Cult Men 6

Mit csinál egy kulturális menedzser? – 6. rész

Kulturális menedzsereink sokféle projekten dolgoznak, de éppen azért, mert ennyire sok tapasztalatot szereznek, előbb-utóbb felmerül bennük a kérdés: mi marad ki a projektek sorából, ami izgalmas kihívás lenne vagy érdekes témát járna körül?

Eheti kérdésünk tehát: Van olyan álomprojekt a fejedben, amit szívesen megvalósítanál? Ha igen, mi lenne a témája?

Erre a kérdésre keressük a héten a választ a PP csapatával: Sárával (PP Arts), Gergővel (PP Cult), Katival (PP Social), Vikivel (PP Sound) és Barnával, a PP vezetőjével.

Sára:
„Rettentő nehéz kérdés. Nagyon foglalkoztatnak az irodalmi és az alternatív színházi projektek, de hosszú évekig tanultam zenét is, így azt sem hagynám ki. Alapvetően egyszer szeretnék egy olyan projektet csinálni, amiben a gender studies a fő irány, és ebből a szempontból kiindulva értelmeznénk újra például egy irodalmi művet színházi formában, kisfilmekkel kiegészítve – és a háttérzenét én játszanám fuvolán. Számomra különösen fontos, hogy a fiatal korosztályhoz is tudjak szólni – nem véletlenül élveztem annyira évekkel ezelőtt a szakdolgozatom megírását is, ami a populáris kultúra egyik „gyöngyszemének” gender szempontú szétcincálása volt (és én nyertem).

Amit összességében elmondhatnék, hogy azok a fejemben az „álomprojektek”, amiknek nem csak a papírmunkáját vagy szervezési részét végzem, hanem az alkotási folyamatában is részt vehetek – aminek szinte minden részét tudom élvezni.”

Gergő:
„Mindig nagyon izgatott az orvostudomány és annak hatásai a társadalomra, a halálhoz fűződő viszonyunkra, vagy hogy hogyan gondolunk a saját (vagy mások) testünkre. Ez tulajdonképpen egy kimeríthetetlen téma, hiszen ma is napról-napra változik, folyamatosan újraalkotjuk, újragondoljuk ezt a viszonyt. Bármi ehhez kapcsolódó projektet szívesen megvalósítanék.”

Kati:
„Van, és már kész is a projektjavaslat. A témája kulturális menedzsment képzés.”

Viki:
„Régóta nézegetem a szlovák Biela Noc(Fehér éjszaka) rendezvényt, ami Kassán és Pozsonyban van évente egyszer. Az esemény egy hétvégén keresztül hatalmas kortárs köztéri szobrokat helyez el a városban: téren, uszodában, bárhol. Egyszer szeretnék egy hasonlót megvalósítani Budapesten is. Valamilyen nagy meghökkentő művekkel.”

Barna:
„Nagyon szeretnék Afrikában dolgozni, tulajdonképpen az az egyetlen kontinens ami kimaradt eddig. Pedig azt láttam, hogy ha valahol szükség lenne a kulturális menedzserek munkájára, akkor az éppen ez a régió. Sok a potenciál, a tehetség és az igény is, de ezek nem érnek össze. s a mi feladatunk a hidak felépítése…”

Amint látjátok, sok izgalmas ötlet pattan ki kulturális menedzsereink fejéből, amelyek szerencsére nem akadnak el feltétlenül az álmok szintjén. Ahogy az a válaszokból kiderül, Kati projektje már a kidolgozás fázisában jár, mi pedig nagyon drukkolunk, hogy mihamarabb meg is valósuljon – a legnagyszerűbb partnerekkel együttműködésben!

Jövő héten új kérdéssel térünk vissza: Mi volt a legnagyobb kihívás eddigi munkád során?