10

MANIFEST Művészeti Rezidencia Zsennyén – beszámoló

MANIFEST projektünk keretein belül 12 művész és művészcsoport kapott lehetőséget a program magyarországi rezidenciáján való részvételre. A projekt célja a kollektív emlékezet ápolása a transzatlanti rabszolgakereskedelem témájában, művészeti projekteken keresztül.

Nemzetközi partnereinkkel (Khora, CUMEDIAE Cultural and Media Agency Europe aisbl, Associcao Cultural Gerador, Les Anneaux de la Mémoire), közösen 2022-ben indítottuk el a projektet, amelynek első állomása egy magyar kis faluban, név szerint Zsennyén megrendezésre került művészeti rezidencia, ahol a kiválasztott művészeknek először nyílt lehetőségük egymással találkozni és megismerkedni. 

A 10 napos program első napján Budapesten gyülekeztünk, ahonnan elindultunk a rezidencia helyszínére, a zsennyei kastélyba. A több órás buszúton enyhített egy kis szünet a balaton partján. Az út végén a szállásként szolgáló kastélyban foglalták el szobájukat a művészek, majd elindult az ismerkedés az épület zegzugaival.

Másnap mindenki újult erővel vett részt az előadásokon, ahol számos területet érintettek a  meghívott szakértők. A történelmi áttekintéstől kezdve olyan specifikus témákat is lefedett a következő napokban a programsorozat, mint az afrofuturizmus és hungarofuturizmus, a mai magyar kortárs művészet állapota és karaktervonásai, de a rabszolgakereskedelem magyarországi vonatkozásairól is szó esett.

2

Ezeken az előadásokon a művészek kérdezhettek és a kialakuló diskurzusban megtalálhatták a számukra, valamint a projektjük szempontjából fontos információkat. A magyar jellegzetességeket megismerve egy olyan tudást sajátítottak el a művészek, ami új perspektívaként szolgált a további munkafolyamatokhoz: ezt további személyes szakmai konzultációkkal ötvözve a művészek tovább gondolkodtak és dolgoztak projektjeik narratíváján és annak megvalósításán. 

Img 2759 2

Este sem lassult le az élet. A mindennapi munka valahogy mindig egy kisebb partiba torkollott, ahol a szórakozás mellett még ilyenkor is jutott idő a szakmai beszélgetésekre. A mulatság pénteken csúcsosodott ki meghívott DJ vendégünkkel és több külföldi partner érkezésével. 

Összességében jó hangulat jellemezte nem csak az esti összejöveteleket, hanem az egész rezidenciát. Nappal kihasználva a szabad órákat a művészek sétáltak, bejárták a zsennyei kastély gyönyörű, több hektáros területét, beszélgettek, közösen ötleteltek, barátkoztak és természetesen dolgoztak saját projektjeiken.

Szerencsére a MANIFEST projekt nem ezzel az eseménnyel zárult. Jövőre ismét találkozunk következő helyszínünkön, Lisszabonban!

Manifest Art Residency