Creatresili

CREATRESILI

A projekt Instargam oldala

A CREATResili projekt azon a megközelítésen alapul, hogy a kreatív eljárásokat, kiemelten a szociális designt a marginalizált csoportok felzárkóztatására használják és ezzel is felhívják a figyelmet különböző társadalmi problémákra. A kreatív kifejezési formák széles skálája közül a hangsúlyt az ún. társadalmilag elkötelezett művészetekre helyezzük, amelyek témájukból adódóan a társadalmi elfogadást segítik elő, a kreativitáson keresztül pedig fokozzák a társadalom megküzdő képességét.

A projekt elsődleges célkitűzése egy módszertan kidolgozása a kreatív szakemberek kapacitásbővítésén túl: különböző (kreatív, szociális és e-kereskedelmi) ágazatok szakértőit gyűjtjük össze, hogy közösen átfogó módszertant dolgozzunk ki és olyan képzést szervezzünk, amely a szociális designt gyakorló kreatív alkotók gondolkodásmódját megreformálja. A módszertan nagy hangsúlyt fektet arra, hogyan lehet a marginalizált csoportokkal együttműködni, és hogyan lehet őket eredményesebben bevonni az alkotási folyamatokba.

További célunk, hogy a módszertant átültetssük a gyakorlatba: valós, helyi kontextusban, kísérleti jelleggel alkalmazzuk. A gyakorlat során szerzett tapasztalatok szintézését megosztjuk a kreatív szakemberekkel, akik azt más kontextusokban is alkalmazhatják. Ily módon megsokszorozzuk a kísérleti projekt hatását, és közvetve pedig több hátrányos helyzetű embert érhetünk el.

Projektünk ágazatközi együttműködésre épül, mivel egy kormányzati humanitárius ügynökséget (Hungary Helps Agency), egy művészeti szervezetet (Pro Progressione), egy marginalizált nőkkel foglalkozó civil szervezetet (Jahjaga Alapítvány) és egy technológiai vállalatot (Gjirafa) fog össze. Továbbá a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is partnerként csatlakozik a konzorciumhoz, hogy szakmai infrastruktúrájával és a szociális designnal kapcsolatos ismereteivel segítse a projekt sikerét.

A projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja társfinanszírozza, a 101131281 számú támogatási megállapodás keretében.

Hu Fundedbytheeu Rgb Pos

Projekt
menedzser

Marschall Lívia

Projekt időszak

2024 - 2026

Partnerek

Hungary Helps Agency (HU)
Jahjaga Foundation (XK)
Gjirafa (AL)