Sz

Livin’ the City – (E)merging Parallel Realities

A Livin’ the City egy maroknyi projekt által inspirált nemzetközi együttműködés, melyek célja, hogy a művészet megjelenjen a színházon kívüli, hétköznapi tereinkben, s ennek nyomán valódi közösségi terek alakuljanak ki a városban. Ezek a projektek összművészeti alkotásokat és interaktív színházi játékokat foglalnak magukban, melyek skálája az egy személynek szóló előadásoktól egészen a szélesebb közönséget célzó koncertekig terjedhet. Célunk, hogy közelebb hozzuk a helyieket városukhoz és a művészetekhez, s hogy egy olyan közösségi létezés és figyelem létrejöttét segítsük elő, ami ritkán van jelen mai felgyorsult társadalmunkban.

A Livin’ the City olyan interaktív, részvételi alapú projektjeinkből nőtte ki magát, mint a Szabihíd és a Dunapest keretein belül megvalósuló Futószínház vagy Villamosszínház (Holtvágány). Ezek az akciók kihívás elé állították a helyi közönséget, mindamellett lehetőséget adtak nekik arra, hogy egy még ismeretlen műfaj befogadásával kísérletezzenek. A Szabihíd színes, különféle műfajokat felvonultató programjai és a Futószínház szokatlan, művészetet és sportot összekapcsoló színházi élményeivel mintaként szolgálnak tervezett projektünk számára. A Livin’ the City célja a közösségi terek újraértelmezése azok funkcióinak újragondolásával és a bennük rejlő lehetőségek felfedezésével, egy hazánkban és a szomszédos országokban még kevéssé ismert, feltörekvő műfaj segítségével.

A Kreatív Európa támogatására pályázott tervezett projektünk Európa néhány szociálisan elkötelezett és innovatív művészeti programjainak kezdeményezőit egyesíti. A helyiek bevonásával, részvételi alapon létrejövő interaktív művészeti alkotás és játék segítségével szeretnénk egy újfajta szemléletmódot kialakítani mind a minket körülvevő épített környezet, mind embertársaink, illetve a művészetek irányában. Célunk a közösségi terek újrainterpretálása funkcióik és a bennük rejlő lehetőségek művészetek által történő felfedezésével.

Projekt
menedzser

Hajdú Fanny

Projekt időszak

2020-2021

Partnerek

exvUoto Teatro (IT)
Open History (HU)
Pergine Spettacolo (IT)
Teatro Metaphora (PT)
United Cowboys (NL)