Tragédia

Az ember tragédiája

Madách Imre Az ember tragédiája a magyar irodalomtörténet egyik legkiemelkedőbb és leggrandiózusabb alkotása, mely kezdeményezésünkkel most új köntösbe bújva egy egészen új útra indul. Térspecifikus előadásunk helyszíne a Városmajori Szabadtéri Színpad és az azt körülölelő, sok szempontból kihasználatlan és elfeledett park, melyet az előadás elidegeníthetetlen részeként újra felfedezhetnek az alkotók és résztvevők, így új jelentéstartalommal, emlékekkel bővülhet „repertoárja”.

Formabontó kortárstánc előadásunk összesen 13 különböző helyszínen (két visszakanyarodással) játszódik a parkon belül; a dráma mindegyik színét egy-egy tehetséges és elismert koreográfus álmodja meg, ezzel is bemutatva a kortárstánc világának sokszínűségét, a különböző stílusok és technikák változatosságát és az interdiszciplináris kooperációban rejlő lehetőségeket. Néhány színt képzőművészeti installációként jelenítünk meg, melyek afféle pihenőpontokként is szolgálnak majd a forgatag közepette.

Az alapvetően rövidebb lélegzetvételű koreográfiákat rögzítjük, és 2-3 perces hosszúságban elhelyezzük egy online felületről elérhető térképen, mely bárki számára hozzáférhetővé teszi a különleges és egyedi kulturális élményt. Ezzel örök életű előadást hozunk létre a jelen- és utókor számára; jó példával szolgálunk azokra az időkre és helyzetekre, amikor a hagyományos színházi élet mint olyan megszűnik létezni; és kimozdítjuk az alkotókat és a közönséget is a megszokott frontális színházi élmények világából – másfél órára.
Az előadást külön ajánljuk iskolásoknak, tanároknak – afféle beavató előadásként –, a kortárstánc iránt érdeklődőknek és mindenkinek, aki nyitott a régi és új, a megszokott és a szokatlan, a konvencionális és a rendkívüli elemek ilyetén találkozására.

Alkotók: Bot Ádám, Cserepes Gyula, Déri András, Góbi Rita, Gyulai Júlia, Jurák Bettina, Kovács Emese, Lukács Levente, Mádi László, Makra Viktória, Raubinek Lili, Téri Gáspár, Zoletnik Sophie.

Drámainstruktor: Nagy Emese
Videó: Zoletnik Sophie
Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Projekt
menedzser

Pallag Sára

Projekt időszak

2021

Partnerek

Városmajori Szabadtéri Színpad (HU)