4

Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya

A Pro Progressione Barcelonában

Új gyakornokunk, Seress Anna Barcelonában járt, erről számol be most összefoglalójában:

„Seress Anna vagyok, a PP Arts és PP Cult gyakornoka. Kicsivel több mint egy hónapja dolgoztam a Pro Progressione-nél, amikor jött egy üzenet: melyik gyakornok akar menni Barcelonába? Két-három újra olvasás után meggyőződve arról, hogy nem káprázik a szemem, finoman jeleztem, hogy én igen. Így kerültem ki a pandémia alatt, friss gyakornokként Barcelonába a FAACCC fesztiválra.

1

A FACCC Fesztivál önmagában egy inspiráló és komplex tér és kezdeményezés. Helyszíne egy helyi önkormányzat által közösségi térként használt volt szövetgyár, pontosabban kabátgyár. Jellegzetes ipari építészet, hatalmas belmagasság, nagy ablakok és nyitott terek jellemzik. Lokális beágyazottsága kézzel tapintható, szemben vele egy park, szomszédságában egy iskola focipályával, tökéletes helyszín közösségi és társadalmilag elkötelezett művészetekről való beszélgetésre. A benne üzemelő kávézót közösségi alapon szervezik, helyben szerzett alapanyagokból készített ételt és helyi, kis üzemekben gyártott kézműves sört szolgálnak fel bárkinek, aki betéved.

Ez a fesztivál lett a helyszíne a 2019 óta futó Urban ParticipArt projekt következő megállójául szolgáló workshopnak. A projektről röviden: Az Urban ParticipArt projekt három szervezet, a rotterdami Home of Participation (HOP), az International Network for Culture and Arts (INCA) Catalunya, és a ProProgressione kezdeményezéseként jött létre. A projekt célja olyan módszertanok fejlesztése és tesztelésé, amelyek művészeti eszközök alkalmazásával vonják be a fiatalokat (különös tekintettel a hátrányos helyzetű fiatalokra) a várostervezés folyamataiba. A művészeti metodikákon kívül a projekt másik pillére a részvételiség. Ezen eszközökkel szeretne a projekt létrehozni egy Toolboxot, amely segíthet a kikísérletezett módszerek eszközzé tételében, mind a fiatalok, mint a várostervezők és döntéshozók számára.

5

Az általunk tervezett workshop ennek a toolboxnak az egyik teszt-helyszíne volt. Ugyan a metodológia már sok szempontból készen állt, a csapat is összeszokott volt (rajtam kívül persze), de a pálya így is nehezítettnek bizonyult. A koronavírus miatt a csapat 3 nappal a workshop előtt tudott csak összeülni, az online térben nehezen ment a térspecifikus workshop megtervezése. Ezen kívül a fesztivál, mint keret is ad hoc megoldásként alakult, eredetileg a workshop több időt igényelt volna. De hát ugye, mint tudjuk, teher alatt nő a pálma! A workshop persze jól sikerült, de abban mind megegyeztünk, hogy igazából ennek az internacionális meetingnek a legsikeresebb pontja, és módszertanilag is megfontolandó eleme a közös munka volt. Oldott és gördülékeny volt ez a munkafolyamat, de nem mentes az elkalandozásoktól. Organikusan alakult így, mégis fontos módszertani elem lehet a jövőben, hogy a hatékonyság, mint cél nem nyomta el és akadályozta meg a kreatív kilengéseket és ötleteléseket. A kilengést és ötletelést, hevesen jegyzetelve a projekt szerves részeként tudtuk értékelni, ha végül megközelítőleg sem került bele sok ötlet sem a workshopba, sem a toolboxba. Érdekes és intenzív élmény volt. És persze a barcelonai tengerpart, tapas és sangria tökéletes keretet adott rövid, de izgalmas közös gondolkodásunknak.”