New European Bauhaus

NEW EUROPEAN BAUHAUS, az új európai mozgalom

Sokaknak ismerősen hangozhat a New European Bauhaus (NEB) név, ugyanis az EU-s intézmények és rengeteg európai szervezet sokat posztol erről social media-n, de pontosan miről is szól ez az új európai mozgalom, mi köze van hozzá a PP-nek, és ti hogyan vehettek részt benne? Ezeket a kérdéseket fogjuk körül járni ebben a blogposztban.

MIRŐL SZÓL?
Ebben a három perces videóban az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen jól összefoglalja a mozgalom lényegét:

De valójában mi lapul az olyan kissé megfoghatatlan fogalmak mögött, mint a fenntarthatóság, az inkluzivitás vagy az esztétikum?

Ezt a kérdést nem az Európai Bizottság fogja megválaszolni, hanem az európai polgárok, azaz mi! Ugyanis a New European Bauhaus mozgalom a közös tervezésről szól és egy olyan platformot nyújt az európai polgárok számára, ahol kísérletezni lehet az ötleteinkkel. Bárki hozzá tud járulni e nagyratörő és izgalmas, új mozgalom koncepciójának kialakításához!

A MOZGALOM HÁROM SZAKASZA

A New European Bauhausnak három szakasza lesz: a közös tervezés, a végrehajtás és a terjesztés.

Bauhaus Timeline

A közös tervezés 2021 nyaráig tart és ebben a szakaszban gyűjti össze a Bizottság a jó példákat és ötleteket, ezekből fog kialakulni a közösen alkotott, végleges koncepció. 2021 szeptemberétől fog kezdődni a megvalósítási szakasz, amely során legalább 5 New European Bauhaus kísérleti projekt veszi kezdetét. 2023 januárjától a harmadik, az az a terjesztési szakaszban a hangsúly a születendő ötletek és projektek szélesebb körű terjesztésén lesz. Itt a cél elsősorban a hálózatépítés, valamint a résztvevők és a gyakorlati szakemberek közötti rendszeres tudásmegosztás lesz.


A PRO PROGRESSIONE ÉS A NEW EUROPEAN BAUHAUS

2021 áprilisában az Európai Bizottság a New European Bauhaus kezdeményezés hivatalos partnerévé választotta a PP-t. A partnerség keretében számos inspiráló hálózattal és szervezettel tudunk együtt működni az európai zöld megállapodás szellemiségében egy fenntartható és inkluzív jövő megvalósításáért. Eddig két partner találkozón vettünk részt, ahol még többet tudtunk meg a mozgalomról, és megismerkedhettünk a NEB partnerség többi tagjával. A New European Bauhaus konferencián pedig kizárólag a hivatalos partnerek számára rendezett zártkörű workshopon vehettünk részt, ahol a NEB közösség többi tagjával cseréltünk tapasztalatokat és tudást. Ezekről az élményekről, amelyeket partnerként szereztünk Petrányi Barna mesélt az Európa Pontban tartott beszélgetés keretében, amely az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat része volt.

Bauhaus Partners

RÉSZVÉTEL A KÖZÖS TERVEZÉSBEN

Hogyan érdemes együtt élnünk a világjárvány után? Hogyan tehetjük lakóhelyeinket esztétikus, fenntartható és inkluzív helyszínekké? Milyennek képzeljük el Európát a jövőben? Bárki, aki el szokott gondolkozni ezeken a kérdéseken, most megoszthatja gondolatait, véleményét és javaslatait a NEB közösséggel.

Itt nyújthattok be példákat

Itt oszthatjátok meg az ötleteiteket

Itt számolhattok be a kihívásokról

Ide tölthetitek fel tanulmányaitokat a témáról

Vagy akár saját vitafórumot is indíthattok

A hírlevélre is érdemes feliratkozni, hogy mindig naprakészek lehessetek