Lee In Soo Small

Monotánc Fesztivál

A fesztivál weboldala

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkota meg a szervezők csapata. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe.

A Pro Progressione 2010 óta szervezője és együttműködő partnere a Monotánc Fesztiválnak, 2019 augusztusában pedig első alkalommal került megrendezésre – szintén a Pro Progressione szervezésében – a Szöuli Monotánc Fesztivál a hazai program társfesztiváljaként.

A mára nagy múlttal rendelkező Monotánc Fesztivál nemzetközivé válásának újabb állomásaként Koreában első alkalommal 2019 augusztusában került megrendezésre az I. Szöuli Monotánc Fesztivál, amelyre a 8. Monotánc Fesztivál legerősebb hazai előadásai kerültek bemutatásra:

• Mádi László – Mészáros Máté: InSoundOut – Közép-Európa Táncszínház
• Góbi Rita – Szegő Dávid – Pavla Beranová: Reptében (Volitant) – Góbi Rita Társulat

Az együttműködés 2020-ban a 9. Monotánc Fesztiválon folytatódik, ahova már kiválasztásra került a két koreai fellépő az I. Szöuli Monotánc Fesztiválról.

2018-ban immár 8. alkalommal rendezte meg a Bethlen Téri Színház a Monotánc Fesztivált. A Pro Progressione, ahogy az eddigi években, legutóbb is gondoskodott róla, hogy a fesztivál nemzetközi szcénája lépést tartson a legújabb irányzatokkal. Két fiatal koreai táncos-koreográfust kértünk fel, hogy a híres Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztivál nyerteseiként Európában először Magyarországon, a Monotánc Fesztiválon mutassák be előadásukat. A bolgár származású Miroljuba Petrova, valamint a szlovák Tomas Danielis szintén nagy sikerrel szerepeltek a fesztivál színpadán.

Lee In Soo nevéhez fűződik Dél-Korea egyik legismertebb kortárstánctársulata az EDx2. 2008-ban diplomázott a Koreai Nemzeti Egyetem koreográfus szakán és 2010 óta az egyetem tanára. 2008-ban és 2017-ben a Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztivál nagydíjasa volt „Első találkozás” című előadásával.

Jaewoo Jung Dél-Korea egyik legtehetségesebb fiatal táncosa, aki 2016 óta a Koreai Nemzeti Kortárs Tánctársulat tagja. 2016-ban végzett a Koreai Nemzeti Egyetem táncművész szakán. 2017-ben „Lakatlan Sziget” című előadása a Szöuli Nemzetközi Koreográfia Fesztivál junior nagydíjasa volt.

Tomas Danielis alkotói érdeklődésének fókuszában a vizuális, illetve a digitális technikák és a mozgás, a tánc kapcsolata áll. A különböző műfajok átjárhatósága, az előadó térbeli jelenlétének megértése és konceptualizálása adja előadásai gerincét. Alkotásait több mint húsz országban mutatták be. Tomas Danielis “Suite No.3” című koreográfiáját mutatta be a fesztiválon.

Miroljuba Petrova Amszterdamban élő és dolgozó bolgár-magyar származású táncos. A kortárstánc mellett a capoeira, a bolgár néptánc és a pantomim területén is jártas. Hollandián kívül az alábbi helyeken szerzett szakmai tapasztalatot: Ponderosa (Németország), Theater Brett (Ausztria), Cullberg Ballet (Svédország), Iseli-Chiodi Dance Company és Shawbrook (Írország). Miroljuba Petrova „Egyszer egy kicsi madár…” című koreográfiáját mutatta be a fesztiválon.

A korábbi évekről bővebb információ az alábbi linkeken érhető el:

4. Monotánc Fesztivál · 5. Monotánc Fesztivál · 6. Monotánc Fesztivál · 7. Monotánc Fesztivál · 8. Monotánc Fesztivál

Projekt
menedzser

Petrányi Barna

Projekt időszak

2010 -

Partnerek

Bethlen Téri Színház (HU)
Közép-Európa Táncszínház (HU)
Szlovák Intézet (SK)
Osztrák Kulturális Fórum (AT)
Korea Dance Abroad (KR)
Monotánc Fesztivál (HU)