Dsc 1309 Kicsi

Utazás a kezdetekhez

A projekt weboldala

Az „Utazás a kezdetekhez” egy interdiszciplináris projekt a kortárs tánc, a kortárs zene, az új technológia és a régészet határán. A projekt fő célja, hogy a Duna menti őskori kulturális jelenségek kortárs előadóművészeti interpretációja által felhívja a figyelmet a kevésbé ismert, de annál jelentősebb kulturális örökségünkre, és hogy a tudomány és a művészet találkozása új közönséget vonzzon mindkét kulturális szektorba.

A szakmai program keretein belül célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a közép- és kelet- európai régió régészeti és kortárs művészeti értékeire, ezzel is hangsúlyozva kultúránk és történelmük sokszínűségét; hogy az új, innovatív technológia bevonásával interaktív és felhasználóbarát múzeumi és színpadi élményt hozzunk létre. A kétéves archeológiai-művészeti programban a Duna alsó és középső szakaszán található őskori lelőhelyek és a korszakhoz kapcsolódó régészeti parkkal és gyűjteménnyel rendelkező múzeumok vettek részt.

A projekt fő célja egy új értelmező infrastruktúra kifejlesztése volt az érintett őskori helyek, múzeumaik és régészeti parkjaik számára, a kulturális örökség felhasználásával a kortárs művészet és az új technológiák inspirációjának forrásaként. A projekt során megvizsgáltuk a kulturális örökségünk értelmezésének új módjait, ezzel elősegítve az őskori kultúrák sokszínűségének megismertetését a közönséggel.

A projekt keretében egy ágazatközi együttműködést ösztönöztünk a régészek, múzeumi szakemberek, kortárs művészek és informatikai szakemberek között, amely élő művészeti előadásokat és összetett AR és VR alapú alkalmazások létrejöttét eredményezte.

Werkfilm a százhalombattai munkabemutatóról.


A magyarországi előadás alkotói és előadói:

Alkotók:

Kreatív rendező: Czakó Máté
Kreatív író: Zágoni Balázs
Zeneszerző: Ljubomir Nikolic
VR&AR szakértők: Ervin Šilić and Artur Šilić
Kreatív archeológus: Joana Sofaer

Előadók:

Makra Viktória · Kemény Rozália · Lakos Fanni · Szász Dániel · Bassola Richárd · Gőz István· Rókus Zoltán · Cristian But

Projekt
menedzser

Huszár Zsófia, Petrányi Barna

Projekt időszak

2018 - 2019

Partnerek

Matrica Múzeum és Régészeti Park (HU)
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (HU)
Vučedol Culture Museum (HR)
Lepenski Vir Archaeological Museum (RS)
Iron Gates Region Museum (RO)
University of Southampton (UK)