Laptop 2055522 960 720 1600x900

eARTh // Nyílt felhívás fiatal művészeknek

Az eARTh egy 24 hónapos, az Európai Unió Kreatív Európa programja által finanszírozott nemzetközi művészeti kezdeményezés. A projekt a görög GM Studio, a magyar Pro Progressione és az olasz Casa Della Citta Leopolda partnerségében valósul meg, akik rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a fiatalokkal való munkában és az innovatív interdiszciplináris médiaprodukciókban, amelyek célja a társadalom éghajlatváltozással kapcsolatos problémák iránti érzékenyítése.

Az eARTh program a résztvevők tehetségének fejlesztésére, valamint személyes, művészi és közösségi fejlődésükre összpontosít a technikák elsajátításán és a közös alkotáson keresztül.

Miért való neked az eARTh?

A programban résztvevő, bármely művészeti ágban tevékenykedő, feltörekvő fiatal művészektől – elvárjuk, hogy a program célkitűzésein dolgozzanak, hozzájáruljanak egy közös forgatókönyv megalkotásához, részt vegyenek egy holografikus előadásban, legyenek tudatában a környezeti problémáknak és a társadalmi kérdéseknek. Azonban, ami még fontosabb, legyenek nyitottak a másokkal való együttműködésre.

A programunk három szakaszból áll:

  • Az első fázis, egy 2023 márciusában megvalósuló 3 napos nemzeti rezidencia, amelyen országonként maximum 20 résztvevő vesz részt (minden a saját országában). Pályázni egyénként, művészeti csoportként vagy kollektívaként lehet. Csoportok vagy kollektívák csoportonként legfeljebb három résztvevővel tudnak pályázni. Minden résztvevőnek együtt kell alkotnia az eARTh partnereivel, és hajlandónak kell lennie a másokkal való együttműködésre.
  • A program második szakasza egy 15 napos európai mobilitási workshop (három 5 napos nemzetközi workshop Larisszában, Pisában és Budapesten, plusz a szükséges mobilitási napok), amely 2023 júniusában – júliusában autóbusszal indul Larisszából Pisába, onnan Budapestre, majd vissza Larisszába, fejlesztve a művészek látásmódját. A mobilitási workshop 20 résztvevőjét a regionális workshopok résztvevői közül választják ki. Az Európai Unió finanszírozza a szállások, valamint az utazások költségét az európai mobilitási workshopokra. A mobilitási műhely során filmforgatásra is sor kerül, hogy elkészüljön az „eARTh – On the Road Diaries” filmsorozat, amely a holografikus előadás kísérőanyaga lesz.

A mobilitási workshop elsődleges nyelve az angol.

  • Az utolsó szakaszban, a fent említett mobilitási műhely végén Larisszában (2023 júliusában) egy közös, hibrid színházi produkcióra kerül sor, amely a rezidensek tudását, a mobilitási workshopok tapasztalatait, valamint a GM Studio hologramkészítéssel kapcsolatos technikai tudását egy transzdiszciplináris előadásban egyesíti.

A projekt abban is támogatja a résztvevőket, hogy minden egyes művészről digitális dossziét készítsenek, és az egyes képzési tevékenységek dokumentációjával a szakmai portfóliók bővítését is segíti.

A kommunikáció és az alkotás elsődleges nyelve az angol. A holografikus előadásokhoz a résztvevők valamennyi nemzeti nyelvén (görög, magyar, olasz) készül majd felirat.

A nemzeti rezidenciákra kiválasztott résztvevőknek a műhelymunkák előtt rövid részleteket kell elolvasniuk abból a négy irodalmi műből, amelyek forrásszövegként és inspirációs forrásként szolgálnak majd a forgatókönyv kidolgozásához.

Hogyan vehetsz részt a programban?

A jelentkezés nagyon egyszerű. Csak küldj nekünk egy rövid önéletrajzot (maximum 100 szót, lehetőleg 3. személyben) és egy motivációs levelet (maximum 1 oldal) az alábbi linken keresztül: https://forms.gle/UzBTF5XRYYuwkjoi8

Jelentkezési határidő: 2023. február 7-től 2023. március 1. 24:00 óráig

A kiválasztott művészeknek költségtérítési díjat fizetünk, melynek összege bruttó 20 000 forint/nap.

Mely művészeti/foglalkozási háttérrel rendelkezőket várunk a felhívásra?

Bármely pályakezdő vagy befutott művész/alkotó/kulturális szakember, aki a Kreatív Európa program kulturális területének egy vagy több ágazatában dolgozik, pályázhat.

Az érintett kulturális területek a következők:

  • irodalmi fordítás
  • előadóművészet
  • vizuális művészetek
  • kulturális örökség

A többi Kreatív Európa programhoz hasonlóan a forgatókönyvek szellemi tulajdonjoga az alkotóknál (ebben az esetben a résztvevőknél) marad, azzal a feltétellel, hogy kereskedelmi vagy személyes felhasználás esetén egyértelműen jelezni kell, hogy az eARTh program keretében készültek.

Projektpartnerek

A Pro Progressione nagymértékben elkötelezett és aktív az olyan kulturálisszervezetek és programok széles körében, mint a Culture Action Europe, az IETM, a MitOst, a Voices of Culture, a Független Előadóművészek Magyarországi Szövetsége és a PM² Alliance. Elkötelezettek abban, hogy hozzájáruljanak ehhez az új kezdeményezéshez azáltal, hogy a European Green Deal-t eljuttatják az emberekhez.

A GM (Golden Movies) STUDIO egy produkciós cég Larisszában, Görögországban. A stáb rövidfilmekre, televíziós és rádiós produkciókra specializálódott. A GM STUDIO kiemelkedő audiovizuális szolgáltatásokat nyújt nemzeti és nemzetközi produkciós cégek, vállalati szervezetek és televíziós csatornák számára. Az egyik vezető audiovizuális produkciós cég Görögországban.

A Casa della Città Leopolda egy nonprofit egyesület, amelyet 1999-ben alapított Pisa város önkormányzata egy kulturális központ működtetésére. Támogatja a tagszervezetek által szervezett multidiszciplináris rendezvényeket, kulturális projekteket és szabadidős tevékenységeket. A Leopolda egyesület kulturális és szociális projektek kidolgozásával és megvalósításával foglalkozik nemzeti és európai szinten.

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, fordulj hozzánk bizalommal ezen az e-mail címen: wende.rebeka@proprogressione.com