Storytelling Scaled

Lingotell

A projekt weboldala

A Lingotell egy innovatív, emberközpontú és előremutató megközelítés, amelynek célja, hogy valódi változást érjen el az emberek élettörténeteinek kezelésében és megbecsülésében, mind a kulturális örökségünk részeként, mind pedig az európai kisebbségi vagy őshonos nyelvek történetmesélésének és ezáltal közös európai jövőnknek az előmozdítása érdekében.

A Lingotell a Fryske Akademy (Hollandia), a Pro Progressione (Magyarország) és a Sijti Jarnge (Norvégia) kis léptékű együttműködési projektje, amelynek célja az őshonos és kisebbségi nyelvek megerősítésének folyamatának feltárása a történetek újramondásának, újratervezésének és újradefiniálásának művészetén keresztül, a délszamii, a fríz és a roma nyelvekre összpontosítva.

Lingotell Logo Rgb

A projekt célja e kisebbségi nyelvek megerősítése, valamint e közösségek kulturális örökségének megőrzése. Ezen nemzeti kisebbségek és őshonos népek elbeszélő történeteinek saját válogatású összegyűjtése és terjesztése révén,- amelyeket összefoglalunk és mai kontextusba helyezünk,- elindítunk egy folyamatot annak megértésére, hogy ezek a gyakran veszélyeztetett európai nyelveken elmesélt történetek és múltbeli tanulságok hogyan használhatók fel e veszélyeztetett európai nyelvek mitológiájának táplálására, és ezáltal az európai többnyelvű közös jövőnkre is. Ehhez azonban a történeteket újra kell fogalmazni narratív identitásunk határain túl. A történetek különböző formákban jelennek meg, mint például szóban elmesélt legendák, dalok, versek, yoik, mítoszok, táncok, előadások és írott történetek.

A főbb megállapításokat és közös jellemzőket, beleértve a történetek újramondásának, újratervezésének és újradefiniálásának művészetét meghatározó kulcstényezőket, összefoglaljuk, és egy podcastokat is tartalmazó, ingyenesen letölthető dokumentumcsomag formájában elérhetővé tesszük. A projekt hozzájárul az európaiak közötti kölcsönös megértés fokozásához, nemcsak a projektbe közvetlenül bevont őslakos népek és regionális kisebbségi csoportok között, hanem az európai emberek között is, közös európai jövőnk részeként. A munkafolyamat interakciót kezdeményez az informátorok/kulturális művészek, a résztvevők, a kulturális és kisebbségi nyelvi területen dolgozó szakemberek között, amelynek célja a készségek átadása, a sikeres restaurációs módszerek meghonosítása, valamint a történetmesélés általános tudatosítása és a kisebbség és az őslakosok szerepvállalásának erősítése ebben az összefüggésben. A közönségfejlesztés a meghatározott résztvevőkkel, különösen a fiatalokkal való kiterjedt együttműködés és a terjesztés révén valósul meg.

Hu Fundedbytheeu Rgb Pos

Projekt
menedzser

Marschall Lívia

Projekt időszak

2023 - 2025

Partnerek

Fryske Akademy (NL)
Sijti Jarnge (N)