workshop kép

Kiválasztott költőink – Poets of Today, Voices of Tomorrow

A POT-VOT 5 projektpartner együttműködési projektje, amely minden partnerországban közelebb hozza a költészetet és a kortárs költőket a fiatalokhoz, tanárokhoz és helyi közösségekhez. Most kiválasztott magyar költőinket mutatjuk be Nektek.

Andre Slam André Ferenc

André Ferenc (1992, Csíkszereda) költő, slammer, műfordító, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztője. Az elmúlt tíz évben több mint 200 irodalmi és slam poetry rendezvényen lépett fel itthon és külföldön. Rendszeresen foglalkozik tehetséggondozással, alternatív irodalomórákat, műhelyeket vezet magyar, román és angol nyelven. A korábban a Bretter György (ma Bréda Ferenc) Irodalmi Kör elnöke volt 2014 és 2018 között. 2016 és 2019 között a Helikon folyóirat szerkesztője volt. A Hervay Könyvek és a hmm füzetek sorozatok szerkesztője. A Beatwándor audio-vizuális költészeti formáció tagja. 2014-ben megnyerte az első erdélyi slam poetry bajnokságot, azóta számos slam poetry, irodalmi és műfordítói díjjal tüntették ki. 2021-ben elnyerte a MasterCard Alkotótárs ösztöndíjat, valamint a Pestext fesztivál szakmai díját. Frissen jelent meg kötete a Jelenkor kiadónál, „kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról” címmel.
https://www.instagram.com/andreferenc/

Img 2863 Orsolya Fenyvesi

Fenyvesi Orsolya 1986-ban született, jelenleg Budapesten él. Művészettörténetet, filmelméletet és jogot hallgatott az ELTE-n. A Babilon Kiadó szerkesztője, gyermekirodalmat és lírát fordít. Anne Sexton Öreg törpeszív című versének fordításáért elsőként kapta meg a 2015-ben alapított Versum-díjat. 2018-ban Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott, 2021-ben a SZépírók Társasága Junior-díját ítélték neki. Verseit német, angol, horvát, szerb, török, román nyelvekre fordították, többször szerepelt külföldi irodalmi fesztiválokon. Önálló kötetei: Tükrök állatai (2013), Ostrom (2015), A látvány/Kommentárok meg nem írt versekhez (2018), Mindig kezdetben (2022). 2022-ben Ősvarázserdő címmel mesekönyve is megjelent.
https://www.facebook.com/orsolya.fenyvesi

Ferencz Mónika Kicsi 3882 Mónika Ferencz

Ferencz Mónika 1991-ben született Budapesten. 2013 óta foglalkozik költészettel, 2015 óta műfordítással. Az első kötete 2017 tavaszán jelent meg Hátam mögött dél címmel, amivel megnyerte a 2019-es Junior Szépíró-díjat. A második kötete 2021-ben jelent meg Búvárkodás haladóknak címmel.
https://www.instagram.com/ferenczm/

Img 3225 Anna Vados

Vados Anna költő, pszichológus. 1993-ban született Székesfehérváron. 2021-ben Petri György- díjat kapott, valamint az Európai Költészeti Fesztivál meghívott előadója volt Londonban. Első verseskötete Nincs véna címmel 2022-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Budapesten él.
www.vadosanna.home.blog
www.facebook.com/lartcestuncombat

Vajna Ádám 2022 Ogm 3841 K Vajna Ádám

Vajna Ádám (1994) költő, műfordító, a Hévíz, az Észak és a Versumonline folyóiratok szerkesztője. Első kötete 2018-ban jelent meg Oda címmel, és elnyerte Makói Medáliák díjat, valamint az Írók Boltja Könyvösztöndíját. 2022-ben jött kis második kötete az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf?. Jelenleg egy 19. századi új-zélandi ornitológusról szóló verses regényen dolgozik a Mastercard Alkotótárs ösztöndíj keretében, illetve a doktoriját írja az ELTE-n a kortárs norvég és magyar költészet politikai olvasatairól.
https://www.facebook.com/vajnaadam
https://www.instagram.com/vajnaadam

