Balkan Most Szept8 1 9988

„A Balkan:MOST Showcase Fesztivál nem csak egy ünnep volt számunkra, hanem tanúbizonyság a balkáni zeneipar erejéről, kreativitásáról és a benne rejlő, a zenét egyesítő együttműködés határtalan lehetőségeiről.”

MOST projektünk sajnos véget ért, azonban egy csodálatos háromnapos zenei fesztivállal zárult, amit Badics Dóra a Sound pillérünk tagja látogatott meg Veszprém városában. A feledhetetlen BALKAN:MOST fesztiválon szerzett élményeiről most Dóra számol be Nekünk.

Kicsit több mint egy hete ért véget a Balkan:MOST konferencia és Showcase fesztivál Veszprémben, még mindig az ott töltött varázslatos három nap hatása alatt vagyunk. A fesztiválra a Balkán és a világ minden más szegletéből érkeztek, köztük zenészek, koncertszervezők és fesztiválmenedzserek gyűltek össze, hogy megünnepeljék a 4 éves kemény munkájuk és odaadásuk eredményét. A projekt partnerként és a MOST Urban Hub Pillar vezetőiként abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy részt vehettünk az elmúlt négy évnek megünneplésén. Nappal panelbeszélgetések és számos workshop közt válogathattunk, naplemente után pedig fantasztikus koncertekkel kápráztattak el minket a fesztivál előadóművészei. Az itt megélt élményeket biztosan nem felejtünk el könnyen!

Balkan MOST

A fesztivál egy pop-up koncerttel nyitott egy helyi bárban, amit majd egy fogadás követett a vendégeknek és zenészeknek. Ezen a rendezvényen újra találkozhattunk csodálatos emberekkel, akikkel volt szerencsénk együtt dolgozni az évek során, valamint másokat is megismerhettünk, akikkel még nem volt szerencsénk találkozni. Ez a tökéletes kezdés egy inspiráló felütésként megadta az alaphangot a következő három naphoz.

Nappal a konferencia teret adott mély betekintést nyújtó panelbeszélgetéseknek, valamint lebilincselő workshopoknak, lehetőséget biztosítva a kapcsolatteremtésre, eszmecserére és provokatív vitákban való részvételre. A „Fake Balkan” egy különösen elgondolkodtató panelbeszélgetés volt, amely a balkáni zenészek szélesebb piacokra való belépésekor felmerülő kihívásokra fókuszált, valamint a a nemzetközi közönség és a balkáni zene viszonyát feszegette.

©pesthy Márton Img 7352

Egy másik beszélgetés, „A zeneexportirodák helyzete a Balkánon” címmel bepillantást engedtett a volt jugoszláv régió és a tágabban értelmezhető Balkán zeneexport- és marketingkezdeményezéseinek jövőjébe.

„The Bridge we build – MOST Achievements and Experience” előadáson sor került a MOST sikertörténeteinkek megünneplésére. Eric Van Monckhoven, Rok Kosir, Ben Mandelson, Strahinja Babic, Maja Vujacic, Marin Bosnjak és még sokan mások osztották meg tapasztalataikat a MOST-ról, valamint a pályafutásukban játszott nagy szerepéről.Például Strahinja Babic, az Urban Hub Pillar második fordulójának egyik résztvevője mesélte el nekünk, hogy saját projektjéhez a MOST támogatás elnyerése adta meg neki azt a kezdőlöketet, amelyre szüksége volt ahhoz, hogy felmondjon munkahelyén, és teljes munkaidőben zenei karrierjével, és fesztiválvezetéssel foglalkozzon Szerbiában.

balkan most

Sound pillérünk is készült egy panelbeszélgetéssel, amely a zeneiparon kiváltott hatás méréséről szólt. A beszélgetést Főző Zsolt (Produkció- és projektvezető a Hangvetőnél) moderálta, valamint részt vett rajta riporterünk, Dana Mckelvey (szociológia és szociálantropológia doktorjelölt), Ruth Jakobi (főtitkár az EMC-nél) és Patryk Galuszka (a Lodzi Egyetem docense). Az előadóink és a közönség közt érdekes párbeszéd bontakozott ki, ahol szakértőink meglátásai a projektek hatásmérésének fontosságáról és módszertanáról hasznos tudást nyújtottak minden érdeklődő számára.

A naplementével a konferencia zenei fesztivállá alakult át a veszprémi óváros területén, három színpadon megajándékozva a közönséget különféle lélegzetelállító koncertek sorozatával.A levegőt átjárta olyan zenészek rendkívül tehetsége, mint a Dubioza Kolektiv, az Alice in Wonderband, a Barcelona Gypsy Balkan Orchestra, az Oratnitza, és még sokan mások, bemutatva a balkáni zenevilág gazdagságát és sokszínűségét.

Balkan MOST

A Balkan:MOST Showcase Fesztivál nem csak egy ünnep volt számunkra, hanem tanúbizonyság a balkáni zeneipar erejéről, kreativitásáról és a benne rejlő, a zenét egyesítő együttműködés határtalan lehetőségeiről. Megtiszteltetés volt részt vennünk ebben a hihetetlen projektben, és reméljük, hogy hatásának vízhangja messzire terjed az elkövetkező időben!