Alap Kep

Szabihíd-OFF / Our Space fesztivál

A 8. kerületi Bacsó Béla utca megnyitott szakasza ad helyet szeptember 17-19. között a Szabihíd-OFF / Our Space elnevezésű fesztiválnak, amely a korábbi években a külföldiek és a helyiek körében egyaránt népszerű Szabihíd projekt hiányát igyekszik feledtetni velünk. A név és a helyszín igen, de a cél nem változott: kulturális és közösségi programokon keresztül újra felfedezni a várost és élhető közterületeket biztosítani Budapest polgárainak és a fővárosba látogatóknak. Egy találkozási pont egymással és a kultúrával.

A fesztivált a legkülönfélébb művészeti programok teszik színessé. Az ismert előadók mellett feltörekvő művészekkel éppen úgy találkozhatunk, mint amatőr csoportokkal, és ami a legfontosabb: egymással. A programkínálatban a családi programoktól (bábelőadások, színházi kalandjáték) a közösségi programokon (közösségi reggeli, társasjáték-délután) és előadó-művészeti eseményeken át (tánc és színház) a koncertekig minden megtalálható majd az esemény iránt érdeklődők számára. Az egyes eseményeken való részvétel mindenki számára ingyenes.

A 2016-os spontán hídfoglalás után, 2017-től a Valyo – Város és Folyó Egyesület kezdeményezésére és a Pro Progressione közreműködésével a Szabadság híd minden évben néhány nyári hétvégére nyitott, közös térré alakult át, ahol a városlakók és látogatók különböző kulturális és közösségi programokon keresztül találhattak egy kis nyugalmat és szabadságot a nyüzsgő főváros szívében. A járványhelyzet miatt 2020-ban nem tudott megvalósulni a helyiek és a turisták körében egyaránt egyre népszerűbb programsorozat. Idén, noha a budapesti lezárások következtében le kellett mondanunk a megszokott és szeretett helyszínünkről, a találkozásról és együtt töltött időről nem akartunk. A Szabihíd-OFF / Our Space célja az eredeti, névadó programmal összhangban: megmutatni a budapestieknek és az idelátogatóknak, hogyan tehetjük kellemesebbé köztereinket, hogyan tölthetjük meg élettel azokat. Csupán egy eltérés van: a híd és a Duna helyett Pest egyik megújult zöld közterülete lesz közösségi terünk.

Fb Cover

Szeptember 18.

9:00 Szabihíd-OFF reggeli
14:00 Versposta
14:30 Táncra fel!
15:00 Szabad? Zavarhatom?  – bOdyssey kalandjáték
16:00 Taiko Hungary és a japándobok
17:00 Willany Leó
17:00 Reimpró az Itt és Most Társulattal 
18:30 Miújság? – duó projekt
19:00 „Valami nem stimmel itt…” (nem)kocsmakvíz 

Szeptember 19.

14:00 Méhek uzsonnája 
14:00 Társasozás – Ignác, a nyúl
15:00 Ki ölte meg Abafalvy Sámuelt? – színházi kalandjáték
18:00 VAHÚR csodát lát 

 

Szeptember 18-án 13 órától – a programsorozattal párhuzamosan – a körút túloldalán a MindSpace és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében a Bródy utcaünnep is szeretettel várja az érdeklődőket. Lesz közösségi ebéd a Gasztrohőssel, zenés-éneklős felvonulás, workshopok és felolvasást is tartanak a 100 szóban Budapest történetíró pályázat tavalyi legjobbjaiból. Aki eljön Bródy útlevelet is kap, amivel végig járhatja az utca boltosait, ahol izgalmas feladatok várják majd. Este a Pollack Mihály téren fellépnek Ajtai Péter és barátai, illetve a Hét Hat Club.

A Szabihíd-OFF / Our Space fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.