Manifest Press Release

MANIFEST – kiválasztott művészek // Sajtóközlemény

22 nemzetközi művész 12 műalkotása, amely a rabszolgák transzatlanti kereskedelmének európai örökségét dolgozza fel a MANIFEST Artistic Journey (Múvészeti Utazás) művészeti rezidencia keretében.

A MANIFEST büszkén jelenti be a kiválasztott művészeket és művészeti kollektívákat, akik 12 műalkotást hoznak létre a MANIFEST rezidenciaprogram – Művészi Utazás (Artistic Journey) keretében:

• Alecia McKenzie és Lais Andrade
• Collectif On A Slame Sur La Lune (Albert Morisseau Leroy dit Manalone, Calvin Yug,
Fred Ebami)
• Daniela Riva
• David Gumbs
• Gombo (Guilain de Aguiar)
• Ines Costa és Thiago Liberdade
• Luanda Carneiro Jacoel és Bianca Turner

• Magalie Mobetie
• Skyline Foundation (TyroneRickey-Lee „TyLee”, Monique Dikmoet, Jaqueline Zamora)
• Sylvaine Dampierre
• The Acoustic Heritage Collective (Ginebra Ravent6s, EMARX, Edgardo Gomez)
• Unity (Deirdre Molloy, Aurelie Capelle-Sigere)

A kiválasztott 12 projekt 13 ország tehetséges, a mozitól a zenén, a költészeten és a filmművészeten át a digitális művészetig számos multidiszciplináris-kreatív irányzatot képviselő művészeit és kollektíváit kapcsolja össze, akik új művészi perspektívákkal járulnak hozzá Európa kollektív emlékezetének újragondolásához.

A kiválasztott résztvevők a Cumediae, a Gerador, a Khora és a Pro Progressione kollégáinak személyes mentorálásában és a Les Anneaux de la Mémoire a téma történelmi és társadalmi hátterét körüljáró tudományos támogatásával az ún. MANIFEST Művészeti Utazáson vesznek részt Budapesten (Zsennyén), Lisszabonban és Koppenhágában: a cél, hogy olyan művészeti alkotásokat hozzanak létre, amelyek segítségével kreatív pillantást vethetünk a múltbeli kollektív emlékezetünkre. Ezen túlmenően a résztvevőknek lehetőségük lesz a kapcsolatépítésre is – különböző eseményeken és pitchingeken -, de a MANIFEST mögött álló partnerséggel is megismerkedhetnek, a projektjeiket pedig a nantes-i zárórendezvényen mutatják majd be.

A MANIFEST Művészeti Utazás pályázati felhívása nyitva állt minden, a Kreatív Európa keretprogramban résztvevő ország alkotói előtt, 2022. október 26. és november 27. között. A MANIFEST pályázatra 27 országból és tengerentúli területről származó művész összesen 227 pályázatot nyújtott be. A végső kiválasztásért a művészeti és történelmi szakértőkből álló nemzetközi kiválasztási bizottság (Selection Committee) felelt: Matias Katajavaara Seidler, a Khora Virtual Reality European projects and engagements vezetője; Allegra Shorto, a Khora Contemporary művészeti igazgatója; Paukovics Gergő, a Pro Progressione PP Cultural Heritage pillérének vezetője, Clara Amante, az Academia Gerador vezetője; Stefanie Thomas Gilbert-Roberts, a Cumediae, Culture & Media Agency Europe stratégiai és programigazgatója; Rosa Juanco képzőművész; Dr. Vânia Gala, koreográfus és kutató és Amina Bawa, a PUC – Rio de Janeiro újságírója és a Brasil Mood magazin szerkesztője.

A pályázati anyagok nagyon magas színvonalúak voltak, a kiválasztási bizottság az elmúlt két hónapban számtalan órát töltött azzal, hogy gondosan értékeljen minden projektet az összesen 227 beérkezett pályázatból annak érdekében, hogy kiválassza azokat a művészeket és művészeti kollektívákat, akiknek projektjei a leginkább összhangban vannak a MANIFEST küldetésével és értékeivel.

Lenyűgözött bennünket a Manifest kiválasztási bizottsághoz beérkezett pályázatok száma és minősége. A magas színvonal és az erős motiváció reményt ad arra, hogy a művészek olyan új alkotásokkal kívánnak hozzájárulni a programhoz, amelyek újragondolják Európa kollektív emlékezetét a rabszolgák transzatlanti kereskedelméről. Nagy kihívást jelentett, hogy a 227 pályázatból 12-t kiválasszunk, amelyek ráadásul még különböző kulturális, földrajzi és kulturális területekről érkeztek, éppen ezért különböző művészeti háttérrel rendelkeznek.” (Idézet a Művészeti Kiválasztási Bizottságtól)

A MANIFEST-et az Európai Bizottság társfinanszírozza a Kreatív Európa program keretében.

A projektről további információ a www.projectmanifest.eu oldalon található.

KONZORCIUM

A MANIFEST – Új művészi perspektívák a rabszolgák transzatlanti kereskedelmének emlékeiről című projektet az Európai Bizottság finanszírozza, és a Kreatív Európa program keretében valósul meg, 2024 novemberéig. A projektet a koppenhágai székhelyű Khora által vezetett konzorcium valósítja meg, amely a világ első, a virtuális valóságot (VR) és a kiterjesztett valóságot (AR) kombináló gyártócége.

A konzorciumhoz tartozik a Les Anneaux de a Memoire, Franciaország vezető egyesülete, amely a rabszolgák atlanti kereskedelmével és a gyarmati rabszolgaság történetével és örökségével foglalkozik; a Pro Progressione, a budapesti székhelyű művészeti szervezet, amely a kultúra területén születő nemzetközi együttműködésekre specializálódott; a Gerador, az újságírás, a kultúra és az oktatás független portugál platformja; és a CUMEDIAE nevű brüsszeli székhelyű nemzetközi nonprofit ügynökség, amely kereskedelmi- és iparkamarák számára nyújt tanácsadási szolgáltatásokat egész Európában.

 

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

Az egész atlanti Európa részt vett a rabszolgák kereskedelmében és a rabszolgaságban olyan vezető országokkal, mint Portugália, Anglia, Franciaország, Hollandia, Svédország és Dánia. Minden más európai ország részt vett a gazdaságban, és hasznot húzott belőle – vagy rabszolgaexpedíciók szervezésével és finanszírozásával. szállítmányok finanszírozásával, vagy úgy, hogy az afrikai költségeken a kereskedelemben használt árukat állítottak elő, és megvásárolták a foglyokat, akikre szükségük volt az ültetvények tevékenységéhez.

Ma ritkán esik szó arról a tényről, hogy a rabszolgaságban élő emberek transzatlanti kereskedelme jelentős szerepet játszott az európai gazdasági fejlődésben. Ugyanakkor alapvető szerepe volt a termelés és a fogyasztás egyes ágazataiban, a kapitalizmus fejlődésében, a társadalmi hierarchia megújításában és az ideológiák vitájában.

A MANIFEST célja, hogy ezeket a kérdéseket holisztikusan közelítse meg és átalakítsa a téma európai megértése érdekében. Ezt úgy fogja elérni, hogy elősegíti a kérdéssel kapcsolatos művészi reflexiót – egy művészeti rezidencián keresztül -, és egy kiadványban dokumentált kutatási eredményeket biztosít a témáról.

MANIFEST Sajtóközlemény