Ernyősök

Művészeink

Feledi János / Feledi Project http://felediproject.com/ https://www.facebook.com/felediproject/ https://vimeo.com/153046248 A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd a Budapest Balett szólótáncosaként, koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a PR-Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával […]

Feledi János / Feledi Project

Feledi 1

http://felediproject.com/
https://www.facebook.com/felediproject/
https://vimeo.com/153046248

A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd a Budapest Balett szólótáncosaként, koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a PR-Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project.

Egész estés darabjait folyamatosan teltházzal játszák a Nemzeti Táncszínházban, de a társulat fellépett már a Nemzeti Színházban, a Művészetek Palotájában, a Szkéné Színházban, a Bethlen Téri Színházban és nemzetközi hírnevű hazai fesztiválokon is. Az együttes folyamatosan kap a világ több pontjáról meghívást és 2015 óta minden évben fellép Amerikában.

Feledi János 2019-ben három éves MMA ösztöndíjban részesült, 2020-ban pedig egyike volt azon három táncművésznek, akik a rangos állami kitüntetést, a Harangozó Gyula-díjat kapták.

A társulatot magas színvonalú technikai tudás, kiváló művészi/előadói jelenlét, profizmus, energikusság jellemzi. Feledi János koreográfiáira jellemző az érett, egyéni stílus és kifejezésmód, alkotói formavilág, melyben egyedi módon ötvöződnek a klasszikus balett mozdulatok a modern, kortárs tánc elemeivel. A minőségi munka és a számos produkció kivívta a hazai táncszakma elismerését; ennek bizonyítéka, hogy a Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága tagjai közé választotta.

***

Futó előadások:

[Revenge (Élektra)
Orfeusz
Rekviem
Hullámok
Szálkák
Psyché
Idők Folyamán
In Memoriam

2020-ban tervezett bemutatók:

No Exit · SOLO est · Metamorfózis

Feledi 2  Feledi 3

************

 

Grecsó Zoltán / Willany Leó

Grecso 11

http://grecso.com/
https://www.facebook.com/grecsozoltan/
https://www.instagram.com/willanyleo/
https://vimeo.com/286546700

Grecsó Zoltán szabadúszó táncművész, koreográfus és táncpedagógus és a Willany Leó vezetője a táncművészet számos területén megjelenik mint alkotó, előadó és kulturális programok szervezője, lebonyolítója. Munkássága egyaránt motiválja a művészi közegben dolgozó és tanuló, illetve az amatőr, mozgásra vágyó táncosokat. 2011 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2015 szeptembere óta a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanít kortárstáncot, emellett rendszeresen tart workshopokat Európa és Ázsia különböző országaiban is. 2014-ben Fülöp Viktor ösztöndíjban részesült, és az Amatőr Táncszövetség művészeti titkárának nevezték ki. Több mint 10 éves szakmai múltja alatt közel 65 különböző produkcióban vett részt.

2009-ben saját improvizációs stúdiót hozott létre, amely Willany Leó Improvizációs Táncszínház néven vált ismertté. A fiatal táncosokat felkaroló Willany Leó társulat megalakulása óta folyamatosan lehetőséget biztosít a művészeknek a gyakorlásra és fellépésre – heti egy alkalommal, szerda esténként Budapesten, nyaranta pedig számos fesztiválon.

 

2019-ben Lábán Rudolf különdíjjal ismerték el munkásságát.

„Lábán nomináltak és Lábán-díjasok sora próbálgatta szárnyait és csiszolgatta ötleteit Grecsó Zoltán színpadán. Willany Leó: mára egy márka lett. Méghozzá egy igazán értékes márka, ahol a pályakezdő táncosok megnézhetik, mit értek azok az évek, amit a szakiskolákban, egyetemeken töltöttek.” (Török Ákos) – forrás: fidelio.hu

***

Futó előadások:
#Orfeusz#Eurüdiké

2020-ban tervezett bemutatók:
Ott vagy! · Kamaszok (felújítás) · Többet magunkról · Aloe – Willany Leó Special

Grecso 33   Grecso 22

*********************************

Gulyás Anna

Guly

compagnieic.com
https://www.facebook.com/compagnie.ic/?ref=br_rs
https://www.instagram.com/compagnie.ic/
https://vimeo.com/237542982

Gulyás Anna szabadúszó táncművész, koreográfus, a Compagnie interContemporain alapítója és művészeti vezetője. 2013-ban táncos és próbavezető szakon, moderntánc szakirányon, 2016-ban pedig koreográfusként diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Önálló munkái mellett az improvizációs színház és a kőszínházi produkciók is fontos szerepet játszanak munkásságában, csakúgy, mint a társművészetekkel való együttműködések. Olyan alkotókkal dolgozott már együtt, mint a Bozsik Yvett Társulat, a Közép-Európa Táncszínház vagy a Duda Éva Társulat.

