Crowd 2457732 1920

Community (Builders) Under Construction

A CUC // Community (Builders) Under Construction projekt célja, hogy új, innovatív módokat találjon arra, hogy a művészet hozzájáruljon a marginalizált csoportok közösségépítéséhez. A művészet szerepe a közösségépítésben egyre fontosabbá válik, azonban a jól strukturált módszertan és az adaptálható etikai keret hiánya miatt közvetlen hatása még mindig nem tudatos és nem fenntartható.

A közösség az emberiség alapvető eleme. Az összetartozás érzése iránti vágy évezredek óta mélyen belénk van kódolva, míg az együttműködés képessége evolúciós sikerünk titka lett, és hosszú éveken át biztosította minden egyén túlélését.

A 21. század innovációi lehetővé tették számunkra, hogy újrafogalmazzuk a közösségekhez való hozzáállásunkat. Virtuálisan könnyedén tartozhatunk másokhoz, és rengeteg online csoport tagjává válhatunk, miközben a hagyományos közösségek kezdtek eltűnni, és elvesztették eredeti funkciójukat. De vajon az újfajta közösségek hosszú távon is ugyanazt az összetartozás-érzését adják-e nekünk, és ha nem, akkor ki építse fel azokat, amelyek képesek erre?

Egy új nézőpont megnyitásával célcsoportunkat, a marginalizált serdülőket szeretnénk a folyamat tulajdonosává tenni azáltal, hogy képessé tesszük őket arra, hogy a művészet eszközeivel újjáépítsék saját közösségüket.

A folyamat során az elméleti és a gyakorlati munka egymás mellett, egymást segítve halad.

Amellett, hogy egy új, közösségközpontú módszertant hozunk létre, művészeink 2 helyi szociális szakértő közreműködésével olyan magatartási kódexet dolgoznak ki, amely támogatni tudja azokat a jövőbeli művészeket, akik biztonságos és etikus keretek között kívánnak marginalizált csoportokkal dolgozni.

Nagyköveteink közreműködésével, akiket a közösségekből választunk ki, célunk, hogy a két közösség – egy magyarországi roma kisebbség és egy franciaországi, menekültekből és migránsokból álló csoport – minden generációját megszólítsuk, hogy közösen hozzunk létre egy új narratívát, egy közös előadást és egy installációt a 21. századi identitásukról.

Projekt
menedzser

Némethné Molnár Anna

Projekt időszak

2023 - 2025

Partnerek

Pro Progressione (HU)
Associazione Culturale Effetto Larsen (IT)
Compagnie DK-BEL (FR)