Pp Arts 3

Banquet for Bees // Méhek

A SECRET HOTEL-t és művészeti vezetőjét Christine Fentz-t évek óta foglalkoztatja a természet és a művészet kapcsolata. Az Aarhus – Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2017-ben került első körben bemutatásra a SECRET HOTEL sétáló előadása, mely a hangyák életéről szólt. A Pro Progressione és a SECRET HOTEL együttműködése során 2019-ben ez a munka új területeken folytatódott.

Hallottad valaha a méhek zümmögését igazán, de tényleg igazán közelről? Kerestél már a szabadban hihetetlenül vonzó illatokat? Próbáltál akár egyszer is egy rovar szemével látni? Mikor érintetted meg utoljára a fákat, a növényeket, vagy kóstoltál virágport és lépes mézet? Válaszod valószínűleg “egyszer”, vagy “régen”, esetleg “egyáltalán nem”. Persze az emberek élete nem ilyesmikről szól, de talán éppen ezért fontos néha megállni egy pillanatra, kiszakadni a mindennapok forgatagából, és megtapasztalni mindazt, ami körülvesz minket, mégis sokszor láthatatlan. A Banquet for Bees előadás a méhek világába kalauzolja az érdeklődőket: a résztvevők többek között megtanulhatják a méhek táncát, megérthetik szokásaikat, megtapasztalhatják a “méh-lét” rejtelmeit, és végül, egy meghitt lakomán megkóstolhatják e szorgos állatok áldásos munkájának gyümölcseit. Bon appétit!

Többféle tudományos teóriát és városi legendát ismerünk arról, hogy mi történne az emberiséggel, ha a méhek kipusztulnának. Ha nem is tudunk teljesen pontos képet arról, hogy milyen körülmények között és hány év alatt történnének meg az apokaliptikusnak jósolt események, az egészen biztos, hogy a méhek a megporzó tevékenységük miatt az egyik legfontosabb és leghasznosabb állatfaj a világon, és nagyon megszenvednénk hiányukat.

Hazánkban mind az alternatív, mind a kőszínházi közegben kevés, a tudománnyal és a környezetvédelemmel szoros kapcsolatba hozható művészeti program születik. A Pro Progressione mint hazai színházi műhely, már régóta kereste annak a lehetőségét és módszerét, hogy ezen témákkal minél izgalmasabb módon tudjon foglalkozni. 2019-ben találkoztunk Christine Fentz-cel, akinek módszertana a környezetvédelmi elemeket az oktatási megközelítéssel vegyíti, mindemellett előadásai alternatív térspecifikus módon a városi tereken, parkokban, zöld területekben valósulnak meg – őt invitáltuk meg, hogy közösen megalkossuk a Banquet for Bees // Méhek című előadásunkat, mely önálló turnéra indul Magyarországon és a határon túli régiókban. Az előadás ideális lehetőség a kortárs alkotói módszerek elsősorban vidéki színházakban történő megjelenítésére, miközben az előadások erősítik a kőszínházak kapcsolatát a közönséggel, és szabadtéri jellegük miatt új nézői réteget érhetnek el.

Az előadás a Pro Progressione, a Secret Hotel és Triage Live Art Collective koprodukciójából született.

Rendező: Christine Fentz
Alkotók: Makra Viktória, Lukács Gergő, Charlotta Grimfjord Cederblad, Katerina Kokkinos-Kennedy/Triage Live Art Collective
Zeneszerző: Birgit Løkke
Dramaturg és technikus: John Tinning
Projektmenedzser: Maja Ravn Christiansen, Pallag Sára
Jelmez: Bodil Bounaventsen, Henez Marianna, Helene Jensen

Külön köszönet: Anders Glob, Carsten Wolff Hansen, Martin F. Lesak, Trimmel Ákos és Kim Leidecke méhészeknek, Petrányi Barnának, Pallag Sárának, Salgó Viktóriának és Pap Dávid Tamásnak, mindemellett minden partnerünknek, barátunknak.

A magyar előadás alkotó-előadói: Makra Viktória, Lukács Gergő, Pap Dávid Tamás
Asszisztens: Pallag Sára
Turnémenedzser: Péter Judit

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Így készült a Banquet for Bees

Projekt
menedzser

Pallag Sára, Salgó Viktória

Projekt időszak

2019 március -

Partnerek

SECRET HOTEL (DK)
MitOst Festival (DE)
Csokonai Színház (HU)
MANK (HU)
Művészetek Völgye (HU)
Triage Live Art Collective (AU)