Mixdoor 3

MIXDOOR – New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices

A projekt weboldala

A Mixdoor – New Forms In Mixdoor Performing Arts Practices 2014-ben az Európai Bizottság Kreatív Európa programja által egyetlen magyar kezdeményezésként támogatásra ítélt, kétéves művészeti projekt. A felkészítő időszakban négy nemzetközi workshop került megszervezésre, melyekhez az adott város (Torun, Zágráb, Elefsina, Budapest) helyi művészeinek is volt lehetőségük csatlakozni. A projekt eredményeképpen létrejövő nagyszabású előadás a vertikális tánc, a modern cirkuszművészet, a 3D-s vetítés, a zene és a térspecifikus művészeti alkotások ötvözetéből született meg. A projekt újraértelmezte az előadások helyszínéül szolgáló köztereket, továbbá turnéja során új közönséget célzott meg Európa-szerte az összművészeti produkciókkal.

A közönséggel való kapcsolat új megközelítésének szükségessége arra késztetett minket, hogy újra felfedezzük a művészi alkotás különböző kifejező eszközeit és egyúttal hangsúlyozzuk közös alapjaikat. A kutatási folyamat meghatározta a projekt fő tengelyét: a külső nyilvános tér és a beltéri színházi terek kombinált felhasználását. (Mixdoor = kültéri és beltéri)

A projekten belül az előadóművészek és a szakemberek (vizuális, dizájn, műszaki stb.) együttműködtek az egyes helyszíneken kiválasztott művészekkel. A projekt előkészítése két szakaszból állt: először az állandó művészek kerültek kiválasztásra az egyhetes workshopok során – ők hozták létre Magyarországon a műsort; aztán az előadás turnéja során minden országban új művészek csatlakoztak a társasághoz. A workshopok különböző országokban kerültek megrendezésre: a 2 hetes inspirációs időszak Elefsinában zajlott, míg az előadást Budapesten hozták létre egy 6 hetes időszak alatt, majd a műsor szinte minden partnerországban bemutatásra került.

A projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatta.

Projekt
menedzser

Petrányi Barna, Gulyás Nóra

Projekt időszak

2014-2016

Partnerek

Magyar Zsonglőr Egyesület (HU)
Prizma kollektíva (HU)
Offline ontheater (HU)
TAK (PL)
Compagnie 9.81 (FR)
Motus Terrae (EL)
Croatian Institute for Movement and Dance (HR)