Perfare Bp

Utolsó tanulmányút Budapesten – PERFARE

A PerFare projektünk utolsó tanulmányútja itt, Budapesten zajlott május 27. és 28. között. Most rajtunk volt a sor, hogy olyan helyi szervezeteket mutassunk be partnereinknek, akik a jóléti szektort a művészettel hivatottak összekötni. 

A találkozó első napján megtartottuk a Networking Café eseményünket, ahol vendégeink voltak:  

 perfare-budapes

Budapesten elsőként az ArtRAVALÓ projekt vezetői fogadtak minket irodájukban, hogy bepillantást nyerjünk a már 7 éve futó projektjükbe. A projekt fiataloknak segít talpra állni, elhelyezkedni a munkaerőpiacon, valamint fejleszteni önismeretüket, önbizalmukat, és céltudatosságukat. A projekt módszertanában kiemelkedő szerepet kap az élménypedagógia, a drámapedagógia és a színházi technikák. 

Ezt követően az EMMA Egyesület tagjait és dúláit fogadtuk irodánkban, hogy közösen megismerhessük a roma közösségben végzett munkájukat. A beszélgetésnek igazi mélységet és intimitást adott a dúlák jelenléte, hiszen rajtuk keresztül közel kerülhettünk azokhoz az élethelyzetekhez és problémákhoz, amikben nekik kell helytállni és az anyáknak segíteni. Emellett kiválasztott művészünk, Papp Vivi is bemutatta az EMMA Egyesülettel közös kollaborációját, amely a storytelling (történetmesélés) módszertanával segít az anyáknak a gyermekek világrahozatalakor átélt traumák feldolgozásában. 

20240528 115526

A projekt fókuszát tekintve kihagyhatatlan volt, hogy a MáSzínházhoz is ellátogassunk. Ezen a találkozón kerültünk a legközelebb a folyamatokhoz, mivel lehetőségünk nyílt megtekinteni egy foglalkozást. Hálásak vagyunk, hogy beengedtek minket ebbe a személyes térbe, és csatlakozhattunk egy ponton a közös játékhoz is.  

Img 7203

A projekttalálkozó sokszínű programja rámutatott sok olyan lehetőségre és megoldásra, amivel a művészet és a kultúra segíteni tudja a jóléti szektor több csoportját is, azonban sok olyan hiányosságra és problémára is rávilágított, amelyek nagy támogatást igényelnek és segítségre szorulnak. Ez az utolsó tanulmányút gyakran megindító, érzelmileg felkavaró és elgondolkodtató volt, és mindannyiunk számára egyedülálló élményt nyújtott az, hogy betekinthettünk a különböző szervezetek hiánypótló munkájába.  

A PerFare következő szakaszában elindulnak a kiválasztott projektek művészeti tevékenységei, melyekkel mi is bizonyos módon hozzájárulunk a jóléti szektor segítéséhez. 

Img 7226