Crowd 2457732 1920

Community (Builders) Under Construction

A CUC – Community (Builders) Under Construction 2 éves folyamata során új, innovatív módokat keresünk arra, hogy a művészet hozzájáruljon a marginalizált csoportok közösségépítéséhez.

A művészetnek a közösségépítésben betöltött szerepe egyre fontosabbá válik, jól strukturált módszertan és elfogadható etikai keret hiányában azonban közvetlen hatása még mindig nem tudatos és nem fenntartható.

A közösség az emberiség alapvető alapja. Az összetartozás érzése iránti vágy mélyen belénk van drótozva, az együttműködésre való képesség pedig evolúciós sikerünk olyan titka, amely hosszú éveken át biztosította az összes egyed túlélését.

A 21. század innovációi lehetőséget adtak arra, hogy újraértelmezzük a közösségekhez való viszonyunkat. Könnyedén tartozhatunk másokhoz
virtuálisan és rengeteg online csoport tagjává válhatunk, miközben a hagyományos közösségek kezdtek eltűnni és elvesztették eredeti funkcióikat.

De vajon az újfajta közösségek hosszú távon is ugyanazt az összetartozás érzését adják-e nekünk, és ha nem, akkor kinek kellene
felépíteni azokat, amelyek képesek erre? Egy új nézőpontot megnyitva szeretnénk célcsoportunkat, a marginalizált kamaszokat a folyamat gazdájává tenni, azáltal, hogy képessé tesszük őket arra, hogy a művészet eszközeivel újjáépítsék saját közösségüket.

A folyamat során az elméleti és a gyakorlati munka kéz a kézben jár. Egy új, közösségközpontú módszertan kialakítása mellett, 2 helyi, szociális területen dolgozó szakértő közreműködésével, művészeink egy olyan magatartási kódexet dolgoznak ki, amely támogatni tudja azokat a jövőbeli művészeket, akik biztonságos és etikus keretek között kívánnak marginalizált csoportokkal dolgozni.

Projekt
menedzser

Némethné Molnár Anna

Projekt időszak

2023-2025

Partnerek

Pro Progressione (HU)
Associazione Culturale Effetto Larsen (IT)
Compagnie DK-BEL (FR)