Img 0424

Poets of Today – Voices of Tomorrow

A projekt weboldala

A POT-VOT 5 projektpartner együttműködési projektje, amely minden partnerországban közelebb hozza a költészetet és a kortárs költőket a fiatalokhoz, tanárokhoz és helyi közösségekhez.

A projekt fő célja új performatív költői formák kialakítása: az egyes partnerországok művészeti csoportjainak feladata egy művészeti költészet-oktatási program létrehozása.

A célcsoportok kortárs, elismert költők, középiskolai tanárok és középiskolás diákok, akik az iskoláikban megrendezésre kerülő, költészettel kapcsolatos eseményeken keresztül kerülnek kapcsolatba egymással, valamint a tágabb helyi közösséggel.

A projekt során irodalmi rendezvényeket, kerekasztal-beszélgetéseket és két konferenciát is tervezünk. A rendezvényekkel szeretnénk rávilágítani az iskolai olvasás fontosságára, valamint az előadóművészet és a költészet közötti kapcsolatra. Két könyv kiadását is tervezzük: az első könyv egy pedagógiai eszköz lesz, amely a műhelymunkákban részt vevő költők verseit tartalmazza majd, akik a művészeti csapatokkal együtt új irodalmi performatív formákat keresnek, a második könyv pedig egy katalógus lesz a projekt öt fő költőjének verseivel.

A 20 művész feltárja a költői előadásokban rejlő lehetőségeket, innovatív módszertant oszt meg 50 költővel és 100 iskolai tanárral, és több mint 5000 fiatalhoz (középiskolás diákhoz) jut el mind az 5 résztvevő országban.

A nemzetközi költői kollektíva a módszertani folyamat befolyásolójává válik, 5 különböző országban mutatkozik be, és a frankfurti könyvvásáron bemutatja a munkafolyamatot és a költői estek különböző formáiban rejlő lehetőségeket.

A projekt során 50 költő látogat el különböző iskolákba, és a középiskolai tanárokkal együttműködve, 50 irodalmi eseményt szervez.

A költők elismerésének támogatására aktív irodalmi rendezvényeket – 5 ún. Poetry City Walks esemény – születik: ezek az események összekapcsolják a költészetet a közösségi élettel, és minőségi kulturális programokat kínálnak a városok számára, a költészet új performatív formáira helyezve a hangsúlyt.

A projekt biztosítja a nemek közötti egyenlőséget, és nagy hangsúlyt fektet a környezeti fenntarthatóságra. Az egyik legfontosabb eredmény egy kiáltványtervezet lesz, amely javaslatként szolgál majd a döntéshozók számára, hogy több költészeti esemény legyen az iskolákban.

Hu Az Európai Unió Társfinanszírozásával Pos

 

Projekt
menedzser

Némethné Molnár Anna
Márton Gábor Csaba

Projekt időszak

2022 - 2025

Partnerek

Heartefact Fund (RS)
Fundacja ARTeria (PL)
PRO PROGRESSIONE(HU)
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto (FI)
Pionirski Dom – Center Za Kulturo Mladih (SI)