T0a8662

„… a felfedezés és a kísérletezés adrenalinja mindig tovább és tovább inspirál”

Az ArtApp projekt olyan platform kiépítésén dolgozik, amely lehetőséget teremt arra, hogy különböző művészeti témájú projekteken keresztül egymásra találjanak a művészek, a business szektor és a közönség/vásárlók. A projekt közel másfél éve indult, és hogy mi történt ezen időszak alatt, arról Kovács Andrea, a projekt menedzsere mesélt nekünk:

„Ahogy annyi mindenki másnak, 2020 többszörösen emlékezetes év marad(t) számomra is. Kreatív menedzserként számtalan kihívással kellett szembesülnöm mindenféle lehetséges túlélési stratégiákat és formátumokat elemezve, hogy megújíthassam, mégis következetesen tovább vihessem azt a szervezői-fejlesztői szemléletet, melyben minden nehezítő körülmény ellenére hinni akartam és akarok továbbra is. Mert a nagy változások közepette is kell egyfajta állandóság és belső iránytű, ami segíthet megerősíteni (saját) értékrendszerünket. Muszáj kitartónak lenni olyan dolgokban, amik rádöbbenthetnek micsoda teremtő ereje lehet a közös nevezőknek.

Jónás Vera workhopja a december 4-i Business Night-on
Jónás Vera workhopja a december 4-i Business Night-on (fotó: F. Tóth Gábor)

Arról persze álmodni se mertem volna, hogy ez az időszak a személyes élethelyzeteken túl még tágabb kontextusban is visszaigazolhatja majd ezt a felismerést. Ekkor csörrent meg ugyanis egy koratavaszi napon a telefonom: Petrányi Barna hívott, hogy lenne itt egy új projekt… Határokon átívelő… Nemzetközi… Kreatív… Európai… A munkacíme Art App. Az éppen akkor induló kétéves munkafolyamat célja pedig, hogy egyéni alkotóknak és művészeti szervezeteknek segítsen eljuttatni a művészetet szokatlan helyszínekre, az őket követő közösségek és helyi vállalkozások által minél hatékonyabban és egyszerűen használható támogatási rendszeren keresztül. Hogy hogyan? Na ezt kéne kitalálni az olasz Materahub, a horvát Spotlight és a görög LATRA Innovation Lab partnerszervezettel közösen, a mára egyaránt ikonikus külföldi úticélként látogatott és különböző hazai közösségi kezdeményezéseknek rendszeresen helyszínt adó Szimpla Kert koordinátori szerepkörében…

Hát magas labda, nem mondom… De hát engem valahogy a felfedezés és a kísérletezés adrenalinja mindig tovább és tovább inspirál. Az elmúlt másfél évben sem volt ez másképp. Az Art App metodológia körvonalazása során olyan szemléletformáló fogalmak kerültek a szótáramba, mint a tudatos vásárlás, a körkörös gazdaság, a fogyasztói értékkosár és a fenntartható ökoszisztémák. Rájöttem, hogy a business szemlélet, a startupok sikerességét segítő stratégiák nem is állnak olyan távol a művészetmenedzsment jövőjétől, mint azt első hallásra gondolnánk. Sőt!

A Willany Leó workshopja a december 4-i Business Night-on
A Willany Leó workshopja a december 4-i Business Night-on (fotó: F. Tóth Gábor)

A közel 16 hónapon át szinte csak monitoron keresztül zajló rendszeres nemzetközi egyeztetők, külföldi és magyar workshopok folyamatosan visszaigazolták, hogy mennyire elengedhetetlen a pontos keretrendszerek meghatározása és a tudatos, közérthető kommunikáció. Örülök, hogy a saját és a Let it Be! art agency kapcsolati hálójából többek között olyan szakértőket – mint az Art is Business vagy a Social Design Cookbook megálmodói – tudtam becsatornázni ennek folyamatába, akik mind hozzájárultak egy, a pályázat eredeti keretein bőven túlmutató jelmondat megfogalmazásához. A Loyalty to Art mottó ugyanis azóta már saját weboldalt, vizuális identitást kapott és offline megrendezett események keretében lassan tesztformátummá is alakul. A fókuszművészek által kialakított, új üzleti együttműködéseket szorgalmazó minikampányok pedig remélem a 2022-es évben még inkább arra ösztönöznek majd, hogy tudatos termékvásárlásainkkal igazi koprodukciók jöhetnek létre. Hiszen olyan klassz megtapasztalni, milyen az, amikor együtt vagyunk egymásért. Úgy igazán.”

A Loyalty to Art Business Night címen, december elején megvalósult első nemzetközi tesztalkalom összefoglaló videóját itt nézhetitek meg. (video: Laskovity Ervin)

A projekt weboldalát itt találjátok: loyaltytoart.com

És itt pedig a projekt Facebook oldala: https://www.facebook.com/ArtApp-Methodology