OpenCall-ReImagine

Felhívás a RE-IMAGINE projektünk rezidenciaprogramjára

Kedves művészek és kulturális szférában dolgozók, örömmel várjuk jelentkezésetek a RE-IMAGINE Green Residency programra, ami egy egyedi lehetőség a kritikus gondolkodásúaknak, hogy transzformatív projektekben vegyenek részt az éghajlatváltozás okozta sürgető kihívások kezelésére. A RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin projekt egy úttörő regionális kezdeményezés, amely az előadóművészeti szektor zöld átalakítására összpontosít, különösen a Balkán régióban és Közép-Európában, ahol a zöld átalakítási folyamatok még kezdeti szakaszban járnak.

A projekt áttekintése és célkitűzései

Az éghajlatváltozás hosszú távú és óriási kihívást jelent a modern társadalom számára. Ahogy a környezeti változásokhoz való adaptáció, és azok enyhítése egyre sürgetőbbé válik, úgy a kultúra és művészet szerepe a teljes társadalmi átalakulásban kiemelkedő fontosságúvá válik. A RE-IMAGINE projekt célja az előadóművészeti szervezetek társadalmi szerepének újradefiniálása, mint a környezeti változás ügynökei. A RE-IMAGINE projekt arra törekszik, hogy növelje kapacitását az előadó-művészetek területén működő szervezeteknek és szakembereknek, hogy olyan célokat érjenek el, mint például a CO2-kibocsátás csökkentése és a hulladékmentes termelés elérése. Belső munkamódszerekben történő változások ösztönzésével a projekt továbbá törekszik arra, hogy jelentős változást érjen el az előadó-művészeti szektor külső tevékenységeiben, hozzájárulva ezzel a éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben.

A projekt konzorciuma olyan szervezeteket egysége, amelyek országaikban úttörő szerepet töltenek be a zöld irányelvek kulturális és kreatív szektorokban történő előmozdítása és végrehajtása terén, valamint mára a környezetbarát és fenntartható művészeti termelés szószólóinak vezető szerepét töltik be.

A szerbiai Green Art Incubator egy belgrádi székhelyű platform, ami az interdiszciplináris terület szakértőiből és szakemberekből áll. A platform célja a művészet és kultúra szereplőinek oktatása és megerősítése a zöld átalakulás felé, egy klímabarát kulturális körkép kialakítása érdekében.
A bolgár Arte Urbana Collectif egy 2016-ban, Szófiában alapított művészeti kollektíva, amely különféle kulturális eseményeket, például fesztiválokat, színházi produkciókat, workshopokat, mesterkurzusokat és egyéb oktatási fórumokat szervez annak érdekében, hogy nemzetközi művészeti és kulturális dinamikát teremtsen az országban.
A macedón Lokomotiva – Center for New Initiative in Arts and Culture 2003-ban alakult Szkopjéban, a kortárs művészet és kultúra oktatási, reflexiós, produkciós, kurátori és kutatási platformjaként, amely elhivatott a művészek és kulturális alkotók kapacitásainak és munkakörülményeinek folyamatos fejlesztése mellett.
A budapesti székhelyű Pro Progressione egy szervezet, amely a társadalmilag elkötelezett művészetek, kulturális és természeti örökség, interpretáció, a zene, mint hagyomány, valamint különleges előadások területén működik.

Rezidencia fókusza

A rezidencia résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy olyan projekteken dolgozzanak, melyek összhangban vannak a RE-IMAGINE projekt céljaival, ezért arra ösztönözzük az érdeklődőket, hogy képzeljenek el és kutassanak olyan új módszereket, melyek környezetileg fenntartható gyakorlatokat integrálnak az előadó-művészetbe, és jelentkezzenek projektjavaslataikkal, amelyeket a rezidenciák során dolgozhatnak ki.

A rezidencia program felépítése

A rezidencia program egy éven át, négy ötnapos rezidenciából áll a RE-IMAGINE partnerországaiban.

 1. Rezidencia: Klímatudatosság – 2024. április, Bulgária
 2. Rezidencia: Fenntartható produkciós előkészítés – 2024. július, Magyarország
 3. Rezidencia: Zöld művészeti megközelítés és produkció – 2024. október, Észak-Macedónia
 4. Rezidencia: Fenntartható disztribúció és promóció – 2025. január, Szerbia

A rezidencia program hivatalos nyelve angol.

