Cult Men 7 V3

Mit csinál egy kulturális menedzser? – 7. rész

A kulturális menedzserek élete nem csak izgalmas és változatos projektekkel van tele: éppen abból adódóan, hogy nincs két egyforma projekt, és ebből eredően nincs jól bevált recept vagy tökéletes megoldás a váratlan helyzetekre, a bizonytalanság és a kihívások is folyamatosan jelen vannak mindennapjaikban.

Eheti kérdésünk éppen ezért: Mi volt a legnagyobb kihívás eddigi munkád során?

Erre a kérdésre keressük a héten a választ a PP csapatával: Sárával (PP Arts), Gergővel (PP Cult), Katival (PP Social), Vikivel (PP Sound) és Barnával, a PP vezetőjével.

Sára:
„Általánosságban: megtalálni a harmóniát és egyensúlyt a munka és a szabadidő között. Sosem gondoltam volna, hogy munkamániás vagyok, de a kényszerű home office ráébresztett, hogy hajlamos vagyok elfelejteni: nem kell reggeltől estig a gép előtt ülni. Persze a kulturális menedzser-lét nem igazán egy 09:00-17:00-ig tartó élet, mégis eleinte nehéz volt elfogadni, hogy van, hogy este is dolgozunk, vagy hétvégén stb. – amíg nem találja meg az ember azt az egyensúlyt, hogy „rendben, de akkor lehet, hogy máskor meg elég a kevesebb is”, és ez így van jól.

Ha konkrétabbat kellene mondanom: a MitOst Fesztivál előkészítéséhez és főleg a megvalósításához minden csepp energiámra, végtelen összpontosításra, és nem csak fizikailag-, de fejben „ottlevésre” is szükségem volt. A fesztivál végén, mikor 5 napja csak 3-4 órát aludtam (előtte pedig az előkészítés miatt nem volt igazán szabadnapunk), egyszerűen elszakadt valami, és nem tudtam igazán élvezni a munkám/munkánk gyümölcsét. Borzasztó nehéz volt felállni, felmenni a színpadra, és félig kómában fogadni a tapsot – utána teljesen össze is zuhantam. Másnap, amikor mi, szervezők összeültünk egy utolsó közös reggelire (tízóraira), végre megéreztem azt, amit már a záróünnepségen „kellett volna” – hogy megérte. És hogy nélkülem nem sikerült volna (így).”
(És vajon mi az egészséges egyensúly a munka és a szabadidő között?)

Gergő:
„Megőrizni a nyugalmamat. Ha egy konkrét dolgot kellene mondanom, akkor az a tavaly megnyílt „A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” című kiállítás szinte teljes körű megtervezése (társkurátorként) és megszervezése (projektmenedzserként).”

Kati:
„Egy sikeres 3 napos online konferencia megszervezése előzetes tapasztalat nélkül.”
(Ez az esemény egyébként az Online @academy Conference volt tavaly októberben – ha lemaradtatok róla, itt meg tudjátok nézni, milyen szuperül sikerült)

Viki:
„Legnagyobb kihívás egyértelműen a betanulás volt. Máig emlékszem az első héten irodában repdeső disszemináció, output és mid-term report szavak dobálására, melyekből semmit nem értettem…”
(Hát igen, biztos hasznos lenne egy kulturális menedzser szótár…)

Barna:
„Folyamatos kihívás számomra az ügyvezetés, a HR feladatok ellátása, ami nem egy választott s hozzám közelálló feladatkör, de mégis rám szakadt. Igyekszem, de nem vagyok jó benne azt hiszem, úgyhogy ez a kihívás még velem marad sokáig”

Ezek alapján azért ne gondoljátok, hogy nem szeretjük, amit csinálunk, sőt! A kihívások pedig kellenek, hogy ne kényelmesedjünk el…

Jövő heti kérdésünk: Ha választhatnál, melyik kollégád munkáját próbálnád ki egy napra, és miért?