Alkotóként a pszichológiai-emocionális aspektusok, valamint a játékosság minősége, a morál megismerésének, értelmezésének igénye a meghatározó művészetében. Munkásságát az élő zene és erőteljes érzelmek inspirálják. A rögzített mozdulatok és az improvizáció állandó, mégis örökké változó esztétikai megoldásait kutatja.

Earthborn   Gulyás Anna 2

*********************************

 

Horváth Kristóf / Tudás Hatalom

Kristof 2

https://www.facebook.com/Horváth-Kristóf-Színész-Bob-186542818634509
https://vimeo.com/290254236

2018-ban hivatalosan is a Pro Progressione ernyőszervezeti tagja lett Horváth Kristóf színész, rendező, slammer. A Színész Bob néven is ismert alkotó a rendhagyó versmegzenésítéseiről ismert Bob és Bobék Orchestra és a tehetséges hátrányos helyzetű fiatalokból szerveződött Tudás Hatalom csoport vezetője, emellett rendszeres pedagógiai tevékenységet is folytat. A színházi nevelésen, mentoráláson és tantermi színházi előadások létrehozásán túl rendszeresen tart rendhagyó irodalomórákat, emellett a kisebbségekért és hátrányos helyzetűekért folytatott társadalmi szerepvállalása is jelentős.

A Tudás Hatalom hátrányos helyzetű tehetségek alkotói csoportja. Tagjai 2013- ban egy olyan videoklipet hoztak létre, amelyben a korai iskolaelhagyás miatt adódó problémákra hívták fel a figyelmet egy rendhagyó rapszöveggel. A videó nagyjából 150 ezer letöltést ért el, 2014-ben pedig megnyerte a 89 After zenei verseny fődíját is. Publikálását követően, az elmúlt években a csoport személyesen is találkozott az érintettekkel, és több ezer fiatalnak tartottak drámapedagógiai foglalkozásokat az ország különböző területein. Ezek a foglalkozások és csoport színházi előadásai társadalmi problémákra reagálnak. Kreativitást, identitást, toleranciát fejlesztő foglalkozásaikkal erősítik a résztvevők önbecsülését, motivációját és hozzájárulnak az intellektuális, személyi, szociális és kommunikációs kompetenciáik fejlődéséhez. Tagjai leendő drámapedagógusok, szociális munkások és művészek, akik a célcsoportjaikkal hasonló tapasztalatokkal és kihívásokkal rendelkeznek, így hitelességük megsokszorozódik. A csoport munkáját az egyes foglalkozások és foglalkozássorozatok témájától és az aktuális célcsoport adottságaitól függően segítő szakemberek (drogprevenciós szakértő, tehetséggondozó pedagógusok, kommunikációs szakemberek, közösségfejlesztők) is mentorálják. Színházi nevelési és drámapedagógia foglalkozásaik mellett a csoport iskolások számára 60 perces interaktív koncerteken, rendhagyó irodalomórákon mutat be élethelyzeteket saját és klasszikus szövegeken keresztül, és vonja be a fiatalokat a közös alkotás élményébe. Közösségi és művészeti, alkotói kampányok kezdeményezésével lehetőséget teremtenek arra, hogy a résztvevők kisebb és nagyobb körökben ismerjék meg, gondolják végig a saját történetüket és más társadalmi csoportok, közösségek történetét és a közös munka révén megértsék és megvitassák a társadalom alapvető értékeit, a tudatos és nyílt beszéd fontosságát. A csoport iskolák, gyermekotthonok, színházak, drámapedagógia műhelyek, tanodák, kollégiumok és büntetés-végrehajtási intézetek falai között is végzi tevékenységeit.

