Pp Arts 3

Banquet for Bees / Méhek

A SECRET HOTEL-t és művészeti vezetőjét Christine Fentz-t évek óta foglalkoztatja a természet és a művészet kapcsolata. Az Aarhus – Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2017-ben került első körben bemutatásra a SECRET HOTEL sétáló előadása, mely a hangyák életéről szólt. A Pro Progressione és a SECRET HOTEL együttműködése során 2019-ben ez a munka új területeken folytatódott.

Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek is csak négy éve marad! – mondta Einstein a városi legenda szerint. Még ha ez nem is szó szerint igaz, akkor is fontos tudnunk és tudatosítanunk magunkban, hogy a méhek megporzó tevékenységük miatt az egyik legfontosabb és leghasznosabb állatfaj a világon. A Banquet for Bees című előadásunkkal arra vállalkozunk, hogy interaktív és játékos módon bemutassuk a méhek életét, megismertessük mindennapi szokásaikat a résztvevőkkel, közelebb hozzuk világukat a miénkhez. Az előadást különösen ajánljuk a fiatalabb korosztály figyelmébe, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy egy már jóval környezettudatosabb generáció lépjen majd a nyomunkba.

Hazánkban mind az alternatív, mind a kőszínházi közegben kevés, a tudománnyal és a környezetvédelemmel szoros kapcsolatba hozható művészeti program születik. A Pro Progressione, mint az egyik legprogresszívabb hazai színházi műhely, már régóta kereste annak a lehetőségét és módszerét, hogy ezen témákkal minél izgalmasabb módon tudjon foglalkozni, ezért is ragadtuk meg a lehetőséget 2018-ban, mikor év végén találkoztunk egy, a témával konferenciákon és nemzetközi találkozókon is foglalkozó művésszel és az ő különleges módszerével.

Christine Fentz methodológiája vegyíti a környezetvédelmi elemeket az oktatási megközelítéssel, miközben ezt a városi tereket, parkokat felhasználva, alternatív térspecifikus módon teszi – őt invitáltuk meg, hogy közösen megalkossuk új előadásunkat. 2019-ben a SECRET HOTELlel közösen elindult a Méhek, avagy Banquet for Bees alkotói folyamata. A sétáló előadás során művészek és tudósok közös munkájának az eredményét láthatjuk. A művészek Magyarországon és Dániában is több hetes rezidencián vesznek részt. Az előadás budapesti munkabemutatója 2019 októberében a Margitszigeten volt látható, ahol 17. Nemzetközi MitOst Fesztivál résztvevői betekintést nyerhettek az alkotási folyamat aktuális fázisába. 2020-ban bemutatásra kerül a darab Dániában, a Helsingør Teater-ben megrendezett fesztiválon, majd turnéra indul mind a magyar, mind a dán társulat. Az előadás ideális lehetőség a kortárs alkotói módszerek elsősorban vidéki színházakban történő megjelenítésére, miközben az előadások erősítik a kőszínházak kapcsolatát a közönséggel, és szabadtéri jellegük miatt új nézői réteget érhetnek el.

A program tökéletesen illeszkedik a Pro Progressione azon céljai közé, hogy újító, különleges előadásokat hozzunk létre, ahol valódi nemzetközi művészeti és tapasztalatcsere valósul meg.


Rendező: Christine Fentz, Makra Viktória

Módszertani tanácsadó: Christine Fentz

Alkotók-előadók: Makra Viktória, Lukács Gergő, Pap Dávid Tamás

Méhészeti tanácsadó: Trimmel Ákos

 

Projekt
menedzser

Pallag Sára, Salgó Viktória

Projekt időszak

2019 március -

Partnerek

SECRET HOTEL (DK)
MitOst Festival (DE)
Csokonai Színház (HU)
MANK (HU)
Művészetek Völgye (HU)