Sap Conference 2021 Cover

Social Art Practices konferencia 2021

Napjainkban a kulturális szektor és a művészetek egyre aktívabb szerepvállalásra törekednek a társadalmi kirekesztés, a nemek közötti egyenlőtlenség és a klímaválság elleni küzdelemben. A Szociális Művészeti Gyakorlatok (Social Art Practices) és a Társadalmilag Elkötelezett Művészetek (Socially Engaged Arts) éppen azon módszerek gyűjtőfogalmai, amelyek ezt a szerepvállalást erősítik: hogyan lehet a művészetekben rejlő lehetőségeket és erőt arra használni, hogy megváltoztassuk a jelent, amelyben élünk és társadalmi és környezeti szempontból is formáljuk jövőnket.

A Pro Progressione már jó ideje dolgozik szociális művészeti gyakorlatokkal. Az évek során számos projektben vettünk részt, sok szempontból megismertük a szociális művészeti gyakorlatokat, valamint széles körű, a téma szakértőiből álló hálózatot alakítottunk ki Európában és azon túl. Az egyes projektek magja azonban egyértelműen mindig saját környezetünk, a félperiférikus Közép-Kelet-Európa volt. A mostani konferencia témája a régión belüli szociális művészeti gyakorlatok helyzetének átfogó vizsgálata. Hogyan ágyazódnak be a szociális művészeti gyakorlatok a V4-országok kulturális színterébe? Milyen konkrét akadályokkal kell szembenéznie a régiónak? Melyek a szociális művészeti gyakorlatok kulturális, strukturális, globális vagy egyetemes problémái? Mik lehetnek a jövőbeni céljai és stratégiái a szociális művészetek területén dolgozó szakemberek formálódó nemzetközi hálózatának?

Háromnapos konferenciánk során ezeket (és sok más témát is) megvizsgálunk partnereinkkel, remélve, hogy sikerül egy tisztességesebb és fenntarthatóbb jövőért dolgozó, szakértőkből, kulturális szakemberekből és állampolgárokból álló platformot és hálózatot létrehoznunk.

A projekt és a konferencia a Visegrad Fund támogatásával valósul meg.

Logov4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt és a konferencia az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával valósul meg.

Erasmus Co Funded Logo High Quality

 

 

 

 

A konferencia részletes programja:

November 11 (csütörtök) – Konferencia megnyitó és networking

18:00-19:30: Nyitó panelbeszélgetés hazai és nemzetközi szakemberekkel (helyszín: Európa Pont)

Az összefoglaló itt nézhető meg.

 

Meghívott vendégek:

Kuklis Katalin – színész, drámapedagógus, Vekker Műhely (SK)

Hajdú Fanny – drámapedagógus, az Academy for Actors of Civil Change művészeti vezetője (HU)

Husam Abed – a Dafa Puppet Theater alapítója (CZ)

Małgosia Miśniakiewicz – kurátor, Art Transparent (PL)

Kövessétek az eseményt online, Facebook oldalunkon keresztül!

Conference 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*******

November 12 (péntek) – Nyitott műhelyek napja

9:00-12:00

Szeminárium és nyílt nap a Fűszer és csemegében
Csoportgravitáció: Színházantropológiai képzési technikák és pszicho-dramatikai megfontolások az UtcaSZAK alkalmazott színházi módszertanában (Fűszer és Csemege, Budapest, 1145 Erzsébet királyné útja 18. földszint

14:00-16:00

Az Academy for Actors of Civil Change résztvevőinek bemutatkozása és workshopja, szociálisan elkötelezett színházi nevelés a gyakorlatban (Auróra, Budapest, Auróra u. 11, 1084)

17:00-19:00

Az Academy for Actors of Civil Change résztvevőinek nyilvános bemutatója – A kéthetes tréning záró előadása (Auróra, Budapest, Auróra u. 11, 1084)

Este:

Auróra buli (INGYENES BELÉPÉS)

*******

November 13 (szombat) – Networking esemény

10:00-12:00

Networking esemény az Academy fiatal szakemberei és trénerei részvételével (Helyszín: egyeztetés alatt)

 

A részletes program a konferencia eseményében érhető el: https://fb.me/e/2ERNqgnck