Szilveszter Veszprémi

Veszprémi Szilveszter, költő, blogger, közösségszervező. 2022-ben jelent meg az első verseskötete Helyek, ahol rám öröm vár címmel a Prae Kiadó gondozásában. Pécsett született, 2015 óta Szegeden él, 2022-ben végzett alkalmazott irodalomtudomány mesterszakon, azóta a szegedi Megálló Közösségi Ház közösségszervezője. Őszintén hisz benne, hogy az irodalom és a közösségszervezés elképzelhetetlen volna egymás nélkül: a Törzsasztal Műhely tagja indulása óta, amely ma már számos városi fiatal irodalmi kezdeményezésnek az összefogó platformja, az Eközben Szegeden blog egyik alapító bloggere, amelynek szövegei ma már a szeged.hu tárcarovatának gerincét adják, és A jövő olvasókörének moderátora, ahol havi találkozókon beszélgetnek szórakoztató irodalmi olvasmányok kapcsán az ökológiai figyelem fontosságáról. Most a második kötetén dolgozik, amelyben a roma mesehagyomány alakjait szeretné megszólaltatni azzal, hogy vershelyzeteken keresztül saját hangot kapnak.
https://www.facebook.com/veszpremi.sziszi

Toroczkay András András Toroczkay

Toroczkay András: „1981 október 16-án születtem. A PPKE-BTK magyar-kommunikáció szakán végeztem. 2006-ban a Dokk irodalmi kikötő Arany Vitorla Díját nyertem el. Első megjelent verseskötetem a Napfényvesztés címet viseli, a Magyar Napló Kiadó gondozta, 2010-ben került forgalomba. Ezt 2015 tavaszán a Búcsú Éhestől című novelláskötet követte (Magvető Kiadó). Pár hónappal később A labirintusból haza című második verseskötet jött a JAK-Füzetek Kiadónál. A kötet a Horváth Péter iodalmi díj jelöltjei közt szerepelt. 2021-ben jelent meg újra a Magvetőnél kötet, ez regény (Boldog emberek). A Könyves Magazin 2021 legjobb 50 könyvei elnevezésű listáján 26. lett. Aztán 2022 a Fisz Kiadónál a Mondd, hogy nem bolondultam meg címmel novelláskötettel jelentkeztem. Verseim, novelláim, meséim a rangosabb irodalmi folyóiratokban, illetve antológiákban időrő-időre megtalálhatók. Rendszeres könyvritikáimat főleg a Magyar Narancs közli. Leginkább az idő-és valóságérzékelés foglalkoztat.”
https://www.facebook.com/toroczkay.andras

Katona Agota Gondos Maria Magdolna Portre Ágota Katona

Katona Ágota 1989-ben született Balassagyarmaton, az ELTE esztétika-magyar szakán végzett. 2008 óra publikál verseket és novellákat. 2010-2017 között a FÉLOnline kulturális magazin szerkesztője volt, 2016-ban az Országos Idegennyelvű Könyvtár műfordító pályázatán különdíjat nyert. Első kötete: Kezdetben, mégis vihar, 2021, Fiatal Írók Szövetsége.
https://www.instagram.com/thepoetryofcollage/

01 Jozsef Keresztesi

Keresztesi József (1970) költő, kritikus, szerkesztő. Tanulmányait Szegeden és Pécsen végezte. 2001-től 2007-ig Jelenkor folyóirat szerkesztőjeként dolgozott, később szabadúszó volt, jelenleg kiadói szerkesztő. Esszé- és tanulmányírói munkáiért 2008-ban Déry-díjban, 2012-ben Balassa Péter-díjban részesült. A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyve 2019-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat, és felkerült a The White Ravens List-re. Három színdarabját és négy bábszínházi darabját mutatták be. Az Új Anya zenekar tagja és szövegírója. Pécsett él.

Kötetei: Hamisopera (kritikák, 2007), A Karácsondi út (dalszövegek, 2009), Rubin Szilárd – pályarajz (monográfia, 2012), Anabázis (esszék, kritikák, 2013), Mit eszik a micsoda? (gyerekversek, 2015), Meteorkövek (esszék, 2018), Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza (verses meseregény, 2019), Inverz Ophelia (versek, 2019)

Foto Miklós Borsik

Borsik Miklós (1986) költő és szerkesztő, Budapesten él. 2012-től az ELTE doktori hallgatója (irodalomtudományok). Rajzait Vonalmérgezés címmel állította ki 2014-ben. 2014 és 2018 között a József Attila Kör irodalmi egyesület kötetsorozatát szerkesztette Balajthy Ágnessel. Verseskötete Átoknaptár címmel jelent 2020-ban, a Jelenkor Kiadónál. 2021-ben elnyerte a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást.
https://www.instagram.com/miklos__b/