Urban 1

Urban ParticipArt

Az Erasmus+ program keretében létrejövő stratégiai partnerség, az Urban ParticipArt egy olyan laboratórium, amely innovatív, kultúrából táplálkozó részvételi módszertanokat fejleszt, melyek a civilek (különös tekintettel a fiatalokra) városi terek átalakításába való bevonását célozzák. Gyakorlati alapú kutatásunk és közös kísérletezésünk konkrét eredménye a városi ifjúság részvételi művészeti eszköztárának fejlesztése lesz. A projekt során létrejövő eszköztár olyan művészeti eszközök halmaza, melyek a különféle kreatív módszerek cseréjén és a részvételi alapú együttműködésen alapulnak.

A barcelonai, budapesti és rotterdami kulturális és művészeti szervezetek a részvételi művészeti módszerek adaptálásáról és alkalmazásáról tanulnak a projekt során, melynek eddigi, külföldi találkozóin a spanyol partnerszervezet három színházi technikájáról, illetve a holland szervezet által alkalmazott PhotoVoice-ról szereztünk elméleti és gyakorlati tudást.

A következő lépésekben e technikákat a digitális történetmeséléssel keverve hozzuk majd létre a közös módszertani eszköztárat, mely biztosítja a kulturális szervezetek számára, hogy a városi átalakítási folyamatokba helyi fiatalokat is be tudjanak vonni a részvételi alapú művészetek segítségével. Az ifjúság így megtapasztalhatja, hogy lehet beleszólásuk környezetük alakításába, valamint hogy milyen eszközeik lehetnek arra, hogy részt vegyenek a változtatásban.

Az angol nyelvű módszertani eszköztár itt érhető el

Toolkit

Projekt
menedzser

Hajdú Fanny

Projekt időszak

2019 - 2021

Partnerek

Home of Participation (NL)
INCA Catalunya (ES)
Meet Lab (HU)