Playmobile 1

Play! MOBILE

A Play! Mobile weboldala

A Play! MOBILE célja, hogy ösztönözze a kulturális részvételt az európai kistérségekben. Úgy véljük, hogy a közösségi művészi gyakorlat, az adaptálható térspecifikus installációk és egy részvételi alapú színházi játék létrehozása a művész-művészeti alkotás és a közönség közötti kölcsönhatás platformjaként egy kifinomult és inkluzív módszer a vidéki közönségek megszólítására és érdeklődésük felkeltésére. A látogatott települések köztereit a kortárs művészetek játszóterévé átalakításával a művészetek befogadásának alternatív módját kívántuk megteremteni – egy módszertant a kortárs műalkotások bemutatására anélkül, hogy az komolyabb infrastruktúra meglétét kívánná.

A művészetnek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie, nemtől, kortól, gazdasági státusztól és földrajzi helyzettől függetlenül. A kortárs művészetnek nem csupán a meglévő kulturális központokban, hanem a kistérségekben is rendelkezésre kell állnia. A Play! MOBILE erre kínált alternatívát azzal, hogy a kortárs művészetet bárhol, bárki számára elérhetővé próbálta tenni. Célunk volt egy olyan játékszerkezet kialakítása, amely kiterjeszti a kortárs művészeti alkotások bemutatásának kereteit a projekt által meglátogatott települések adott tereinek és lehetőségeinek felhasználásával.

A Play! MOBILE a városokat színpadokká és kiállítási helyekké változtatta, olyan tereket és utcákat hozva létre, ahol a művészet segítségével bármi megtörténhet. A játék struktúrája határozta meg a nézők pozícióját, lehetővé téve számukra, hogy a művészetet közvetlen módon érzékeljék. A művészek nemzetközi csapata – a települések helyi fiataljaival együtt – egy részvételi alapú összművészeti játékot hozott létre, így hozva közelebb a kortárs művészetet a közönséghez. Ez a megközelítés nem csak az embereket hozta közelebb a távoli területek kortárs művészetéhez, hanem a kulturális szereplők és döntéshozók közötti párbeszédet is elősegítette a kultúrához való hozzáférés kérdésében.

Projekt
menedzser

Hajdú Fanny, Salgó Viktória

Projekt időszak

2018-2020

Partnerek

Di Mini Teatro (FR)
Kulturanova (RS)
MAGMA (RO)
Meet Lab (HU)