Jianan Qu Viewers 1 Kicsi

View/ers

2018 októberében került sor Jianan Qu és társulatának táncos és performatív jegyeket egyaránt felvonultató előadására a Westkunst – Ostkunst gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódóan a Ludwig Múzeumban. Jianan Qu 2015 óta foglalkozik művészeti tereket kutató performanszok létrehozásával, melyekben a kiállított művek, a látogatók és a tér egymáshoz való viszonyát vizsgálja. A Bécsben alkotó kínai művész aktív és élő térré változtatta a budapesti múzeum kiállítótereit, s izgalmas kísérletet tett arra, hogy újraértelmezze a megfigyelés szerepét.

A múzeum a művészet és az ember találkozási pontja. Egy hely, ami arra szolgál, hogy a művészeti alkotásokat megfigyelhessük. De válhat-e ez a megfigyelés művészetté?

A múzeum élő és aktív térré változtatásával Jianan Qu újraértelmezi a megfigyelés szerepét, és kísérletet tesz új nézőpontok felkutatására. A tér újragondolása nem csupán elméleti, de vizuális és fizikai folyamat is egyben. A teoretikus kérdések művészeti úton való megválaszolásával Jianan Qu új utakat nyit a kiállítótér, azaz „white cube” értelmezésében.

A view/ers kezdőeseményeként 2016. november 7-11. között Budapesten tartottuk meg workshopunkat, melyen összesen 12 előadó jelent meg, Magyarország és Ausztria mellett Lengyelország képviseletében is. A workshop során kiválasztásra kerültek a projekt későbbi résztvevői.

A kutatómunka két részletben, a kiválasztott művészek alkalmi részvételével a Ludwig Múzeumban és a bécsi MUMOK-ban zajlott. A munka során véglegesedett, hogy a CAFe Budapest keretén belül, a budapesti Ludwig Múzeum és az NKA támogatásával lehetőségünk lesz az egész estés darab elkészítésére, valamint a bécsi partnerek meghívására is.

***

Résztvevők: Jakub Borkowicz · Paula Dominici · Erika Fransson · Elsa Mourlam · Vilte Svarplyte · Madeleine Schrauber · Dominik Tandl

Projekt
menedzser

Szőke Tímea, Balogh Zsuzsanna, Bognár Anita

Projekt időszak

2016 augusztus - 2017 október

Partnerek

Ludwig Múzeum (HU)
Osztrák Kulturális Fórum (HU)
Museum moderner kunst stiftung ludwig (AT)