20220422 193234

Banquet for Bees – Részvételi lecture performansz egy résztvevő szemszögéből

Nemrégiben az Európa Pont közönségének vittük el Banquet for Bees / Méhek című produkciónkat – az előadáson ott volt új kolléganőnk, Korsós Noémi is, aki leírta nekünk élményeit:

Jelmezt öltünk, együtt szorgoskodunk, megtanuljuk a méhek nyelvét, végül együtt kóstoljuk meg a kis teremtmények munkájának gyümölcsét. Az eső sem moshatta el a Banquet for Bees előadás derűs hangulatát.

Pénteken a Secret Hotel és a Pro Progressione méhekről készült lecture performansz előadásán vehettünk részt. A külföldön már jóval nagyobb népszerűségnek örvendő műfajban alkotók a művészet és az oktatás közös lehetőségeit keresik. Az előadás során játékos módon ismerkedtünk a méhek fajtáival, szokásaival, tulajdonságaival. Az előadás talán egyik legnagyobb értékévé vált, hogy képes volt szórakoztató módon közelebb hozni hozzánk az ökoszisztéma igazán aktuális kérdéseit: miért kell őriznünk a biodiverzitást és mit tehetünk azért, hogy megvédjük?

20220422 193229

A zöld környezetben tervezett helyspecifikus előadásnak ez alkalommal (a szakadó eső okozta kényszerűségből) az Európa Pont tere adott otthont. Az Európa Pont a nagy érdeklődésből fakadóan kissé szűkös térében vezettek végig minket az előadás állomásain. A játékot jellemző intenzív együttlét miatt hamar egyfajta közvetlenség és meghittség alakult ki a játékosok és résztvevők között. A közös feladatok révén könnyen feloldódtunk, közösséggé szerveződtünk. Felderítőként futottunk ki a szakadó esőbe, imitáltuk a kaptár hangját, együtt készítettük elő a terítéket, végül körbeadtuk és megosztottuk a falatokat. Az előadás bájos komikumává vált, ahogy ügyetlenkedve gyakoroltuk a méhek mozdulatait. A programvezetőink eközben a méhek szerepében meséltek nekünk a teremtményekről, amelyeknek máskor olyan kevés figyelmet szentelünk.

Az előadásra jellemző közvetlenséget az azt követő közönségtalálkozó is megőrizte. A terített asztal utolsó falatjait csipegetve, a bankett részeként megvalósuló beszélgetés kezdetben az előadás létrehozásának módszerére irányult. Az előadás témájának felvetését, Makra Viktória (a performansz egyik előadója) az est elején azzal magyarázta, hogy a méh az egyik legveszélyeztetettebb állatfaj. Ennek kapcsán megfogalmazta: „a húsmentes hétfő már régen nem elég”. Majd az alkotók meséltek arról, milyen változatos gyakorlatokat végeztek az alkotófolyamat során, valamint arról, milyen különleges élmény volt a dán rendezőnő (a SECRET HOTEL művészeti vezetője, Christine Fentz) ökofarmjának meglátogatása. A Banquet for Bees dán előadása kapcsán elmondták azt is, hogy az alkotófolyamatban nagy szerepe volt a másik fél meggyőzésének. Az alkotók között eltértek például a vélemények arról, hogy mekkora hangsúlyt kapjon az információátadás a produkcióban. Makra Viktória szerint a dán és magyar színházkultúra különbsége ott érhető tetten, hogy számunkra sokkal fontosabb a történet, így ők magyar alkotóként igyekeztek minél több drámaiságot csempészeni az előadásba. Később, a nézők érdeklődése nyomán a színház feladatának kérdésére terelődött a beszélgetés. Felmerült, hogy kiket ér el az előadás és milyen visszajelzéseket kapnak róla. Pallag Sára, az előadás projekt menedzsere ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a lecture performansz kísérletével és a környezetvédelem témájának beemelésével, elsősorban példát szeretnének mutatni, hogy egyre több ilyen kezdeményezés valósulhasson meg és ezúton érjen el minél többeket.

20220422 193119

Nehéz a környezetvédelem kérdéseit vonzóvá tenni a közönség számára. Sokunkból a téma a szorongás és a tehetetlenség érzését váltja ki. Hiszen mit cselekedhetünk hatalom és lényeges erőforrások nélkül? A performansz, úgy gondolom, reményt is kínál, hiszen vállalja a tájékoztatás feladatát és minket bevonva aktívan keres megoldásokat. A Banquet for Bees ráirányította a figyelmünket egy egészen aprócska teremtményre, melyen keresztül egy világméretű problémáról nyitott párbeszédet.

A projektről itt tudhattok meg többet: https://proprogressione.com/projekt/banquetforbees/