Manifest Cover

MANIFEST

A projekt weboldala

A MANIFEST – Új művészi perspektívák a rabszolgák transzatlanti kereskedelmének emlékeiről című projekt alapvető célja az európai kulturális és nyelvi sokszínűség és örökség, különösen annak kevésbé ismert részeinek megőrzése, fejlesztése és népszerűsítése. A 2024 decemberéig tartó projekt két pilléren nyugszik: a kollektív emlékezet fontosságán és működésén, valamint azon a jól tanulmányozott meggyőződésen, hogy a művészet rendkívüli szerepet játszik a hiányosságok pótlásában és az egyéni és a kollektív emlékezet közötti közvetítésben.

A MANIFEST számos művészt választ ki, hogy támogassa művészi alkotásaik fejlődését a rabszolgák transzatlanti kereskedelmével kapcsolatos európai kollektív emlékezet újragondolásának szolgálatában.

A MANIFEST az AR/VR és más digitális technológiák alkalmazásával fogja bővíteni és kiegészíteni a kiválasztott számú műalkotás létrehozását. A projekt keretében két művészeti rezidenciát szerveznek Budapesten és Lisszabonban, valamint egy műhelysorozatot Koppenhágában.

A fiatal és multikulturális közönséget erőteljesen ösztönözni fogjuk a projektben való részvételre, különösen akkor, ha személyesen és kulturálisan kapcsolódik a rabszolga-kereskedelem hosszú távú hatásaihoz. Végül a projekt egy Nantes-i zárórendezvénnyel zárul, ahol a művészek és a műalkotások részt vesznek a témával kapcsolatos társadalmi vitában.

A MANIFEST konzorcium öt különböző ország nagy tapasztalattal rendelkező szervezeteiből áll: A KHORA Virtual Reality, egy dán vezető produkciós stúdió, amely a kulturális örökséggel kapcsolatos virtuális valóság és kiterjesztett valóság előállítására szakosodott; három különböző nonprofit szervezet, amelyek komoly háttérrel rendelkeznek az európai kulturális és kreatív projektek és tevékenységek terén, Belgiumból, Magyarországról és Portugáliából: a CUMEDIAE Kulturális és Médiaügynökség Európa aisbl, a Pro Progressione és Gerador; valamint egy francia egyesület, a Les Anneaux de la Mémoire, amely hosszú és elismert munkássággal rendelkezik a rabszolgák transzatlanti kereskedelmének ügyében.

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

Hu Fundedbytheeu Rgb Pos

Projekt
menedzser

Liber Johanna

Projekt időszak

2022 - 2024

Partnerek

Khora (DK)
CUMEDIAE Culture and Media Agency Europe aisbl (B)
Associacao Cultural Gerador (PT)
Les Anneaux de la Mémoire. (FR)