Folkme 2

Népzeneoktatás a jövő generációinak

Bolyki Sára mesélt a Folk_ME projektről

Folk_ME programunk fő célja, hogy az európai kulturális örökség megőrzését az oktatáson keresztül kreatívan csatornázza be a magyar és a nemzetközi közoktatásba.

A projekt szakmai vezetése egy innovatív módszertan fejlesztését tűzte ki célul. A program fontos előzménye Both Miklós Polyphony-ja, amely során többszáz ukrán népdalt gyűjtöttek össze magas minőségű hang és videóanyag kíséretében. A Folk ME szakmai résztvevői nemrég mutatták be azt az online elérhető oktatási segédanyagot, amelyen az elmúlt hónapokban dolgoztak.

A projektről Bolyki Sára mesélt most nekünk:

Hogyan kerültél a projektbe, mik az első emlékeid?

Bolya Mátyás kollégám hívott el tavaly februárban egy budapesti megbeszélésre, hogy egy gyakorló tanár szemszögéből mutassam be a népzene szerepét a magyar oktatás jelenében. Annyit tudtam előre, hogy finn, ukrán és magyar szakemberek lesznek ott, akik egy online oktatási eszköz fejlesztésén dolgoznak, és kíváncsiak a leendő magyar felhasználók: pedagógusok és diákok igényeire. A Ludwig Múzeumban volt a meeting, emlékszem, hogy rettenetesen fújt a szél. Érdekes volt a külföldi kollégák kérdésein és reakcióin keresztül is érzékelni, milyen különbözően közelítünk hasonló dolgokhoz, nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam tovább maradni a saját szekcióm után. Nagy örömömre még aznap felhívott Salgó Viki, hogy van-e kedvem csatlakozni a közös munkához és március végén a magyar stábbal kimenni Finnországba a következő találkozóra. Az ismert okok miatt az utazás elmaradt, de a Folk_ME projektben azóta veszek részt.

Folk Me Tesztora
A Folk_ME egyik tesztórája

Milyen tudást, tapasztalatot ad neked személyesen a projekt?

Nagyon izgalmas volt részt venni a tartalom kialakításában, egyeztetni zenei, pedagógiai és számomra teljesen ismeretlen IT szempontokat. Beleástam magam a hazai tartalmi szabályozókba és bepillantást nyerhettem a finn és az ukrán kollégák pedagógiai megközelítésébe is. Különböző fórumokon volt lehetőségem beszélni a Folk_ME-ről, részt vettem a Womex egy beszélgetős panelén, az ELTE Folklore tanszékén és a Ward konzi által szervezett konferencián is voltunk Both Mikivel és Bolya Matyival. Ezek sajnos mind online zajlottak, de a próbatanításokra valódi osztályokban, jelenléti formában kerülhetett sor, ezek nagyon tanulságosak és lelkesítőek voltak.

Milyen tudást, tapasztalatot hozol te a projektbe?

Az énektanár szempontjait hozom – leginkább a művészetoktatásból, de egyre inkább belelátok a középiskolai ének-zene tanárok munkájába is. A tartalomfejlesztés fázisában számított a népzenei repertoárismeretem mellett a népzenész szakma elvárásaira való rálátásom. Jelenleg olyan feladatok, ötletek kidolgozásával foglalkozom, melyek segítik a pedagógusokat az eszköz felhasználásában, itt a metodikai tapasztalatok mellett a kreativitásom kap teret.

Miért fontos szerinted a projekt? Mi lehet a projekt hosszútávú eredménye szerinted? Mit ad szakmának? Kiket szólít meg a szigorúan vett szakmán túl?

A Folk_ME úgy tesz közzé anyagokat, hogy az szakmailag is megállja a helyét, de laikusok számára is megközelíthető. A zenei pályára készülő tanulóknak egész biztosan nagy segítséget nyújt az oldal a gyakorlásban és az ismeretszerzésben, de azon vagyunk, hogy a középiskolai tanárok is kedvvel használják majd és a népzenétől idegenkedő diákok élményszerű, pozitív benyomásokat szerezhessenek általa. Az oldal bárki számára elérhető és a felület könnyen kezelhető, ezért az oktatási rendszeren kívüli érdeklődőknek is hasznára lehet. A népzenegyűjtés és -tudomány eredményeit és hatalmas felhalmozott anyagából sok mindent felhasználunk és láthatóvá teszünk az oldalon, sőt ha tovább bővül a projekt, akkor a felvételek a táncházmozgalom jelenét is reprezentálják majd. Amiben szerintem leginkább előremutató ez projekt, az az, ahogyan a jövőre gondolva közelít ehhez az évszázados örökséghez. A jelen realitásaira válaszolva a virtuális térben működik, de mivel nem pótolhatja az eredendően közösségi jellegű népzene élő és résztvevő megtapasztalását, azt remélem, hogy sokaknak az offline zenéléshez lesz kedvcsináló. A népzenei szakmában pedig hasonló, dobozon kívül gondolkozó projekteket, nemzetközi és interdiszciplináris együttműködéseket, a hagyománynak a korszerű technológiával való találkozásait inspirálja majd.

Bolyki Sára második generációs acappellista, a Bolyki Brothers legidősebb tagjának lánya. 2019-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakán, ahová már a diploma megszerzése előtt meghívták tanítani. A Jazzation nevű formációja mellett alapszakon is tanít, magyar és balkáni népzenei formációk meghívott szólistája.