Bloghoz Nyitókép Group Of First Europe Residency

Művészeti rezidencia Lepenski Virben – First Europe

A FIRST EUROPE célja az európai régészeti örökség népszerűsítése és megünneplése, fókuszban pedig a lenyűgöző szerbiai Lepenski Vir áll. A projekt művészeti koncepcióján egy három fős team, Czakó Máté, Pier Lorenzo Pisano és Ljubomir Nikolic dolgozik, akik nemrégiben két művészt (Alice Norma Lombardi, Patryk Matela) választottak ki a közös munkára. A művészeti csapat és a projekt partnerek július 10 és 22 között megkezdték a közös munkát, amelyről a rezidenciát menedzselő Marofka Mátyás számolt be nekünk.

First Europe

„2023. Július 10-22 között a First Europe projekt első rezidenciáját tartotta meg Szerbiában. A nemzetközi együttműködés partnerintézményei, az Y csoport (HU), a Pro Progressione (HU), az ECCOM (IT), és Lepenski Vir (SR) három művészt delegált a munkafolyamat vezetéséhez. Czakó Máté (HU) rendezőként, Pier Lorenzo Pisaro (IT) íróként, Ljubomir Nikolic (SR) zeneszerzőként vett részt a művészeti rezidencián. Az eseményt megelőző felhívásra jelentkezők közül két előadóművész csatlakozott a projekt első intenzív, személyes munkafolyamatához: Alice Norma Lombardi olasz operaénekes, és Patryk Matela lengyel beat-box művész. Az így összeállt művészeti csoport 10 napon át dolgozott az “Opera Hackathon” szerkezetén, mely a későbbi alkotófolyamatok alapjául szolgál.

A júliusi rezidenciára a szerbiai Lepenski Vir-ben lévő Archeológiai Múzeumban került sor, mely az első európai lakott település 8000 éves maradványainak ad otthont. A munka során zenés előadóművészeti formában kutatták az alkotók az egyedülálló kulturális örökség feldolgozási lehetőségeit. A projekt egyben reflektál a Lepenski Virben fellelhető különleges civilizációs értékekre, valamint az emberiség természetre gyakorolt hatására. Egyedi hangszerek (a Bélaműhely hangszerei), kortárs és klasszikus zenei motívumok felhasználásával létrehozott zenei anyagok születtek a munka során, melyek a később létrejövő produkció kifejezési formáját adják. A projekt zenei világának felfedezése mellett ugyancsak létrejött az a dramatikus koncepció, amely a művészeti produktum alapját képezi.

Fortress Visit

A létrehozott előadóművészeti szerkezet kerül felhasználásra a leendő rezdenciák során mindhárom partnerországban 2024 folyamán. Ezeken az alkalmakon helyi művészekkel bővül a kreatív csoport, hogy 2 nap alatt minden egyes rezidencia alkalmával megszülessen egy, a jelenlegi alapból kiinduló, mégis különböző zenés előadás.