A kiválasztott szervezeteknek két olyan képviselőt – tandemet (producert és művészt) kell jelölniük, akik részt vehetnek ezeken a rezidenciákon. A rezidensprogram a tervek szerint 12 szervezetet von be – projektpartnerországonként 3-at. Az rezidencia költségeit (közlekedés, szállás és étkezési költségek) a projekt partnerszervezetei fedezik. A Rezidencia programot követően egy Pitch verseny kerül megrendezésre, ahol bemutatásra kerülnek a program során kidolgozott projektek. Az eseményen a szakértői zsűri által egy kiválasztott projektet támogatnak 5.000 euróval, annak további fejlesztésében és megvalósításában.

Jelentkezés feltételei

Projektjavaslatokat benyújtásával pályázhatnak független szervezetek, kollektívák vagy informális csoportok, akiknek két képviselőt – rezidencia tandemeket (producert és művészt) kell jelölniük. Várjuk mindenki jelentkezését, akinek szenvedélye a környezeti fenntarthatóság és elkötelezett az előadó-művészeti szektor pozitív változása mellett!

Földrajzi fókusz

A RE-IMAGINE projekt kifejezetten a civil társadalom szervezetei által felvetett kihívásokkal foglalkozik Szerbiában, Észak-Macedóniában, Magyarországon és Bulgáriában, ami geopolitikailag és az előadó-művészeti szektoron belül is periférián helyezkedik el. Ez az egyedülálló kontextus komplex kihívást jelent a zöld átállás szempontjából ezekben a régiókban, ezért a rezidencia célja a szervezetek kapacitásának erősítése ezeken a területeken.

Jelentkezés menete

Az érdeklődő résztvevőket arra buzdítjuk, hogy nyújtsák be projektjavaslatuk vázlatát megfontolásra. A projektjavaslatnak jelenleg a fejlesztés korai szakaszában kell lennie, koncepció szinten, és 2025-ben esedékes megvalósítása.

A kiválasztott projektek támogatást kapnak a RE-IMAGINE Rezidencia Programtól, amely modellt nyújt a környezetileg fenntartható munkamódszerek bevezetésére az előadó-művészeti szektorban.
Csatlakozz hozzánk az előadó-művészet jövőjének formálásában, és járulj hozzá egy fenntarthatóbb és környezettudatosabb társadalom létrehozásához.

A jelentkezéshez kérjük, látogass el erre a linkre.

Kiválasztás szempontjai
 • A projektötlet egyértelműsége és következetessége
 • Innováció művészeti kifejezés és produkciós modell tekintetében
 • Korábbi művekben vagy projektekben bemutatott művészi kiválóság
 • A projekt hozzájárulása a periféria sajátosságaival, az inklúzióval és a sokszínűséggel kapcsolatos értékek kommunikálásához (projektek, amelyek marginális csoportokat vonnak be a kreatív folyamatba, foglalkoznak specifikus, kísérleti művészeti kifejezéssel és társadalmilag érzékeny témákkal)
 • Milyen mértékben kommunikálja a projekt a periféria sajátosságaihoz, az inklúzióhoz és a sokszínűséghez kapcsolódó értékeket (azok a projektek, amelyek marginális csoportokat vonnak be az alkotási folyamatba, kommunikálnak sajátos, kísérletező művészi kifejezéssel, társadalmilag érzékeny témákat tematizálnak)
 • A projekt hozzájárulása a szélesebb művészeti közösséghez vagy társadalomhoz
 • A projekt megvalósítási tervének kidolgozottsága
 • Elérhetőség és elkötelezettség a rezidencia program menetrendje és időtartama mellett
A kiválasztási folyamat menete

Jelentkezési határidő: 2024. február 10.
Pályázatok elbírálása: 2024. február 10. – február 17
Interjúk a kiválasztott pályázókkal: 2024. február 19. – február 25.
Végső kiválasztás és a kiválasztott jelentkezők értesítése: 2024. február 29.

Ha további kérdéseid vannak, lépj velünk kapcsolatba a re-imagine@greenartincubator.org címen. Várjuk innovatív projektjavaslataitokat!