Odh19 01 By Jorge Lizalde

EU Dance Hack

A projekt weboldala

Az EU Dance Hack egy 20 hónapig tartó projekt, amelyet a TaikaBox (FI), a Közép-Európa Táncszínház (HU) és a Developing Art (RO) közösen dolgozott ki. A projekt kiemelt célja az innováció, nemzetközi kitekintéssel: új irányokat és gyakorlatokat találni a független/szabadúszó szektorban dolgozó előadóművészek és művészeti szervezetek számára az egyre bizonytalanabbá váló világban történő eligazodáshoz. A partnerek egy egyedülálló Dance Hack rezidenciaprogram kidolgozására összpontosítanak, amelyben e közös cél érdekében nemzetközi művészek, oktatási szakemberek, kutatók és technológiai vállalkozások gyakorlati és kísérleti jelleggel dolgoznak együtt.

A módszert tesztelési és kiértékelési ciklusok során fejlesztették ki, amely három ötnapos Dance Hack rezidenciát foglal magában: az 5. hónapban Finnországban, a 11. hónapban Romániában, a 17. hónapban pedig Magyarországon. Összesen 15 művészt – minden rezidenciára ötöt – választanak ki Európa-szerte meghirdetett nyílt pályázatokon keresztül, így alkotva transzdiszciplináris csapatokat. A partnerek a rezidenciák sikerességének érdekében ökoszisztémákat építenek minden egyes rezidencia köré, így kötve össze a művészeti, a tudományos, az oktatás és az üzleti élet területeit: e hasonlóan gondolkodó szakemberekből összeálló közösség a fenti ágazatok megújítása érdekében keres közösen új módszereket. Az ökoszisztémák a közös munka révén és egy olyan workshopokat és szakmai kapcsolatépítő eseményeket is magában foglaló programon keresztül épülnek ki, amely a kapcsolatépítésen túl módszertani tudásmegosztás alapú.

A projekt eredményeit nyilvános bemutatókon, panelbeszélgetéseken és a projekt weboldalán keresztül tárják a szélesebb közönség elé. A partnerek mentorálási programot is indítanak a rezidenciák megvalósításának támogatására és a szakmai kapacitásépítés érdekében. Három mentor gyakornok – minden országból egy- vesz részt a programban. A projekt zárásaként a partnerek egy útmutatót tesznek közzé a Dance Hack rezidenciaprogram lebonyolításáról, hogy más ágazatokat is inspiráljanak és ezzel kiterjesszék a hálózatot.

A projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja társfinanszírozza.

Hu Az Európai Unió Társfinanszírozásával Pos

Projekt
menedzser

Petrányi Barna

Projekt időszak

2024-2025

Partnerek

TaikaBox (FIN)

Developing Art (RO)

Central Europe Dance Theatre (HU)