Zig Zag Path Másolata

CCG Tippek a karrieredhez – Mit tanultunk egy év reflektív élettörténeteiből?

Boros Eszter, a Careers in the Common Good projekt alapítója segít minket néhány nagyon hasznos tanáccsal:

Bár tudnék a húszéves önmagammal beszélgetni, és elmondhatnám neki azt a néhány fontos tanulságot, amit megtanultam. Nem csak az én történetemet, az én tanulságaimat hanem Careers in the Common Good kollektív közösségéét, a facilitátorok személyes, őszinte történeteit is elmondanám neki.

 

1.Vegyél ki egy évet

Pontosabban modva: térj le az útról, amin eddig voltál és csinálj valami mást. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy bepakolod a hátizsákod, foglalsz veszel egy repülőjegyet (csak oda) és felfedezed Dél-Amerikát. Valakinek ez egy jó opció, de nem mindenkinek. Aktuális kötelezettségeid, a személyes preferenciáid és a rendelkezésre álló erőforrásaid függvényében ez sok mindent jelenthet. Menj egyedül nyaralni. Fedezd fel a kevésbé frekventált vidéket. Önkénteskedj a városban, ahol élsz, vagy külföldön. Dolgozz egy olyan területen, amihez korábban semmi közöd sem volt.

A lényeg az, hogy tarts egy kis szünetet a mindennapi rutinban, lépj ki az ismert környezetből és fedezz fel valami újat a világban. Közben valami újat fogsz felfedezni magadról is, ezt garantálom.

A legutóbbi Explore Inspiring Career Paths beszélgetésümk panelistái nagyon különbözőek voltak, deegy dologban egyetértettek: “Take a gap year.”

244714272 3030082153947708 2064869308552278146 N

 

2.Tudj nemet mondani

Valaki munkát ajánl – egy barátod, a nagybátyád vagy egy professzor. Nagyszerűnek érzed, ugye? Új lehetőséget kínálnak a munkahelyen: nagyobb projekt, áthelyezés vagy egy új osztály. Ugye csábító? Mielőtt igent mondasz, állj meg egy percre és gondold át, miért mondasz igent.

A májusi panelbeszélgetésen megfogalmaztuk a nagy kérdést: Azért csinálod, mert fontos neked, vagy azért mert “így illik”?

Természetesen lehetnek időszakok, amikor örömmel mondasz igent, bármilyen munkára – ne utasíts vissza egy “unalmas irodai munkát”, ha másképp nem tudod fizetni a lakbért. Mindazonáltal fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy miért mondasz igent.

Minél jobban ismered a céljaid, annál könnyebb lesz eldönteni, mire mondj igent. Megismerheted igényeidet és preferenciáidat úgy, hogy különböző munkahelyeket próbálsz ki, de egy szemináriumon vagy az önreflexió más formájával, például naplóírással is.

 

3. Ne kötelezd el magad az első munkádnak

Nem túl valószínű, hogy az első párkapcsolatból házasság lesz – ahogy az se, hogy az első munkádból fogsz nyugdíjba vonulni.

Nézz körül, derítsd ki, mit szeretsz. Neked való a „8-tól 4-ig” munka? Milyen érzés hétvégi és esti műszakban dolgozni? Milyen az, amikor az ember tényleg minden héten üzleti úton van? Szívesebben dolgozol egy kis NGO alagsori irodájában vagy egy multi nyitott terű irodájában?

Mondanom sem kell, hogy mindegyik lehetőségnek vannak előnyei, és az életkörülményeidtől függően változnak a preferenciád is. Régebben szerettem az éjszakai műszakokat, mert a következő hét szabad volt, és meglátogathattam a barátaimat. Most inkább egy csendes irodában dolgozom napközben, és a hétvégéket a természetnek szentelem.

Ha szabadúszó vagy, lehet, hogy rugalmasan oszthatod be az idődet és megválaszthatod az ügyfeleidet – ugyanakkor fejlesztened kell szervezési és marketing készségeidet és hétvégén is emailekre kell válaszolnod.

Nincs jó vagy rossz út, de a saját munkatapasztalat értékes és fontos, hogy el tudd dönteni, mi való neked.

187425495 2924214401201151 6609093632710427290 N

 

4.”Cikk-cakkosítsd” a karrieredet

Gyakran azt gondoljuk, hogy egyenes út vezet egy ideális munkához. A rendszeres panel beszélgetéseinkre olyan beszélgetőpartnereket hívunk meg, akik találtak egy nekik való munkát, ahol jól érzik magukat és a közjóért is tesznek. Mindig megkérjük őket, hogy osszák meg az életútjuk történetét: hogyan jutottak ide? Mik voltak a főbb mérföldköveik?

Amit tapasztalunk, az, hogy az utak fordulatokkal teliek és gyakran kiszámíthatatlanok, vagy ahogy a résztvevők megfogalmazták: „a karrierutak cikk-cakkosak”. A 2019-es rendezvény résztvevői megnyugvást és inspirációt találtak abban, hogy még a legsikeresebb, legcsiszoltabb életű fiatal szakembereknek is voltak kétségei, félelmei és volt részük elutasításokban is.

Zig Zag Path Másolata

A karrierutat nevezhetjük bárminek, csak egyenesnek nem. Gyakran ki kell próbálni dolgokat, ahol nem lehetünk biztosak az eredményben. Tanulmányok, interjúk, gyakorlatok, áthelyezések, projektek. Az út mentén kihívások várnak rád, az élet minden részében.

 

5. Alakítsd a saját utadat

Kitől kérsz tanácsot? Fontos lehet tanácsot kapni a barátoktól, kollégáktól, főnököktől, professzortól, családtól, mentoroktól (vagy épp ettől az írásból). Kérd ki mások véleményét és hallgasd meg tapasztalataikat: Hogyan találták a munkát? Mit írnának egy motivációs levélben? Mit szerettek legjobban vagy legkevésbé egy bizonyos munkahelyen?

Fogd a sok információt, jól keverd össze, és tartsd meg, amiről úgy gondolod, neked szól. Az egyéni készségek, érdekek és szenvedélyek alapján alakítsd ki saját utadat. Ki ismerhet jobban téged mint saját magad? Válj a saját szakértőddé, és ne foglalkozz túl sokat azzal, amit mások csinálnak.

Trust Yourself

 

Hogyan tudok pozitív hatást nyarkolni a világra?  Hadd idézzük az augusztusi panelistáinkat  „bármit is csinálsz, megtalálható benne a közjó”.

Ez a műhelyfoglalkozásaink és paneleink egyik sarokköve. A CCG workshopok támogató és meghitt közösségében, a résztvevők saját, egyedülálló életútjaikat alakítják.

Íme néhány fontos tipp, amit az elmúlt év beszélgetésein és workshopjain gyűjtöttünk össze. A kontinensen átívelő és azon túli kapcsolatrendszerben dolgozunk együtt facilitátorokkal, és szeretjük az egyedülálló történeteiket és tapasztalataikat. Meglepő hasonlóságokat és sokkoló különbségeket fedezünk fel – de mindig tanulhatunk tőlük.

Mit csináljak ezzel a sok tanáccsal? Nem tudok visszamenni az időben és megosztani a húszéves önmagammal. De igazából, még mindig átadhatom neki mindezt. Meg tudom mondani a harmincnéhány éves önmagamnak ugyanazokat a kulcsfontosságú tanulságokat, és még mindig van sok időm, hogy ezt beleépítsam a karrierutamba. Bármily meglepőnek is hangzik, a karrierünk messze nem végleges amikor elérjük a harmincat.”