Polyphony 1

Polyphony – Ismeretlen Ukrajna

A projekt weboldala

A POLYPHONY számos ukrajnai utazás eredményeként jött létre, amelyek keretein belül Both Miklós az autentikus kultúrát próbálta felkutatni. A projekt folyamán nemzetközi partnerekkel együttműködve kötöttük össze a történelmet a népi hagyományokkal, a zenét a filmmel és az előadó-művészettel. A projekt első éve a gyűjtésre és kutatásra fókuszált, amely eredményeként egy online platform született. A második évben a projektben részt vevő zenészek az ukrajnai autentikus parasztkultúrát képviselő énekesekkel kiegészülve európai turnéra indultak.

A program célja az volt, hogy felkutassa és megörökítse a kihalófélben lévő paraszti kultúrát Ukrajnában, majd mindezt egy nyílt forrású online platform keretein belül mindenki számára elérhetővé tegye. A projekt második fázisa a hagyományos népzene és a paraszti kultúra, valamint – nem utolsósorban – a létrejött archívum népszerűsítésére koncentrált. Célunk volt, hogy a hagyományos kulturális örökségünket kortárs keretek között tudjuk bemutatni, ezzel is közelebb hozva egymáshoz a városi és vidéki lakosságot Európa szerte.

A projekt során nem csak gyűjtöttük és megőriztük az eltűnőben lévő kulturális örökséget, hanem mindezt saját kontextusában mutattuk be kortárs eszközökkel. A projekt látható eredményei közé tartozik az interaktív online archívum, workshopok, publikációk, koncertek és prezentációk különböző európai zenei fesztiválok keretein belül.

Projekt
menedzser

Salgó Viktória, Szőke Tímea, Petrányi Barna

Projekt időszak

2017 – 2019

Partnerek

Both Miklós (HU)
Ördögkatlan Fesztivál (HU)
Ivan Honchar Museum (UA)
Di Mini Teatro (FR)