkoztak Budapest ipari örökségével, részt vettek vezetett túrákon és ellátogattak a Kőbányai Sörfőzdébe és a Csepel Művekbe, ahol megismerték a helyszínek történelmi hátterét. A szakértőkkel való személyre szabott konzultációk útmutatást adtak művészeinknek, amit követően szabadnapjukon lehetőségük nyílt kreativitásuk kifejezésére.
A hét végén a művészek bemutatták projekteiket a zsűrinek, és egy pop-up kiállításmegnyitóval zárták és ünnepelték meg a rezidenciát.

A kísérleti projektek bemutatása, az online prezentációknak, személyes workshopoknak, helyszíni látogatásoknak és konzultációknak köszönhetően jött létre, amit megbecsült nemzetközi zsűrink, Kovács Dániel (építésztörténész, a KÉK és a Magyar Építészeti Múzeum kurátora), Kőszeghy Flóra (építész, szabadúszó képzőművész, a MOME Budapest PhD-jelöltje) és Labaout Adrian (építész, kurátor, képzőművész, és PhD-jelölt a Madridi Műszaki Egyetemen) értékelt, kijelölve a három legkiemelkedőbb projektet. További képek az eseményről megtekinthetőek a galériánkban, valamint a pitching versenyről készült felvétel itt érhető el.

A nyertes művészek, Diogo Pereira, Jacopo Brunello, Oleksandra Khalepa munkáikat 2024. júliusa és októbere között valósítják meg, az Európai Unió által finanszírozott ECHO Akadémia mentorálásával és pénzügyi támogatásával.

A rezidensprogramban résztvevő művészek:

1. Oscar Lebeck
Oscar Lebeck Min

2. Oleksandra Khalepa
Oleksandra Khalepa Min

3. Marta Sofia Raña Marques de Almeida
Marta Sofia Raña Marques De Almeida Min

4. Mado Sirra
Echo

5. Kristóf Szabó
Kristóf Szabó 2 Min

6. Jacopo Brunello

7. Ivet-Anna Koleva Stoyanova
Ivet Anna Koleva Stoyanova 2 Min

8. Diogo Pereira
Diego Pereira 1 Min

9. Buse Elyas
Buse Elyas Min

10. Boglár Peruzzo
Boglár Peruzzo 1 Min