Eloiteletek Cut

Az előítéletek doboza – roma sztereotípiák lebontása

Manapság a negatív sztereotípiák, a diszkrimináció és a rasszizmus egyre növekvő probléma Európa-szerte. A romák elleni előítéletek nem hogy nem csökkentek az utóbbi években, de a roma és nem roma együttélés elősegítésére született tervek is romba dőlni látszanak. A helyzetet látva több európai szervezet egyesült, hogy művészi ötleteiket egybegyúrva egy szociálisan érzékeny kulturális projektet hozzanak létre. Egy olyan projektet, mely egy új megközelítés segítségével a romák elleni negatív sztereotípiák lebontását tűzte ki célul magának.

A projekt az előítéleteket új kontextusba helyezi – a probléma megközelítése így teljesen egyedi lesz. A munka során nem az előítéletekkel kívánunk harcolni, hanem új kontextusba helyezve szeretnénk megérteni azokat. A környező országokban fogjuk kutatni az előítéleteket, és más, új szempontból vizsgáljuk majd meg őket. A projektbe roma szervezeteket, roma és nem roma művészeket, fiatal roma tehetségeket is bevonunk.

A projekt fő eszköze egy kocka. Ez a térbeli tárgy segítséget nyújt ahhoz, hogy a témát komplexen mutassuk be. A 4x4x4-es felosztással az előítéleteket összetettem mégis strukturáltan tudjuk megjeleníteni. A kocka egyik élén a romák elleni előítéletek lesznek felsorolva – azonban ezek az előítéletek csak a kutatás során fognak kialakulni, végleges formát ölteni. A másik élén a különböző művészeti ágak foglalnak helyet (színház, zene, tánc…); a harmadik élén pedig a művészeti eszközök szerepelnek (irónia, empátia…). A különböző kombinációk a kocka oldalainak követésével jönnek létre. Négy különböző kombinációt alkalmazunk a projektben, az egyedi vizuális illusztráció pedig lehetőséget ad a közönségnek arra, hogy a roma-témát mélyebben, mégis jól strukturáltan körbejárhassuk.

Projekt
menedzser

Petrányi Barna

Projekt időszak

2019 -