Pp Arts 4

Szabihíd

A projekt weboldala

2017-től kezdődően nyaranta a Szabadság híd néhány hétvégére közös térré alakul át, ahol a városlakók és látogatók egy kis szabadságra lelhetnek a nyüzsgő főváros szívében. A Szabihíd egy urbanisztikai, közterület-fejlesztési és nem utolsósorban művészeti kísérlet, mely a művészetek, a sport, a közösségi programok szabadságáról szól. Az eseménysorozat ezen felül előrevetíti a városi köztérhasználat alternatív lehetőségeit, közelebb hozza az embereket a városhoz és folyóhoz, közössége(ke)t épít, és lehetővé teszi a fenntartható, demokratikus, közösen létrehozott terek megjelenését a városban. A híd közös, a tér közös, a szabadság közös. A Szabihíd projekt a Valyo – Város és folyó Egyesület és a Pro Progressione közös eseménye.

A Valyo már 2011 és 2017 között több olyan akciót hajtott végre, amikor egy-egy, a forgalom elől elzárt területet vett birtokba. Építkezések, sportesemények és árvíz idején a szabadon maradt Duna-partokra pikniket, koncertet, köztérfoglalást szervezett az egyesület. 2016-ban egy villamos rekonstrukció miatt vált szabaddá egy hónapra a Szabadság híd, Budapest kisforgalmú, de gyönyörű helyen lévő, emblematikus hídja. Az emberek azonnal birtokba vették és folyamatos piknik vette kezdetét. 2017-ben a Valyo gerilla-médiakampányának hála a Szabadság híd újra Szabihíd lett néhány hétvégére, és ekkor már a Pro Progressione is csatlakozott a programok szervezéséhez többek között olyan térspecifikus programok meghívásával, mint például a Ziggurat Project Medúzája, a C.iC – Earthborn című előadása, vagy a Willany Leó társulat rendhagyó estje. Ezzel kezdetét vette a kísérleti hídfelszabadítás: olyan demokratikus köztér jött létre, ahol minden társadalmi réteg és minden korosztály megfordult.

2018-ban folytatódott a Szabihíd projekt, a városlakók a területet már rutinszerűen vették birtokba. Természetessé vált a híd köztérként való használata. A magukkal hozott és a Valyo által kitett függőágyakban élvezték az emberek a híd szabadságát. A Pro Progressione jóvoltából pedig a hídon egyre több, egyedi és különleges művészeti esemény valósult meg. A Szabihíd projekt Budapest részévé vált.

2019-ben a Szabihíd eddigi legsikeresebb évét zárta. A programsorozat körülbelül 40.000 érdeklődőt csábított a Szabadság hídra a 4 júliusi hétvége alatt. Az alulról jövő kezdeményezéseken, önszerveződő programokon felül pedig a PP számos különleges kulturális és közösségi programmal készült:

Színházi-, bábszínházi- és táncelőadásaink: Y Csoport – Ledpuppets: A legkisebb óceán (részlet)Willany LeóVarró Dani és kortársai (KIMI előadás)Ricotta – bábmese a barátságról – Trömböczky Napsugár bábszínházaMese-mese mátka – Bölöni Réka bábszínházaInspirál Cirkusz JamAcroyoga Jam.

Koncertjeink: Valami SwingPlaton KarataevRumba GitanaJ3ZZ – Jérôme Li-Thiao-Té.

Irodalmi programjaink: a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépíró Tagozata Jelenlét Köre felolvasóestjeRendhagyó irodalomóra Színész BobbalVersposta.

Közösségi programjaink: SzentmiseKözösségi reggeliElső Kézből a Hajléktalanságról – Szituációs játékElső Kézből a Hajléktalanságról – Élő KönyvtárImpró szessön az Itt és Most TársulattalRejtély a hídon – színházi kalandjáték.

Összművészeti jellegéből fakadóan a Szabihíd helyet biztosít különböző művészeti ágakból érkező művészek számára, az ismertebb előadóktól a feltörekvő művészeken át az amatőr csoportokig. A Szabihídon a művészet kizárólag elit alapokon nyugvó felfogásától eltérően nagy hangsúlyt kap a szociális- és gazdasági háttértől függetlenül, mindenki számára elérhető, színvonalas, szabad művészet.

Külön köszönet Bogdán Réka Orsolyának és Balogh Zsuzsannának a 2019-es programok szervezéséért, és Péter Benjáminnak, aki 2018-ig a Szabihíd projektmenedzsere volt a PP-nél.

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Fotók: Spengler László

Projekt
menedzser

Pallag Sára

Projekt időszak

2017 -

Partnerek

VALYO – Város és Folyó Egyesület (HU)