Fototreff 1

Fototreff #Abroad

A projekt weboldala

A 2014 óta közel 30 alkalommal megrendezett Fototreff Berlin a német főváros legsikeresebb, rendszeresen megrendezett kortárs fotográfiai eseményei közé tartozik. A Fototreff Berlin a kortárs művészi és dokumentarista fotográfia kritikai párbeszédének ad teret, a szerzőiség, a képszerkesztés, a bemutatás különféle megközelítési módjain keresztül.

Az esemény sikere az átgondolt és összetett tartalomban rejlik: egyszerre ismerteti meg a közönséggel, milyen aktuális, kritikai témákkal foglalkoznak a szakma éllovasai, kínál bemutatkozási lehetőséget a fiataloknak és hozza létre a találkozás és szakmai párbeszéd hiánypótló platformját. Így az érdeklődő polgároktól a szakmabeliken keresztül mindenki számára kínál releváns tartalmat.

Az est első része, a „Talk” jellemzően felkért szakmai moderátor segítségével zajlik; itt a meghívott, befutott szakmai vendégek prezentálják az őket aktuális érdeklő problémákat, munkákat. Ezt követi a műhelymunka-szerű helyzetet létrehozó „Show + Tell”, amelyben a Fototreff Berlin kurátorai által kiválasztott fiatal fényképészek mutatják be aktuális munkáikat, az előző szekció szereplőinek szakmai kommentárjaival kísérve. Ebben a fázisban a közönség aktív részvétele is természetes. Az est harmadik, de az előzőekkel azonos fontosságú része a kötetlen beszélgetés, amelynek során mindenki megszólíthatóvá válik. Speciális, de egyre népszerűbb új szekció a „Book Slot”, amelyben egy-egy friss vagy még készülő, kiadás előtt álló fotóskönyv mutatkozhat be a közönségnek. Az esteken alkalmanként körülbelül 100 érdeklődő vesz részt.

A Pro Progressione számára megtiszteltetés, hogy a Fototreff Budapest, mint az első Fototreff Abroad megvalósítója lehetett a Mai Manó Házban. A résztvevők száma 80 fő volt, szakmai vezetők: Puklus Péter, aki már Berlinben is volt a Fototreff Berlin meghívott vendége, és Tobias Zielony, aki berlini művészként érkezett Magyarországra. Mellettük körülbelül 10 hazai fiatal fotóművész mutatkozott be.

Projekt
menedzser

Petrányi Barna

Projekt időszak

2019 május

Partnerek

Mai Manó Ház (HU)
Fototreff Berlin (DE)