***

Futó előadások: Cigány magyar · Rendhagyó irodalom és történelemórák · Slam poetry estek

Kristof 1   Kristof 3

***********************

 

Nagy Emese / MA•ZE

Maze 1

https://mazedancecompany.wixsite.com
https://www.facebook.com/mazedanceco/
https://vimeo.com/339318496

Nagy Emese táncművész, koreográfus és a MA•ZE Táncegyüttes alapítója. 2017 júniusában diplomázott a Magyar Táncművészeti Egyetem pedagógus szakán. A MA•ZE egy budapesti székhelyű kortárs táncegyüttes, melynek eddigi összes munkáját határtalan szenvedély és dinamizmus jellemzi.

***

Nagy Emese 2014 óta dolgozik alkotóként is, azóta számos bemutatója volt több hazai és nemzetközi színpadon, fesztiválon, többek között az alábbiakon:

Springboard Danse Montréal (Montréal)
Agitart Festival (Figueres)
10 times 6 Festival (Berlin)
Dance Fest (Skopje)
Antré Fesztivál (Budapest)
Sziget Fesztivál (Budapest)
Pécsi Országos Színházi Találkozó (Pécs)
Thealter  (Budapest)
NEXTFESZT (Budapest)
Bethlen Téri Színház (Budapest)
MU Színház (Budapest)
Trafó Kortárs Művészetek Háza (Budapest)

Maze 2

*********************************

 

Y Csoport

Ycsoport 3

https://azycsoport.wixsite.com/azycsoport
https://www.facebook.com/ycsoport
https://vimeo.com/214987764

A 2016 őszén alakult, fiatal színházi alkotókat tömörítő Y Csoport alapvető törekvése, hogy társulatának tagjai ne csupán színészek, de környezetükről érvényesen és felelősségteljesen gondolkodó, alkotó művészek legyenek. Tudatosan keressék az új utakat, és műhelymunkájuk során lehetőséget nyújtsanak a csapat tagjainak arra, hogy kibontakoztathassák alkotói képességeiket. Olyan azonos generációhoz tartozó fiatalok közössége ez, akik arra vállalkoztak, hogy függetlenül, önerőből fogalmazzák meg magukat és találják meg saját színházi nyelvüket.

Az Y Csoport tagjai: Fábián Szabolcs, Gonda Kata, Hajmási Dávid és Móga Piroska 2015 nyarán végeztek a Kaposvári Egyetem színművész szakán, Kazári András jelenleg is az egyetem hallgatója. Tagok továbbá: Bognár Anita, Boros Ádám, Király Orsolya, független színházi alkotók, és Balogh Zsuzsanna asszisztens, aki 2016-ban diplomázott színháztudomány szakon a Károli Gáspár Református Egyetemen.

***

Futó előadások:

Kóda – Utóirat két hegedűre
Világgá
Szökőár
A legkisebb óceán
Exit Wounds

2020-ban tervezett bemutatók: Patchwork · (Nem) mindegy

Ycsoport 2

Ycsoport 1

 

 

 

 

 

 

******************

 

Ziggurat Project

Ziggurat 2

http://zigguratproject.com/
www.facebook.com/zigguratproject
https://www.instagram.com/zigguratproject/
https://vimeo.com/286306600

A Ziggurat Projectet három fiatal magyar táncművész (Sarlós Flóra Eszter, Kovács Emese, Lukács Gergő) hozta létre 2013-ban. A társulat állandó tagokkal és különböző művészeti területekről hívott vendégművészekkel (tánc, színház, képzőművészet, zene és irodalom) dolgozik együtt. A tásulat fő fókuszában az interdiszciplináris, tér-érzékeny előadások és a társadalmi célú projektek állnak, elsőbbséget adva a különböző kulturális és közösségi terek mint előadóterek számára. Céljuk, hogy az alkotófolyamat során hierarchikus felépítés nélkül hozzanak létre relációs művészetet, ösztönözzék a diskurzusteremtést a művészi formák között, leépítsék a nézői elvárásokat, és interakciót létesítsenek a közönség és a művészek között.

Ziggurat 3   Ziggurat 1

Projekt
menedzser

Pallag Sára

Projekt időszak

2010 -

Partnerek

Feledi Project
Grecsó Zoltán / Willany Leó
Gulyás Anna
Horváth Kristóf / Tudás Hatalom
Nagy Emese / MA•ZE
Y Csoport
Ziggurat Project