Img 0162

First Europe

A FIRST EUROPE célja az európai régészeti örökség népszerűsítése és megünneplése, fókuszban pedig a lenyűgöző szerbiai Lepenski Vir áll, amely Európa egyik legrégebbi települése. Innen a projekt neve is: FIRST EUROPE.

Jellemzően két fő oka van annak, hogy bizonyos régészeti objektumok és helyszínek nem részei a közös európai felfogásnak és a kulturális turizmusnak. Ennek egyik kézzelfogható oka, hogy ezek a lelőhelyek gyakran a településhálózatoktól elszakított vidéki területeken találhatók, és ezért nehezen megközelíthetőek, a másik pedig az, hogy minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál kevesebb adat áll rendelkezésünkre, és ezért kevesebb a kapcsolódási pont a mai társadalommal – pedig e letűnt civilizációk közösségei nem sokban különböztek a mai emberektől. A tudományos adatok szűkössége ráadásul teret enged a képzeletnek is, így a művészet jelentős közvetítő szerepet játszhat a múlt és a jelen társadalmai közötti kapcsolatok megtalálásában.

Nemcsak relevánssá akarjuk tenni ezt a tudást, hanem a közös alkotás új módját is szeretnénk biztosítani. A határokon átnyúló kortárs alkotás támogatására tett kísérlet a történelem újragondolásához, a kortárs társadalommal és annak meglévő kulturális gyakorlataival való kapcsolódás megerősítéséhez vezet.

Hu Fundedbytheeu Rgb Pos

Projekt
menedzser

Poulet Dániel

Projekt időszak

2023 - 2024

Partnerek

Y csoport (HUN)
Lepenski Vir (SRB)
Eccom – Idee per la cultura (IT)