eudd open call

Nyílt felhívás művészeknek a technológia és a demokrácia bonyolult kapcsolatára való reflektálás témájába – EU Digital Deal // Sajtóanyag

Linz, 2023. szeptember 28.
A European Digital Deal – a Kreatív Európa által társfinanszírozott projekt – nyílt pályázatot hirdet tizenkét művészeti rezidenciára, melynek célja az új technológiák és a demokrácia összefonódásának vizsgálata.

A pályázat témák széles skálájának vizsgálatára szólítja fel jelentkezőit, kezdve az algoritmusok által formált információs korban kialakuló igazság fogalmától, a mesterséges intelligencia torzításain és előítéletein, a „techno-szorongáson”, és a digitalizáció következtében kialakuló digitális megosztottság ellensúlyozásán át, új formák és módok megjelenéséig a megfigyelésben, hírszerzésben, életvitelünkben, vagy az állampolgárság és munka területén. Az egyes művészeti rezidenciák témáinak részletes leírása elérhető itt.

A kiválasztott művészek 25 000 eurós támogatást kapnak projektjük megvalósítására, valamint mentorálásban részesülnek egy inkubációs program keretein belül, továbbá lehetőséget kapnak munkáik kiállítására számos helyszínen, köztük az Ars Electronica Festivalon, az Onassis Stegiben és a Laboralban.

A felhívásra pályázni 2023. szeptember 28 és 2023. november 30, 23:59 között lehetséges.

_______________________________________

A hároméves European Digital Deal projekt azt vizsgálja, hogy hogyan változtathatja meg vagy áshatja alá a demokratikus folyamatokat az új technológiák felgyorsult, és időnként átgondolatlan adaptációja. Három éven keresztül (2023. január – 2025. december) tizenhárom európai kulturális szervezet egy újfajta nyilvános fórumot alkot, ahol kritikusan reflektálnak az új technológiák társadalmi szerkezetére gyakorolt hatásaira, valamint létrehoznak egy tervezetet arra vonatkozóan, hogy a jövőbeli technológiai innovációk milyen előnyökkel járhatnak a társadalom számára.

A projekt olyan változásokkal foglalkozik, mint a ma már mindenütt jelenlévő mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a blockchain technológia és az algoritmikus információfeldolgozás a médiában és a közigazgatásban, továbbá vitát kezdeményez ezek hosszútávú hatásairól, valamint az etikusabb, tisztességesebb és fenntarthatóbb innovációs gyakorlatok elképzelésének szükségességéről. A kormányozatlan és kormányozhatatlannak tűnő digitális térben az European Digital Deal a teret kíván adni egy digitális megállapodás megkötéséhez, ezért kulturális intézmények, művészek, kutatók és oktatók gyűlnek össze, hogy átgondolják, mit jelenthet az európai demokratikus értékekhez igazodó digitális megállapodás, és milyen szerepük van ennek alakításában.

A projekt középpontjában tizenkét, 9 hónapig tartó művészeti rezidencia áll, amelyeket Európa szerte tizenegy projektpartner szervez. A rezidenciák mellett az European Digital Deal számos oktatási rendezvényt, konferenciát és kiállítást szervez fiataloknak, ezekkel a tevékenységekkel is megpróbálva megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek az új technológiák életvitelünkre és a társadalmi szerveződésre gyakorolt hatásait jelentik.

A rezidenciák korunk kihívásaival foglalkoznak, és arra kérik fel a művészeket, hogy megkérdőjelezzék és kritikusan megvizsgálják a jelenkori gyakorlatokat olyan műalkotások által, amelyek alternatívákat és a paradigmaváltásokat vázolnak fel. Ezeket a különféle kihívásokat a projektkonzorcium kulturális szervezetei határozták meg, amiket bár helyi problémák ihlettek, túlmutatnak országhatárokon.

A projekthez minden fogadó intézmény egy szakértői csoportot rakott össze, akiknek kettős szerepkörük volt. Feladatuk irányítani a szervezeteket egy releváns programsorozat összeállításában, továbbá támogatni a rezidencián résztvevő művészeket kutatásaikban és projektjük fejlesztésében. A projektben több mint 50, különböző szakmai hátterű szakértő vesz részt, köztük Kasia Chmielinski, a Data Nutrition Project társalapítója; Marta Peirano – író és újságíró az El Pais-nál; Ilaria Bonacossa – a Nemzeti Digitális Művészeti Múzeum igazgatója; Simon Colton – a londoni Queen Mary Egyetem számítógépes kreativitás, mesterséges intelligencia és játékok professzora. A szakértők teljes listája elérhető itt.

Közülük húszan az idei Ars Electronica Fesztiválon, a Digital Deal Summit keretein belül találkoztak, ami egy, a dezinformációról, digitális jogokról, éghajlati igazságosságról, digitális elfogadásról, webhozzáférhetőségről, valamint a nyílt kormányzati adatokról és a polgári részvételéről szóló workshop sorozat. A háromnapos csúcstalálkozón a szakértők olyan kutatási kérdéseket fogalmaztak meg, amelyek segíthetik a művészeket a felhívásra adott válaszaik kialakításában. A rendezvény eredményeit és a megállapított következtetéseket a záró eseményen ismertették a közönséggel, ami elérhető itt.

A 25.000 eurós támogatáson és a szakértői csoport támogatásán felül a művészek egy kapacitásnövelő programban is részesülnek, amelynek témája az új technológiák és az innovációs folyamatok belső mechanizmusa és logikájának vizsgálata. Az inkubációs program egy Budapestről induló és Linzbe tartó közös úttal veszi kezdetét 2024 tavaszán.

A rezidenciákon kidolgozott és elkészült műalkotások és projektek 2025-ben kerülnek kiállításra az Ars Electronica Festivalon, az Onassis Stegi-n és a Laboral-on, valamint más befogadó intézmények helyszínein.

Az európai digitális megállapodásnak (European Digital Deal) koordinátora az Ars Electronica (AT), a konzorcium partnerei a Center for the Promotion of Science (RS), Culture Yard (DK), Gluon (BE), Teatro Circo de Braga (PT), iMAL (BE), Kersnikova (SI), LABoral (ES), Onassis Stegi (GR), Pro Progressione (HU), Sineglossa (IT), Waag Futurelab (NL) és a Zaragoza City of Knowledge Foundation (ES).