Academy Plusz 2

„Kicsit még szürreális is azokkal az emberekkel találkozni, akikkel egy éve online dolgozom együtt”

Több, mint egy évnyi online közös munka után nyár elején végre személyesen is találkozhattak Academy+ projektünk résztvevői. Milyen volt a négynapos élő workshop? Hogyan is áll a projekt most? Milyen nehézségeket hozott az online munka a projekt életében? Milyen lépések következnek? Ezekről mesélt most nekünk Gordos Kati, a projekt menedzsere:

Miért fontos számodra az Academy+ projekt?
2020. tavaszán csatlakoztam projektmenedzserként az ACADEMY+ projekthez. Bár majdnem egy évig csak online találkoztam a francia, török és spanyol projektpartnereinkkel, még így is átjött a jó hangulat és az erős csapatszellem. Az ACADEMY+ projekt emiatt a jó csapat miatt fontos nekem, és azért, mert hiszek benne, hogy a projekt eredmény (szociálisan elkötelezett művészeti módszertanokról szóló kötet) igazán hasznos lesz a hasonló területen dolgozó szakembereknek Európa-szerte.

Vettél-e már részt hasonló projektben?
Korábban is vettem már részt Erasmus+ projektekben, de csak résztvevői oldalról. Az ACADEMY+ jó lehetőség nekem, hogy projektmenedzseri oldalról is megtapasztaljam az Erasmus élményt. Az ACADEMY+ indulása óta több hasonló projektbe bekerültem. Nagyon tanulságosak ezek a tapasztalatok.

A járvány miatt a projekt résztvevőivel sokáig csak online tartottátok a kapcsolatot. Mennyire nehezítette meg ez a helyzet a közös munkát?
Bár nem lehet összehasonlítani az élő és online találkozókat, én ennek ellenére megtaláltam az örömöt az online részben is. Majdnem egy évig dolgoztunk a projektpartnerekkel csak online, úgy éreztem, hogy megismertem őket, aztán amikor élőben találkoztunk kiderült, hogy nem – egy csomó alap ismerkedős kör egyszerűen nem tud megvalósulni online.

Szerinted fontos-e az, hogy különböző országokból érkező partnerek vesznek részt a projektben?
Szerintem nagyon fontos, így sokkal gazdagabb a projekt, és a projekteredmény is több országban lesz releváns. Rengeteg tudnak egymástól tanulni a különböző országból származó, de hasonló területen dolgozó szakemberek.

Academy Plusz
Kati, a projekt menedzsere csíkos nadrágban, balról a második a képen

Mit adott neked a júniusi – személyes – workshop?
Először teljesen furcsa volt, kicsit még szürreális is azokkal az emberekkel találkozni, akikkel egy éve online dolgozom együtt. Élőben egyszerűen teljesen más megismerni az embereket.
A személyes workshop nagyon sokat adott nekem, jó volt látni, hogy hogyan dolgoznak hatékonyan együtt a résztvevők egy közös cél érdekében, és hogy hogyan buknak ki az apró, országok közötti kulturális különbségek.

Hogyan haladtok tovább, hogyan alakulnak az Academy+ következő hónapjai?
A szociálisan elkötelezett művészeti módszertanokról szóló kötet írása folytatódik. Nagy mérföldkő lesz az ACADEMY+ projektben az ehhez kapcsolódó Academy for Actors of Civil Change megvalósulása, amiből idén kettő is lesz (augusztus vége és október vége). A projektpartnereknek a nyári és az őszi akadémián lesz lehetőségük kipróbálni, továbbfejleszteni a módszertanaikat.

Látsz-e lehetőséget a projekt „továbbélésére”? (Születhet-e egy újabb projektötlet a most futó Academy+-ból?
Az Academy for Actors of Civil Change projektünk évente megrendezésre kerül, így ebben a projektben biztosan továbbél az ACADEMY+. Az ACADEMY+ projekteredménye a szociálisan elkötelezett művészeti módszertanokról szóló kötet hasznos tananyag lesz az Academy volt és jövőbeli résztvevőinek. Reményeink szerint az Academy résztvevők tovább terjesztik országukban a kötetet, és használni fogják a módszertanokat, így jelentős hatást fog tudni elérni a projekt európai szinten.
Az ACADEMY+ záró meetingjén fogjuk összegezni projektpartnerinkkel a tanulságokat és a folytatást. Én remélem ez a kötet újabb és újabb lehetőségeket és projekteket hoz majd a jövőben is. Projektmenedzserként szívesen folytatnám ezzel a csapattal a munkát.

 

Az ACADEMY+ ötlete az elmúlt évek ifjúsági területen végzett közös munkájából és a szociálisan elkötelezett művészetek gyakorlatából született. Célja, hogy a négy partner mindennapi munkássága során használt módszereit a trénerek közös ötletelés és rendszeres visszacsatolás útján tovább fejlesszék, s a négy módszer összehangolásával, ötvözésével a hátrányos helyzetű fiatalokkal végzett kreatív fejlesztő munkát még hatékonyabbá tegye.

A projekt az Anadolu University, a DMT Cie, a Raíces de Coriander és a Pro Progressione közös munkájaként valósul meg. Hogy a résztvevőknek miért fontos a projekt, arról korábban egy-egy kis videóban meséltek. Ezeket itt tudjátok megnézni, ha eddig még nem tettétek:

De miért fontos az Academy+ projekt?