Tuszopera Cover

Túszopera

A Túszopera Gryllus Samu zeneszerző és Brina Stinehelfer rendező kamaraoperája. Az előadás az 1973-as balassagyarmati túszdráma és az akkori társadalmi reakciók viszonyát modellként használva, részben interaktív formában, szövegkönyvében pedig dokumentumokra épülve mutatja be a közösség szerepét a traumák kialakulásában, és erejét feldolgozásukban.

A Magyarországon a mai napig jól ismert túszejtési akcióban a helyi laktanya párttitkárának két fiatal fia az apjuk páncélszekrényéből ellopott fegyverekkel egy leánykollégium lakóit ejtette túszul, többek között azt követelve, hogy elhagyhassák az országot. A túszejtőkkel a helyi kórház pszichiátere, a közelmúltban elhunyt Dr. Samu István próbált tárgyalni a túszejtés első napjaiban. A fiúk elmondták neki, hogy ha bárkinek baja esik, és esetleg ők meghalnak, azzal is eredményt értek el, hiszen így vagy úgy, de a „rendszer leleplezi önmagát”: egy emberi élet elvételével elismeri, hogy hazugság az a gyakran hangoztatott alapelv, miszerint a szocialista társadalomban a legnagyobb érték az ember. Ezt az alapelvet persze a rendszer korábban már több ízben is látványosan meghazudtolta, például a forradalom utáni tömeges megtorlásoknál, ezt azonban a rendszerhez hű apa gyermekeként – mára mondhatjuk, naivan – nem látták át a fiúk. A pszichiáter sikertelenül próbálta e helyzet irrealitását a túszejtőknek megmagyarázni, és rávenni őket, hogy adják meg magukat, hiszen tervük nem érhet célba, eleve kudarcra van ítélve. A darab főszereplője az opera kerettörténete szerint az egykori egyik túsz lánya, aki az előadásban a túszejtés öt napját és éjszakáját éli át a közönséggel együtt.

Az operaelőadás szokatlan módon több rétegében is interaktivitással él. A nézők tudatos és ösztönös reakciói egyaránt részét képezik az előadás különböző zenei szakaszainak, sőt a közönség egy részét vokális előadóként is bevonja az operaelőadás, bár ugyanígy a darabban résztvevő professzionális énekesek egy része is a közönségben foglal helyet.

Az előadásban elhangzó szövegek jelentős része valós dokumentum, ezek forrása első sorban Hatala Csenge Hírzárlat című dokumentumregénye. A szövegkönyvet Gerendás Beáta állította össze.

A kamaraopera előadásának időtartama 100 perc, színpadi ideje 5 nap és 5 éjszaka. A darab szereplői magyar, angol és német anyanyelvűek – az előadásban mindhárom nyelv megjelenik.

A Túszopera a kortárs színházi és zenei élményt egyaránt eredeti módon alkalmazó, nemzetközi együttműködésben létrejövő, társadalmi tematikájú mű, mely az általa érintett műfajok hagyományainak ismeretében, azok mai megfogalmazásával él.

Projekt
menedzser

Pallag Sára

Projekt időszak

2021 - 2022

Partnerek

Gryllus Samu (HU)
Black Page Orchestra (AT)
WUK (AT)
Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál (HU)
MASZK (HU)