Lv3 Sc1

„PP: Több kéne belőled”

Bayer Árpád beszámolója

Bayer Árpád történész, múzeumi játéktervező, az elmúlt években több projekten is dolgozott már velünk, ezen élményeiről írt nekünk egy összefoglalót.

Árpi a csapatépítők és szabadulószobák világából érkezett vissza az örökséghez és a történelemhez, hogy az ismeretszerzést csomagolhassa élménybe. Ennek az Open History ad keretet.

„Én csak véletlenül kerültem ide. Igaz, szerettem volna, hogy ez a véletlen létrejöjjön, de nem számítottam rá.

2018 őszén volt Százhalombattán a Journey to the Beginnings nyilvános tesztje. Akkor még nem tudtam, hogy mi fán terem a Pro Progessione (röviden: PP), nem miattuk jöttem. Minden érdekelt, ami múzeumi élmény, különösen, ha az szektorközi együttműködésben valósul meg, és még inkább, ha van tesztje, és nem hasraütés-szerűen „újszerű” és „sikeres.”

Ha látogatók és múzeumi szakemberek véleményét kérik ki, akkor fejlődni akarnak. És ez jó. Nézzük meg!

A 'Journey-projekt' százhalombattai tesztje
A ‘Journey-projekt’ százhalombattai tesztje

Így hát ott zötyögtem a többi résztvevővel reggel a Százhalombatta tartó buszban egy októberi reggelen. Aztán kerek szemmel néztem, ahogy összetörik az agyagedény, mi pedig kikötünk a bronzkorban az elveszett Sara-t keresve, majd izgatottan szaladtam át a játék végén a kunhalom vörösen vibráló alagútján.

Az volt az érzésem, hogy ehhez hasonló projektekben szeretnék dolgozni, de az még arrébb van, hogy ilyen helyekre bekerüljek. Hogyan is kerülhetnék közel egy hasonló fejlesztéshez? A játék után felemeltem a kezem, és elmondtam a véleményem. A saját szempontjaim és tapasztalataim alapján kritizáltam a játékot. Sőt, utána még pár szót váltottam Czakó Mátéval, a rendezővel, és együtt utaztam haza Bőczén Árpival, aki koordinálta az eseményt. Kaptam egy élmény, adtam egy visszajelzést.

Itt véget is érne a történet, ha pár hónappal később nem csörren a telefonom, hogy januártól várnak a Journey csapatába. Októberben volt a teszt, novemberben mondtam fel a múzeumban, ahol dolgoztam, hogy januártól csak az akkor gyakorlatilag nullkilométeres, „üres” Open History-val foglalkozzak. Novemberben ugrottam egy fejest a semmibe, és a következő hónapban kiderült, hogy a Journey lesz az egyik háló, ami megállítja a zuhanást.

A Journey egyik csoportképe, rajta már Bayer Árpival (balról a negyedik a képen)
A Journey egyik csoportképe, rajta már Bayer Árpival (balról a negyedik a képen)

Azóta ezzel a történettel bátorítok mindenkit, hogy mondja el a véleményét, fogalmazzon meg kritikát, mert ettől épülünk – és ettől épülnek a kapcsolataink is.

Nem egy alkalmi együttműködés, hanem évek óta stabilan zajló közös munka alakult ki a PP-vel,az egyik kedvenc partnerrel.

Köszi, PP! Több kéne belőled.

Tényleg. Jó lenne még pár PP-szerű csapat. A múzeumoknak, kultúrának mindenesetre jót tenne. És itt most lépjünk kettőt hátra, nézzük meg, miért!

Azt gondolom, hogy a magyar múzeumi szakma bizonyos szempontból válságban van. Mintha nem lenne annyira egyértelmű, hogy hol állunk most, mi a célunk és merre kell eltökélt és bátor lépéseket tennünk. Ráadásul a környezetünk is viharos tempóban változik, folyamatos alkalmazkodásra van szükség. Akkor tudunk sikeresen alkalmazkodni, ha rugalmasak vagyunk és változatosak.

Azt látom, hogy a múzeumoknak sokszor ez a legnagyobb kihívása, amit belső erőből alig tudnak megoldani. Hogyan reagáljunk egy új kihívásra egy komplex és nehézkes szabályozási és pénzügyi környezetben, amikor alapvető feladatokkal küzdünk? Hogyan rohanjunk könnyedén a világgal, amikor a stabilitás és az megőrzés a fő értékeink?

Nem, ezek nem feloldhatatlan ellentétek. De egyedül, múzeumként rettentő nehéz feloldani őket. Viszont felszabadító lehet olyannal dolgozni, akivel közös a cél, de más lehetőségei és eszközei vannak. Aki ki tudja kerülni az előttem tornyosuló akadályokat. Aki érti, hogy a stabilitás és a megőrzés érték, és művészekkel, más szakemberekkel új oldalról tudja bemutatni. Aki lépést tart a világgal, és magával húz.

Ha múzeum lennék, akarnék olyan együttműködésekben részt venni, mint amiket a PP létrehoz és koordinál.

A Journey játékának egyik grafikája
A Journey játékának egyik grafikája

A most készülő, a Vucedol kultúrát bemutató játékok tervezése közben tudatosult, hogy milyen sokat kell beszélgetnünk ahhoz, hogy értsük egymást, ha különböző területekről jöttünk. De megéri a beletett energiát: rengeteget lehet tanulni az új nézőpontoktól, jobbak, felkészültebbek leszünk általa. Beszélgessünk hát!”

———————-

Árpival jelenleg két projekten is együtt dolgozunk:Az OUR SHARED HERITAGE – VUCEDOL CULTURE projektünk a Journey témájának folytatása a horvát-magyar határvidék közös örökségére összpontosítva. Jelenleg futó, MUSE.ar elnevezésű Kreatív Európa projektünk célja egy olyan platform létrehozása, amely a kulturális intézményeket új digitális narratívák közös létrehozásában segíti, amelyhez innovatív  módon használják fel gyűjteményeiket.