Escape Fake

Escape Fake 2.0

A projekt weboldala

A projekt fő célja innovatív digitális eszközök kifejlesztése a fiatalok médiaműveltségre való neveléséhez.

Interdiszciplináris megközelítéssel tesszük ezt, az immerzív technológia és az interaktív élmények megtervezésére összpontosítva, az audiovizuális/immerzív technológia, a média, az oktatás és a kultúra területén működő szervezetek együttműködésével. Európai oktatási és médiaszervezetek küzdenek azért, hogy termékeiket és kínálatukat a fiatal célcsoport igényeihez igazítsák. Ennek eredményeképpen a fiatalok a többi korosztálynál jobban ki vannak szolgáltatva a téves információk gyors terjedésének. Úgy látjuk, hogy olyan digitális eszközök fejlesztésére van szükség, amelyek az elmélyülésre és az élményszerűségre, valamint a tanulásra épülnek, hogy a fiatalokat edukálják és felkeltsék érdeklődésüket a médiaműveltség iránt.

Ezzel a projekttel különböző területeken működő, az álhírek témájával foglalkozó szakembereket fogunk össze, hogy tapasztalatot cseréljenek a médiaműveltség átalakításának megközelítéseiről. Tervezünk egy kiterjesztett valóság-alapú szabadulószobás játékot az álhírekről, valamint guide-okat és más anyagokat a különböző szakemberek számára, amelyek a téma médiába való beépülését segítik.

A játékot művészeti installációkkal együtt egy digitális narratívába is integráljuk, amelyet kulturális és oktatási rendezvényeken mutatunk be. Megközelítésünk célja, hogy fenntartható, azonnal használható eszközt biztosítsunk, és növeljük az érdeklődést a kritikai
művészet és a kritikus tervezés iránt, valamint új lehetőségeket nyissunk a termékfejlesztés számára a médiaműveltség területén.

A projekt megjelenése a Sziget fesztiválon:

Projekt
menedzser

Kókai-Nagy Tímea

Projekt időszak

2022 - 2024

Partnerek

Polycular (AT)
La Fabbrica (IT)
Expert Forum (RO)